یکی از شاخص های رشد و پیشرفت هر کشور آمار تولیدات علمی و نوشتن مقاله به همراه تعداد دانشمندان پراستناد آن در بین مجامع بین اللملی علمی محسوب می شود.
رسیدن به مرجعیت علمی یکی از برنامه های توسعه در سالیان اخیر بوده که در این زمینه اقدامات خوبی در کشور انجام شده است.
محمدعلی زلفیگل٬ وزیر علوم گفت: در حال حاضر تعداد دانشمندان ۲ درصد ما دو هزار و ۱۴۱ نفر هستند؛ این یعنی مرجعیت علمی جمهوری اسلامی ایران تثبیت شده است. در دیپلماسی علمی ۳۵ درصد تولیدات علمی ایران با مشارکت بینالمللی است.
زلفیگل ادامه داد: در خصوص مرجعیت علمی در طول دو سال گذشته ۵۰ مجله جدید تحت نمایه بینالمللی درآمده اند که ۲۳ مورد آن ها فارسی است. اکنون ۳۶۴ مجله تحت نمایه بینالمللی داریم؛ یعنی زمین بازی ایجاد کرده ایم تا دیگران بیایند و در زمین ما بازی کنند. قبلا به طور میانگین سالی دو مجله نمایه بینالمللی میشدند؛ در دو سال گذشته ماهی دو مجله نمایه بینالمللی میشوند. هر مجلهای که نمایه بینالمللی میشود٬ بروندادهای علمی آن جزء بروندادهای علمی کشور میشود.
وی افزود: افراد و گروههای متخصصی را انتخاب کرده ایم که به همه مدیران مسئول و سردبیران مجلات در دانشگاهها از آغاز انتشار یک مجله تا وقتی که تحت نمایه بینالمللی درمیآید، آموزشهای لازم را ارائه دهند. امید است تا پایان دولت، ۳۶۴ مجله را به ۵۰۰ مجله بینالمللی برسانیم.
محمدرضا مخبر دزفولی٬ رئیس فرهنگستان علوم گفت: امروز در زمینه ثبت اختراع، تجاری سازی و تولید علم، وضعیت خوبی در کشور داریم.
رئیس فرهنگستان علوم با بیان این که حضور ایران در عرصه جهانی علم به روش های مختلف شکل میگیرد، گفت: حضور در مستندات علمی و فعالیت در حوزههای علمی جزء حضور ایران در عرصههای علمی به حساب میآید. دانشمندان ایرانی در میان افراد پراستناد قرار دارند.
رئیس فرهنگستان علوم افزود: هفت هزار انجمن علمی در دانشگاههای وابسته به وزارت علوم فعالیت میکنند. تعداد قابل توجهی از انجمن های علمی در دانشگاههای علومپزشکی و آزاد فعالیت میکنند. گروههای علمی متعددی در فرهنگستان علوم مشغول به فعالیت هستند. همچنین تلاشهایی برای ایجاد گروه های جدیدی در رشتههایی مانند هوش مصنوعی و زیستپزشکی در فرهنگستان علوم در حال انجام است.
عبدالحسین کلانتری٬ معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم نیز اظهار کرد: انجمن های علمی به حوزه فناوری پاگذاشته اند و امروزه فضایی در دانشگاه ها شکل گرفته تا انجمن های علمی در زمینه فناوری فعالیت خوبی داشته باشند. تقویت های نوآوری در دانشگاه ها انجام شده است.
وی تاکید کرد: در وزارت علوم فعالیت های دانشجویی در سامانه فرنما به ثبت رسیده اند و بسته های حمایتی از این طریق ارائه خواهند شد که حمایت ها مبتنی بر عملکرد خواهند بود.
محمود آقامیری٬ رئیس دانشگاه شهید بهشتی گفت: انجمنهای علمی باید خروجی داشته باشند. تربیت نیروهای متخصص و مدیر مهمترین خروجی این انجمنها است. ما دعوت میکنیم برای ارتقای سطح علمی دانشگاه بهشتی، برای تحصیل در مقطع ارشد و دکتری این دانشگاه را انتخاب کنند. دانشگاه بهشتی خانه و مرکز علم و دانش کشور است. امیدوارم فعالان انجمنهای علمی برای فعالیت به این دانشگاه بیایند.