امین مقومی با اشاره به سالگرد واقعه زلزله بم و جان باختن تعداد قابل توجهی از مردم این شهر در اثر ویرانیهای ناشی از زلزله عنوان کرد: کشور ما زلزله خیز است و هر چند وقت یکبار شاهد وقوع این پدیده هستیم که البته در سالیان اخیر به دلیل پیشرفتهایی که در حوزه مهندسی و صنعت ساختمان صورت گرفته، خسارتهای جانی ناشی از زلزله بسیار کاهش یافته؛ هر چند که جان باختن حتی یک نفر از هموطنان در اینگونه حوادث نیز زیاد است.
مقومی با اشاره به مأموریتهای سازمان نظام مهندسی ساختمان در امر ساخت و ساز گفت: بر اساس ضوابط و دستورالعملهای ابلاغی این سازمان در سه عرصه طراحی، نظارت و اجرا دارای وظایفی است و مهندسان ناظر موظف هستند در طی اجرای عملیات ساختمانی گزارشهای مرحلهای را به مراجع صدور پروانه ارائه کنند تا در صورت بروز تخلف در راستای رفع آن اقدام شود.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قم بیان کرد: در سالیان گذشته تلاش شد تا اهمیت موضوع ایمنی و استحکام بنا برای مردم تبیین و به فرهنگ عمومی تبدیل شود که خوشبختانه امروز آحاد جامعه نسبت به ساخت بنای مستحکم و مقاوم مطالبه دارند و امروز باید تلاش شود تا به موضوعاتی در مراحل نازک کاری، معماری و تأسیسات و بخشهای داخلی ساختمان توجه لازم صورت گیرد و اصول ایمنی در آن رعایت شود.
مقومی با اشاره به اینکه متأسفانه مشکلی که امروز وجود دارد، بهره برداری از ساختمانها بدون دریافت پایان کار است افزود: موضوع پایان کار کار ساختمانها بسیار مهم است و اگر ساختمانی پایان کار نداشته باشد؛ سکونت در آن غیرقانونی است و ممکن است تبعاتی برای ساکنین به دنبال داشته باشد.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قم بیان کرد: متأسفانه در یکی از مجتمعهای مسکونی در شهر قم که افراد بدون دریافت پایان کار ساکن شده بودند با بروز حادثه ناشی از عدم رعایت موارد ایمنی، شاهد جان باختن تعدادی از شهروندان بودیم که این حادثه اهمیت دریافت پایان کار به منظور رفع نواقص ساختمان قبل از سکونت را نشان میدهد.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قم در ادامه بیان کرد: اگر در ساخت و ساز از افرادی که دارای صلاحیتهای لازم باشند استفاده شود؛ این افراد در صورت بروز حادثه میبایست پاسخگوی عملکرد خود باشند و متأسفانه یکی از چالشهای عرصه ساخت و ساز در استان قم دخالت افراد فاقد صلاحیت در ساخت و ساز است که شهروندان باید از مجریان ذیصلاح استفاده کنند.
مقومی با بیان اینکه صدور شناسنامه فنی و ملکی از سوی سازمان نظام مهندسی ساختمان صورت میگیرد افزود: شناسنامه فنی و ملکی ساختمان سندی است که حاوی اطلاعات فنی و ملکی ساختمان بوده و انتظار داریم تا شهروندان در نقل و انتقالات ساختمانی این شناسنامه را مطالبه کنند تا از کیفیت و مشخصات ساختمانی که خریداری میکنند مطلع شوند چرا که در این شناسنامه چگونگی رعایت مقررات ملی ساختمان و ضوابط شهرسازی و نیز ضوابط کیفیت فنی ساختمان قید میگردد.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قم بیان کرد: اگر ساختمانی پایان کار داشته باشد در این صورت در حوزه نگهداری و بیمه ساختمان نیز میتوان اقداماتی انجام داد و موضوع الزامی شدن دریافت پایان کار قبل از سکونت نیازمند هماهنگی بین دستگاههای متولی امر ساخت و ساز است.
مقومی بیان کرد: برخی از ساختمانهای قدیمی نیز در شهر قم وجود دارند که نیازمند مقاوم سازی هستند و مالکان میتوانند با مراجعه به سازمان نظام مهندسی ساختمان از خدماتی که در این بخش و توسط مهندسان خبره ارائه میشود استفاده کنند تا در صورت بروز حادثه ساختمان آنها از آسیب در امان بماند و دچار حداقل خسارتها شود.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قم در ادامه با بیان اینکه یکی از موضوعات مهم دیگر در عرصه اجرا، استفاده از مصالح ساختمانی استاندار است افزود: به دلیل گستردگی ساخت و سازها در سطح استان قم، کنترل استفاده از مصالح استاندارد ساختمانی دشوار است و اگر شهروندان از مجریان ذیصلاح استفاده کنند در این صورت موضوعاتی همانند استفاده از مصالح استاندارد در راستای افزایش عمر و کیفیت ساختمان ملاک عمل قرار میگیرد.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قم با بیان اینکه بعد از حادثه پلاسکو و متروپل حساسیتها نسبت به کیفیت و مقاوم بودن ساختمانها به خصوص مجتمعها افزایش پیدا کرده است افزود: بر اساس دستورالعملی که از وزارت کشور به استانها ابلاغ شده بود؛ شناسایی مجتمعهای غیر ایمن در استان قم در دستور کار قرار گرفت و این امر صورت گرفت و هم اکنون فهرست این بناها مشخص است، اما این اقدام کافی نیست و باید اقدامات جدی در عرصه عملیاتی در یک بازده زمانی مشخص صورت گیرد و هیأت امنای این مجتمعها باید اقدامات لازم در زمینه مقاوم سازی انجام دهند.