این روزها منابع گوناگون، از هشدارهای صریح واشنگتن به تلآویو ونگرانی کاخ سفید ازبازی نامتوازن وپرهزینه صهیونیستها درابعاد میدانی وفرامتنی جنگ غزه خبرمیدهند. نکته قابلتامل اینکه واشنگتن هدایتگر جنگغزه و اصلیترین حامی رژیم اشغالگر و کودککش صهیونیستی محسوب میشود و هزاران نیروی آمریکایی در محاصره و نسلکشی غزه با تلآویو همراه بوده و هستند.
در چنین شرایطی هشدار آمریکا به کابینه نتانیاهو، نشأتگرفته ازترس واشنگتن نسبت به تشدید دامنه و عمق شکست مشترک واشنگتن-تلآویو در جنگ محسوب میشود. صورت ماجرا مشخص است: رژیم صهیونیستی و آمریکا که درجنگ غزه نتوانستهاند به اهداف اعلامی خود دست پیدا کنند، قطعا درصورت بسط دامنه و عمق میدان نبرد به دیگر بازیگران نیز قدرت مدیریت جنگ را از دست خواهند داد. دراین صورت، صهیونیستها قابلیت پرداخت هزینه حماقتی که آغاز کردهاند را نخواهند داشت.
هشدارهایی که از کاخ سفید به نتانیاهو مخابره میشود
آمریکا به مقامات رژیم صهیونیستی در رابطه با افزایش تنش در سطح منطقه هشدار داده است. با افزایش تنش میان مقاومت و رژیم صهیونیستی در ماههای اخیر، مقامات کاخ سفید در پیامی به سران رژیم صهیونیستی، دررابطه با درگیر شدن این رژیم با ایران و حزبا... لبنان هشدار دادهاند. در روزهای گذشته، رژیم صهیونیستی دست به انجام اقداماتی زده که میتواند باعث تشدید تنش میان ایران و حزبا... با این رژیم شود. ترور یکی از بالاترین مقامات نظامی ایران در سوریه، حمله سایبری به جایگاههای سوخت در کشور، اقدام بیسابقه در اعلام پذیرش رسمی مسئولیت حمله مستقیم به خاک ایران و اعتراف به انجام عملیات ترور در تهران وهمچنین، حمله به منطقه بنت جبیل لبنان و هدف قرار دادن غیرنظامیان توسط صهیونسیتها، برای کاخ سفید این نگرانی را ایجاد کرده است که سران رژیم صهیونیستی به دنبال تشدید تنش با حزبا... و ایران هستند.
بیشتربخوانید
واشنگتن و تلآویو بازی را باختهاند
اصلیترین دلیل نگرانی واشنگتن از حماقت احتمالی تلآویو در گسترش دامنه نبرد در منطقه، مربوط به حقایق میدانی و آیندهپژوهی میدان نبرد است. ضمن آنکه محاسبات راهبردی و پیشفرضهای ادعایی کاخ سفید در قبال جنگ غزه، نقشبرآب شده است. درحالی که نظر سنجیهای ایالتی و عمومی صورتگرفته در آمریکا بیانگر روند کاهشی محبوبیت جو بایدن و دموکراتهاست، رئیسجمهور این کشور بیش از پیش خود را درمعرض سقوط و شکست میبیند. درعرصه سیاست خارجی، بایدن تبدیل به نماد بحرانسازی و شکست مطلق شده و هر گامی که درحمایت از رژیم اشغالگر قدس برمیدارد، شکاف رایدهندگان آمریکایی (خصوصا جوانان) و او را تشدید میکند. اما یکی از اصلیترین نگرانیهای بایدن، مربوط به دوران پساجنگ در نوار غزه است: جایی که او سعی داشت طرح موهوم دودولتی را به مثابه یک راهکار عملیاتی به منطقه و خصوصا فلسطینیان تحمیل کند.
نتانیاهو آشفته است
یکی از موضوعات دیگری که منجر به تشدید هشدارها از واشنگتن به تلآویو شده، مربوط به آشفتگی ذهنی، روانی و امنیتی کابینه رژیم اشغالگر قدس، خصوصا شخص نتانیاهو است. نظرسنجیهای صورتگرفته دراراضی اشغالی، نتانیاهو و گالانت، وزیر جنگ او را شدیدا آشفته ساخته است. این آشفتگی، درخصوص اسموتریچ و بن گویر، دو عضو دیگر کابینه نیز صادق است. در حالی که نخستوزیر رژیم اشغالگر قدس در مواضع روزانه خود، ازبمباران مستمر و پیشرفتهای ادعایی خود در نوار غزه سخن میگوید، اما این روایتگری از سوی ساکنان اراضی اشغالی نیز پس زده شده و حتی به حزب متبوع نتانیاهو (حزب لیکود) نیز سرایت کرده است. همین مسأله سبب شده است تا باردیگر، نتانیاهو سایه کودتای درون حزبی را بالای سر خود احساس کند. روند کاهشی نتانیاهو در نظرسنجیها به اندازهای است که اگر امروز انتخابات زودهنگام برگزار شود، حتی همحزبیهایش نیز تمایلی مبنیبر استمرار حضور وی در راس قدرت ندارند. این به معنای مرگ سیاسی جلاد غزه خواهد بود.
کاخ سفید آینده را هم باخته است
دراین میان، برخی نظرسنجیهای صورتگرفته، به خودی خود دارای پیام بوده و خطوط راهبردی جهان معاصررا تحتتاثیر خود قرار خواهد داد. براساس نظرسنجی که هفته گذشته توسط یک موسسه تحقیقاتی برجسته فلسطینی منتشر شد، نشان میدهد که ۶۳درصد از فلسطینیان باریکه غزه و کرانه باختری از «مبارزه مسلحانه» به عنوان بهترین راهبرد برای رسیدن به یک کشور مستقل و پایان دادن به اشغال اسرائیل حمایت میکنند. این رقم حاکی از رشد ۱۰درصدی نسبت به سه ماه پیش از آن است.
بدون شک یکی از اصلیترین اهداف رژیم اشغالگر قدس ازحمله همهجانبه به نوار غزه و نسلکشی آشکار در این منطقه، افزایش هزینه مقاومت دربرابر تلآویو بوده است. پیشفرض مقامات امنیتی و سیاسی آمریکا و رژیم صهیونیستی، این بود که پس از وقوع جنگ غزه و تشدید جنایات اسرائیل در آسمان و زمین این منطقه، گرایش فلسطینیان به صلح با رژیم اشغالگر قدس و تحقق راهکار دودولتی، زمینهساز تحقق آنها خواهد شد. این نظرسنجی، به وضوح نشان میدهد که راهکار دودولتی به تاریخ پیوسته و اساسا زمینهای برای طرح آن وجود ندارد. کار به جایی رسیده که برخی بازیگران اصلی اتحادیه عرب از جمله عربستان سعودی، امارات و بحرین که تا پیش از جنگ غزه در صدد تثبیت راهکار دودولتی در منطقه بودند، حتی نسبت به هزینههای عادیسازی روابط خود با تلآویو نیز پریشان جلوه میکنند.
منبع: روزنامه جام جم