سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

شهید العاروری چگونه به کابوس صهیونیست‌ها تبدیل شد؟

نتانیاهو از ترس پاسخ مقاومت به وزرایش دستور داد از اظهار نظر درباره ترور شهید العاروری اجتناب کنند.

شامگاه سه‌شنبه حمله پهپادی اسرائیل به ضاحیه جنوبی بیروت، یک دفتر متعلق به جنبش حماس را در منطقه المشرفیه هدف قرار داد که در پی آن ۳ نفر از جمله صالح العاروری شهید و ۱۱ نفر هم زخمی شدند، البته نتانیاهو در دستورالعملی اعلام کرده است هیچ مقام اسرائیلی حق اظهارنظر در این باره را ندارد. سازمان رادیو و تلویزیون رسمی اسرائیل سه‌شنبه شب دوم ژانویه اعلام کرد دفتر نتانیاهو به وزرا دستور داده با رسانه‌ها مصاحبه نکنند و هیچ اشاره واضحی به ترور العاروری نداشته باشند. جنبش حزب‌الله لبنان در واکنش به ترور نایب‌رئیس دفتر سیاسی حماس، تأکید کرد این جنایت بی‌پاسخ نخواهد ماند و حاوی پیام‌های سیاسی - امنیتی است.

این ترور تحول خطرناکی در مسیر جنگ محور مقاومت با دشمن خواهد بود. کان نوشت دستور نتانیاهو برای عدم اظهارنظر درباره این ترور پس از آن صادر شده که بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی کابینه تل‌آویو در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «اینگونه همه دشمنانت نابود خواهند شد اسرائیل». قسام در بیانیه‌ای تاکید کرد: «شهادت رهبر مجاهد شهید صالح العاروری نایب‌رئیس دفتر سیاسی حماس و از بارزترین بنیانگذاران قسام، فرمانده قسامی شهید عزام حسنی الاقرع «ابوعبدالله»، فرمانده قسامی شهید سمیر فوزی فندی «ابوعامر» و تعدادی از برادران مجاهدشان به اسامی شهید مجاهد احمد محمد حمود «ابوالفضل»، شهید مجاهد محمد سعید «ابوابراهیم»، شهید مجاهد محمود زکی شاهین «ابوعبدالرحمان» و شهید مجاهد محمد عصام الریس «ابومسلم» را به ملت فلسطین و امت اسلامی و عربی تسلیت می‌گوییم». 

رسانه‌های صهیونیستی بار‌ها به نقل از مقامات اسرائیلی اعلام کرده‌اند العاروری همان کسی است که برای پرتاب موشک از جنوب لبنان در ماه رمضان چراغ سبز نشان داد، گامی که توازن بازدارندگی بین اسرائیل و لبنان را شکست. عمیر بوخبوط، تحلیلگر نظامی مشهور اسرائیل درباره شهید العاروری گفته بود: «العاروری با تقویت روابط خود با حزب‌الله و ایران، نیرویی محلی متشکل از فلسطینیان حاضر در اردوگاه‌های جنوب لبنان را ایجاد کرد». میخائیل میلشتاین، فرمانده سابق اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل درباره العاروری معتقد است: «مقامات نظامی، اسرائیل را به ترور العاروری دعوت و این فراخوان را برای جلوگیری از اتحاد عرصه‌های نبرد علیه اسرائیل اعلام کردند». همچنین ایتان دانجوت از نظامیان بلندپایه ذخیره ارتش گفته بود: «العاروری خطرناک‌ترین عضو حماس و کشتن شمار بیشتری از اسرائیلی‌ها اولویت او بود». 

العاروری از شخصیت‌های مشهور گردان‌های قسام بود که پس از چند سال تجربه زندان از سال ۱۹۹۲ تا ۲۰۱۱ از زندان‌های رژیم صهیونیستی آزاد شد. روزنامه یدیعوت آحارانوت سال ۲۰۱۸ درباره العاروری نوشت: «العاروری برنامه‌ریز عملیات‌های مسلحانه حماس، شخص دوم حماس شده و انتخاب وی برای این جایگاه تکمیل تغییر ساختار رهبری حماس پس از انتخاب یحیی سنوار به عنوان مسؤول حماس در غزه به شمار می‌رود». العاروری در کرانه باختری متولد شد و در آنجا رشد کرد و ۱۹ سال از عمر خود را در زندان‌های اسرائیل به سر برد.

وی به‌راحتی به زبان عبری سخن می‌گفت و با سرعت پله‌های پیشرفت در رهبری حماس را پیمود و پس از آنکه در سوریه، ترکیه و قطر مسؤول دفتر حماس بود، تا شهادت در لبنان عهده‌دار این مسؤولیت بود. در حالی که وی حملات حماس را از لبنان برنامه‌ریزی می‌کرد انتخاب این شخص برای این جایگاه موجب نگرانی اسرائیل شده بود. العاروری مسؤول نظامی حماس در کرانه باختری بود. وی مسؤولیت ربایش ۳ صهیونیست در سال ۲۰۱۴ (که بهانه تل‌آویو برای آغاز جنگ ۵۰ روزه شد) را بر عهده گرفت، به همین دلیل العاروری به ادعای روزنامه هاآرتص و شبکه ۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی، فرد شماره یک تحت تعقیب رژیم صهیونیستی بود. العاروری پس از چند سال اقامت در ترکیه با فشار صهیونیست‌ها به آنکارا، این کشور را ترک کرد و به قطر رفت. یکی از مفاد قرارداد اسرائیل و ترکیه در سال ۲۰۱۵ اخراج صالح العاروری از استانبول بود و پس از آن بین اسرائیل و قطر توافق شد که وی پس از ۶ سال اقامت در دوحه از دوحه اخراج شود. با آغاز بحران کشور‌های عربی و قطر، العاروری دوحه را هم به مقصد بیروت کرد؛ اتفاقی که به ادعای روزنامه‌های صهیونیستی ناشی از فشار کشور‌های عربی و تل‌آویو رخ داد. به طور مثال آویگدور لیبرمن، وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی پس از خروج العاروری از قطر در سخنانی گفته بود العاروری برای تقویت و آشتی روابط حزب‌الله لبنان و حماس به بیروت سفر کرده است. العاروری از سال ۲۰۱۵ رسما در لیست تروریستی دولت آمریکا قرار گرفت.


بیشتربخوانید


اما تهدید به ترور العاروری نخستین‌بار نبود. او از سال‌ها قبل مورد توجه صهیونیست‌ها بود و به واسطه نقشش در آغاز میدان‌های نبرد جدید علیه صهیونیست‌ها بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته بود. سال ۲۰۲۱ و حتی قبل‌تر روزنامه‌هایی، چون اسرائیل تایمز بار‌ها از قرار داشتن العاروری در لیست ترور خبر داده بودند.

اسرائیلی‌ها در حال حاضر واهمه پاسخ کوبنده مقاومت را دارند. مارک رگو، مشاور ارشد نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی ساعاتی پس از ترور نایب‌رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس صالح العاروری در لبنان، بدون اشاره به اینکه تل‌آویو عامل این ترور بوده، گفت: این حمله متوجه لبنان و حزب‌الله نبوده است. 

وی لحظاتی پس از پیام تبریک یک نماینده کنست به ارتش و دستگاه امنیتی تل‌آویو برای این ترور، در گفتگو با رسانه آمریکایی ام‌اس‌ان‌بی‌سی تصریح کرد: «اسرائیل مسؤولیت این حمله را بر عهده نگرفت، اما هرکسی که انجام داده، مشخص است علیه لبنان و حتی حزب‌الله نبوده است». این در حالی است که لحظاتی بعد از ترور العاروری، نماینده کنست دانی دانون به نیرو‌های امنیتی و نظامی رژیم صهیونیستی بابت ترور این مسؤول عالی‌رتبه حماس در بیروت تبریک گفت و ادعا کرد صالح العاروری که در بیروت ترور شد در عملیات ۷ اکتبر مشارکت داشت و بدین شکل ما با وی تسویه حساب کردیم. رگو تصریح کرد: اگرچه افرادی که اسرائیلی‌ها را می‌کشند می‌توانند انتظار داشته باشند که «دولت و نیرو‌های مسلح اسرائیل در نهایت به آن‌ها دست یابند، اما این یک بیانیه کلی از سیاست اسرائیل است. این موضوع ربطی به وضعیت کنونی و وضعیت خاص در بیروت ندارد که من هیچ نظری درباره آن ندارم». 

ناحوم برنیاع، تحلیلگر سیاسی روزنامه یدیعوت آحارانوت نیز گفت: حتی اگر صالح العاروری در برنامه‌ریزی و اجرای حمله توفان الاقصی مشارکت نکرده باشد موج عملیات مسلحانه حماس در کرانه باختری به نام وی ثبت شده است. ترور العاروری نشان می‌دهد تهدیدات مسؤولان اسرائیلی درباره از سرگیری ترور‌ها جدی و قابل اجرا است. کسی که العاروری را ترور کرده است به این مساله فکر کرده که با واکنش شدیدی از سوی حماس یا حزب‌الله روبه‌رو خواهد شد و از بین تمام اقدامات احتمالی، اقدام مربوط به اسرای اسرائیلی که در غزه بازداشت شده‌اند، بسیار نگران‌کننده‌تر است. او افزود: نگران‌کننده‌ترین واکنش‌های حماس درباره این ترور به مساله اسیران اسرائیلی در نوار غزه مربوط می‌شود. 

برنیاع گزارش‌های کانال‌های تلویزیونی رژیم صهیونیستی درباره اینکه ترور العاروری احتمال رسیدن به معامله تبادل اسرا را افزایش می‌دهد، تکذیب کرد. وی گفت: فکر نمی‌کنم یکی از مسؤولان اسرائیلی معتقد باشد که ترور العاروری مواضع یحیی السنوار، رئیس حماس در غزه را نرم کرده و باعث معامله تبادل اسرا شود. این داستان‌هایی است که برای خودمان می‌بافیم. ترور العاروری چه بسا ادامه مذاکرات را ناکام می‌گذارد، اما درباره زندگی اسرا هرگونه تاخیری اهمیت زیادی دارد. حماس می‌تواند از طریق عملیات مسلحانه در کرانه باختری و قدس انتقام بگیرد. حزب‌الله نیز دیر یا زود پاسخ خواهد داد و احتمالا دامنه پاسخ حزب‌الله بزرگ‌تر از پاسخ حماس خواهد بود.

تنها مساله تاییدشده این است که ترور العاروری ضربه‌ای به شاخه حماس در بیروت در کوتاه‌مدت می‌زند، اما واقعیت را تغییر نخواهد داد. رونن برگمن، تحلیلگر امور اطلاعاتی در روزنامه یدیعوت آحارانوت نیز گفت: اسرائیل در ترور ژنرال قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در عراق نقش داشت و می‌توانست این ترور را به آسانی در بیروت یا دمشق انجام دهد، اما نگران این بود که نیرو‌های حزب‌الله همراه او باشند و کشتن آن‌ها حزب‌الله را به واکنش‌ها و چه بسا جنگ فراگیر با اسرائیل بکشاند. وی پیش‌بینی کرد ترور العاروری منجر به واکنشی شود که در مقابل آن رژیم صهیونیستی نیز واکنش نشان خواهد داد و همین مساله منجر به گشوده شدن جبهه دیگر و تنش‌های بیشتر خواهد شد. آموس هارئیل، تحلیلگر نظامی روزنامه هاآرتص نیز گفت: احتمالا ترور العاروری منجر به پاسخ شدید حماس شود، اما این پاسخ احتمالا از لبنان داده می‌شود. سوال اصلی این است: حزب‌الله چگونه پاسخ خواهد داد، اما این مساله خطر تنش دیگری با حزب‌الله را افزایش می‌دهد. حماس قدرت مشخص، اما محدودی برای شلیک راکت‌ها از نوار غزه به مرکز اسرائیل دارد، اما خطر دیگری وجود دارد و آن فعالیت حماس از لبنان است. تال لیو رام، تحلیلگر نظامی روزنامه معاریو نیز گفت: سوال اصلی بعد از ترور العاروری درباره تاثیر این ترور بر جنگ در غزه نیست بلکه مربوط به واکنش حزب‌الله است و در این صورت جنگ علیه حزب‌الله رخ خواهد داد. العاروری فرمانده شاخه نظامی حماس در کرانه باختری بود و اهمیت ویژه‌ای داشت، چرا که می‌دانست چگونه بین شناختش از کرانه باختری و اسرائیل که ۱۹ سال در آنجا بازداشت بود و بین ایجاد روابط با ایران و حزب‌الله برای تقویت همکاری ارتباط برقرار کند.

منبع: وطن امروز

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.