در میز اقتصاد امروز به موضوع وضعیت سوخت رسانی در سراسر کشور با حضور سالاری معاون وزیر نفت، رضا نواز سخنگوی جایگاه داران سوخت و حبیبی نایب رئیس سندیکا افتا ایران پرداخته شد.
جلیل سالاری معاون وزیر نفت گفت: در حال حاضر ۲۴۵۰ جایگاه سوخت در کشور فعال شده است و مابقی هم تا ساعات آینده به طبق روال قبل برمی گردند.
او گفت: ما ۴۲۰۰ جایگاه سوخت در کشور داریم که در حال حاضر ۱۴۵۰ جایگاه به طبق روال قبل بازگشته اند به طور کلی ۶۰ درصد جایگاههای ما آسیب دیدند، در حال حاضر سوختگیری در تعدادی از جایگاهها با کارت هوشمند انجام میشود و مابقی هم تا ساعات آینده صورت میگیرد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ادامه داد: گروههای تخصصی در کل کشور شکل گرفته است و با توجه به اینکه در گذشته این موضوع را تجربه کردیم، همکارانم بهراحتی در حال اقدام هستند و مردم هم همکاری کنند که در ساعتهای آینده همه مجاری عرضه فعال شود.
سالاری اظهار کرد: با توجه به چالشی که در سامانه کارتخوانها وجود دارد، سوختگیری بهصورت آفلاین انجام میشود و مردم میتوانند با نرخ دوم سوختگیری کنند و مانند دو سال گذشته سهمیه سوخت باقی است، پس از اینکه فرآیند بین سامانه هوشمند سوخت برقرار شد، فرآیند کارت سوخت فعال میشود.
وی تصریح کرد: افزون بر اینکه به همکارانمان در مجاری عرضه اختیار دادیم در فرآیند آفلاین کردن این موضوع کمک کنند، گروههای تخصصی ما نیز در همه مناطق فعال شدهاند و به همه جایگاهها مراجعه میکنند تا ارتباط بهصورت دستی برقرار و سوختگیری انجام شود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی از مردم درخواست کرد در این مدت که فرآیند سوختگیری به حالت عادی بازگردد، همراهی لازم را داشته باشند.
سالاری با بیان اینکه اولویت راهاندازی با جایگاههایی است که بیشترین مراجعه را دارند، یا بینراهی هستند، گفت: تیمهای این شرکت در کل کشور فعال هستند و مدیریت بحران در همه مناطق شکل گرفته است و بهتدریج این فرآیند اجرایی میشود.
او گفت:۱۷۵۰ جایگاه به صورت کامل فعال نیستند، چون به صورت لحظهای این جایگاهها فعال میشوند و ما اطلاع رسانی میکنیم، تقریبا تا یکی دوساعت آینده ۱۰۰ درصد جایگاهها فعال میشوند.
سالاری گفت:مردم در سوختگیری با نرخ ۳۰۰۰ تومانی بنزین که نرخ آزاد است هیچ مشکلی در سراسر کشور ندارند. با تمهیداتی که اندیشیده شده، عرضه بنزین ۱۵۰۰ تومانی هم در برخی جایگاهها آغاز شده است و مردم با کارتهای سوخت خود در این جایگاهها در حال دریافت بنزین ۱۵۰۰ تومانی هستند.
معاون وزیر نفت خاطرنشان کرد: با هماهنگی و تعامل وزارت نفت و سازمان پدافند غیرعامل، بازگشت سامانه هوشمند سوخت به مدار در دستور کار قرار گرفته است و با توجه به ضرورت دقت نظر در این زمینه، ممکن است بهتدریج و طی چند روز، سامانه هوشمند به وضعیت سابق بازگردد.
او گفت: شماری از جایگاهها هماکنون فعال هستند و دیگر جایگاهها نیز بهتدریج عملیاتی میشوند، همچنین جلسات پدافندی در حال برگزاری است اگر شرایط فراهم شود شرایط یه صورت عادی باز میگردد.
سالاری گفت: زمان دقیق حمله هکری از شب گذشته یا امروز صبح بوده مشخص نیست و ابعاد به محض مشخص شدن اعلام میشود، براین اساس برای جلوگیری از هک سایبری ما کارت سوخت را تعبیه کردیم، نظام پرداخت بانکی مشکل نداشت متاسفانه هک از طریق سامانه هوشمند کارت سوخت صورت گرفته است.
او گفت: جلسات متعددی برای این حمله سایبری برقرار است ما برای بروز رسانی جایگاهها نیازمند تامین زیرساختهای لازم هستیم به طوری که این زیر سامانه از سال ۸۶ است.
در ادامه رضا نواز سخنگوی جایگاه داران سوخت گفت:حدود ۲۴ هزار نفر در سراسر کشور درگیر برطرف کردن مشکل پیش آمده هستند.
سخنگوی صنف جایگاهداران تأکید کرد: کمبود بنزین و گازوئیل بههیچوجه مطرح نیست و افزایش قیمتی در دستور کار نیست، این اختلال یک مشکل فنی است و از مردم خواهش میکنیم اگر نیازمند ضروری به بنزین نیستند، فعلاً تا رفع کامل مشکل، به جایگاههای عرضه مراجعه نکنند.
نواز گفت: با تدابیر اندیشه شده سوخت رسانی به صورت دستی در حال انجام است، متاسفانه تجهیزات ما برای سال ۸۶ و فرسوده است و این را میطلبد که این تجهیزات به روز رسانی شود.
حبیبی نایب رئیس سندیکا افتا ایران هم گفت:شرکتهای باتجربه اپراتور امنیتی باید در اختیار این سامانهها و جاهای امنیتی قرار گیرند.
او گفت: موضوع اپراتور امنیتی یک موضوع جدیدی است و تا امروز استفاده نشده است.