سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

زندگی در فضا با کپسول ایرانی

روز گذشته باهمت دانشمندان ایرانی به وسیله پرتابگر «سلمان» یک کپسول زیستی ۵۰۰ کیلویی به فضا پرتاب شد.

سازمان فضایی ایران بعد از توقف ۱۰ساله با همکاری دانشمندان کشور جدیدترین کپسول زیستی خود را با وزن ۵۰۰ کیلوگرم، با پرتابگر «سلمان» و با قابلیت پرتاب کپسول‌های زیستی نیم تنی با موفقیت پرتاب کرد و به زمین بازگشت. هفته گذشته متخصصان صنعت فضایی ایران، آخرین تست‌ها را روی این کپسول انجام داده و سپس با موفقیت به فضا پرتاب شد.

این کپسول از آنجا که یک نمونه تحقیقاتی است، بسیاری از فناوری‌های مورد نیاز برای ساخت یک کپسول حامل انسان به فضا را در خود دارد و سازمان فضایی ایران قصد دارد با این کپسول، تست‌های لازم درباره صحت عملکرد این فناوری‌ها را در فضا انجام دهد.

سخنگوی سازمان فضایی ایران در مورد پرتاب موفقیت‌آمیز جدیدترین کپسول زیستی ایران با پرتابگر بومی گفته‌است که با پرتاب موفق کپسول ۵۰۰ کیلویی توسعه فناوری‌های مختلف طرح اعزام به فضا شامل پرتاب، بازیابی، سامانه‌های کنترل سرعت و سپر ضربه‌گیر، آیرودینامیک کپسول و چتر، سامانه‌های مربوط به شرایط زیستی و... آزمایش شد.

در راستای عزم دولت مردمی سیزدهم برای احیای بخش‌های مختلف صنعت فضایی کشور و تثبیت دانش کسب‌شده در حوزه زیست فضایی، جدیدترین کپسول زیست فضایی کشورمان با پرتابگر بومی سلمان، با موفقیت پرتاب شد. حسین دلیریان در ادامه گفته‌است که این کپسول زیستی محموله علمی، پژوهشی و فناورانه در راستای تحقق نقشه‌راه طرح اعزام انسان به فضا است که به‌منظور توسعه و اکتساب فناوری‌های مورد نیاز در این راستا، به ارتفاع ۱۳۰ کیلومتری از سطح زمین پرتاب شد. به گفته وی، با پرتاب موفق این کپسول ۵۰۰ کیلوگرمی که به سفارش سازمان فضایی ایران و توسط پژوهشگاه هوافضای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ساخته شده، توسعه فناوری‌های مختلف طرح اعزام به فضا شامل پرتاب، بازیابی، سامانه‌های کنترل سرعت و سپر ضربه‌گیر، طرح آیرودینامیک کپسول و چتر، سامانه‌های مربوط به کنترل و پایش شرایط زیستی و... مورد آزمایش قرار گرفت. 



نخستین گام ایران برای اعزام فضانورد
کپسول‌های زیستی ابزاری هستند که موجود زنده را به فضا می‌رسانند. رئیس سازمان فضایی ایران گفته‌است که برای هدف نهایی اعزام انسان به فضا، تست‌های بسیار متعددی باید انجام شود و این نخستین تستی بود که با موفقیت انجام گرفت و در آینده تست‌های دیگری با کپسول‌های سنگین‌تر از این خانواده با پرتابگرهای سنگین‌تر تکرار خواهد شد. حسن سالاریه، رئیس سازمان فضایی ایران در یک برنامه تلویزیونی درباره پرتاب موفقیت‌آمیز جدیدترین کپسول زیستی ایران این‌گونه توضیح داده‌است: پرتاب انجام‌شده یک پرتاب زیرمداری است و با توجه به کارکرد و عملکرد بخش‌های مختلف و با توجه به افزایش قابل‌توجهی که در حجم و جرم کپسول در قیاس با کپسول‌هایی که در گذشته مورد تست قرار گرفته بود، باید تست‌های جدیدی انجام شود. 

روایت پیشرفت
کاوشگرهای فضایی، راکت‌های عمود پروازی هستند که برای حمل آزمایشگاه‌های فضایی به ارتفاعات بالای جو غلیظ - ارتفاع بین ۵۰ تا ۳۰۰ کیلومتر - و بازیابی سالم آنها به کار می‌رود. کاوشگرها کاربردهای بسیاری دارند که از آن جمله می‌توان به بررسی خواص اتمسفر، آزمایش وسایل کنترلی مورد استفاده در ماهواره‌ها و ماهواره‌برها، کسب اطلاعات هواشناسی و پیش‌بینی هوا و انجام تحقیقات زیست فضایی و نجوم را نام برد. در حقیقت، محموله‌های آزمایشگاه فضایی در کاوشگرها، اجزای پیچیده سامانه‌های فضایی و موجودات زنده را در معرض آزمایش و بررسی قرار می‌دهند.

 
 
کاوشگر ۱
طراحی و ساخت اولین کاوشگر ایرانی و ورود به حوزه کاوشگرهای فضایی در آبان ۱۳۸۵ صورت گرفت. این محموله به گونه‌ای طراحی شده‌ بود که داده‌های ضروری، در زمان اوج‌گیری، ثبت و پس از بازگشت به جو و بازیابی در سطح زمین استخراج شوند. این محموله علمی ـ تحقیقاتی به تجهیزات گوناگونی برای اندازه‌گیری شرایط محیطی، تله‌متری داده‌ها و همچنین ارسال برخط تصاویر مجهز بود.در لحظات اولیه این مأموریت، محموله و حامل به صورت یکپارچه و بدون انحراف، مسیر پروازی خود را طی کردند و داده‌های سامانه تله‌متری و تصویر پرواز محموله، به صورت مطلوبی در ایستگاه زمینی دریافت می‌شد. پس از آن، ارتباط محموله با زمین قطع شد و کاوشگر در نزدیکی سکوی پرتاب، سقوط کرد. دلیل ناتمام ماندن این مأموریت، اشکال ایجاد شده در اتصال بین محموله و حامل بود. بر این اساس، مقرر شد تا قسمت‌های سازه‌ای این محموله شامل جایگاه اصلی قطعات، پوسته‌ها و بخش بازیابی مورد بازنگری قرار گیرند و محموله بعدی با اصلاحات لازم، آماده پرتاب شود.
   
کاوشگر ۲

به دنبال پرتاب اولین کاوشگر و بعد از بهینه‌سازی عملکرد زیرسامانه‌ها، دومین محموله کاوشگرها در آذرماه ۱۳۸۷ با موفقیت پرتاب و بازیابی شد. محموله کاوشگر ۲، بلافاصله بعد از پرتاب به ارسال داده و تصویر پرداخت و پس از رسیدن به ارتفاع اوج، با عملکرد مطلوب سامانه‌های کاهش سرعت و چترهای بازیابی، به سلامت به زمین بازگشت.
 
کاوشگر ۳

سومین محموله کاوشگرهای فضایی تحت عنوان کاوشگر۳ در بهمن‌ماه ۱۳۸۸ به فضا پرتاب شد. این کاوشگر توانست محفظه زیستی حامل موجودات زنده کوچک و پنج رده مختلف از سلول‌های بنیادی و سوماتیک را با خود به فضا ببرد. بدین ترتیب با اندازه‌گیری میزان رشد، مرگ و میر و نحوه عملکرد سلول‌ها، تحت تأثیر شتاب و ارتعاش موجود در فازهای مختلف پرواز، اولین گام در شکل‌گیری تحقیقات زیست‌فضایی برداشته شد.
 
کاوشگر ۴

به دنبال پرتاب موفق کاوشگر ۳، مأموریت جسورانه و جدیدی برای اعزام یک موجود زنده انسان‌نما از خاک ایران به فضا تعریف شد. در ۲۴ اسفندماه ۱۳۸۹ کاوشگر ۴ پرتاب شد و در این مأموریت اولین کپسول زیستی برای پشتیبانی حیات موجود زنده در شرایط فضایی، طراحی و ساخته شد. این محموله آزمایشی بدون موجود زنده به همراه کاوشگر تا لایه‌های فوقانی جو، در ارتفاع حدود ۱۳۵ کیلومتری بالا رفت و پس از حدود ۱۵ دقیقه، با عملکرد مناسب سامانه بازیابی به زمین بازگشت.
 
کاوشگر ۵

 در فاصله کمتر ازشش ماه پس از پرتاب موفق کاوشگر۴، پنجمین کاوشگر با هدف ارسال موجود زنده تا ارتفاع ۱۲۰کیلومتری سطح زمین طراحی وساخته شد و در۱۶شهریور۱۳۹۰ برای نخستین بار درایران کاوشگر حامل موجود زنده انسان‌نما توسط یک پرتابگر حاوی سوخت جامد به فضا ارسال شد.این کاوشگر به گونه‌ای طراحی شده‌ بود که شرایط لازم برای زنده ماندن یک جاندار کوچک نظیر میمون را درمدت زمان مأموریت فراهم می‌کرد.بدین منظور کپسول زیستی به یک سامانه پشتیبان حیات شامل زیرسامانه تولید اکسیژن، حذف دی‌اکسید کربن، تجهیزات سنجش وثبت پارامترهای محیطی وعلائم حیاتی موجود زنده مجهز شد.
   
کاوشگر ۶

فعالیت‌های کاوشگر۶ بلافاصله بعد از پرتاب محموله پنجم آغاز شد. هدف از این فعالیت‌ها، بهبود فناوری‌های مورد نیاز برای ارسال کاوشگرهای فضایی بود. این کاوشگر که از مجموعه‌هایی همچون پشتیبانی حیات، رهگیری، بازیابی و تله‌متری تشکیل شده بود، در ۱۸شهریور۱۳۹۱موردآزمایش پرتابی قرارگرفت. عملکرد مشاهده شده ازسامانه‌های الکترونیکی، مکانیکی و آیرودینامیکی، در لحظه پرتاب این کاوشگر بسیار مطلوب بود و مطابق برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده فرآیند ارسال داده و تصویر از محموله کاوشگر بلافاصله بعد از پرتاب آغاز شد. علاوه‌بر آن، کارکرد کپسول زیستی نیز در تمامی طول مسیر پرتاب مطلوب بوده، به گونه‌ای که براساس مشاهدات تصویری و داده‌های دریافتی، موجود زنده تا آخرین لحظات دریافت اطلاعات، زنده بود و ضربان قلب آن در محدوده مجاز قرار داشت.
 
کاوشگر پیشگام

 نهم بهمن‌ماه ۱۳۹۱ کاوشگر پیشگام توانست به کمک یک پرتابگر سوخت جامد، سرنشین خود را که میمونی از نژاد «رزوس» بود، تا ارتفاع ۱۲۰ کیلومتری سطح زمین حمل کند و به سلامت فرود آورد. با اجرای این طرح، ایران در ردیف معدود کشورهایی قرار گرفت که از توانمندی ارسال موجود زنده به فضای ماورای جو (ارتفاع بالاتر از ۱۰۰ کیلومتر) و بازگشت سالم آن برخوردار هستند. هدف از انجام این مأموریت، بررسی و مطالعه دقیق‌تر شرایط پروازی و اثر آن بر مجموعه‌‏های فنی محموله و زمینه‌سازی مناسب برای تحقیقات زیست‌فضایی کشور بود.   
 
پرتاب کاوشگر حامل موجود زنده «پیشگام» به فضا
کاوشگر «پیشگام» که با مدیریت یکپارچه سیستمی و تلاش دانشمندان سازمان فضایی ایران ساخته شده‌است، با استفاده از حامل سازمان صنایع هوافضا تا ارتفاع مورد نظر، پرتاب شد و پس از طی مراحل پیش‌بینی‌شده و رسیدن به سرعت، شتاب و ارتفاع مورد نظر، مجددا به زمین بازگشته و موجود زنده این کاوشگر (میمون از نژاد رزوس) با موفقیت بازیابی شد.
   
پرتاب کاوشگر پژوهش

به دنبال موفقیت کاوشگر پیشگام در ارسال اولین میمون فضایی ایران به فضا و در راستای تحقق بخشی از برنامه اعزام انسان به فضا، کارشناسان و پژوهشگران «پژوهشگاه هوافضا» آماده‌سازی کپسول فضایی دیگری برای ارسال دومین میمون فضایی ایران به فضا را در دستور کار قرار دادند. پرواز «فرگام» به ارتفاع ۱۲۰ کیلومتری سطح زمین، یعنی ۲۰ کیلومتر بالاتر از مرز فضا، پای ایران را برای دومین‌بار به حوزه کاوش‌های علمی فراجوی باز کرد. این محموله‌ سرنشین‌دار که «کاوشگر پژوهش» نام دارد، پس از بهبود و توسعه زیرسامانه‌های کاوشگر پیشین و افزایش قابلیت اطمینان آن، برای پرتاب با یک حامل سوخت مایع در روز شنبه، ۲۳ آذرماه ۱۳۹۲ آماده شد.
 
منبع: روزنامه جام جم
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۰
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۰:۴۲ ۱۸ آذر ۱۴۰۲
از چشمای میمون معلومه به غلط کردن خاصی افتاده
ناشناس
۰۰:۴۲ ۱۷ آذر ۱۴۰۲
عالی دمتون گرم
ناشناس
۱۸:۰۴ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
هرکی دشمنی میکنه
در حد حرف است... حرافی
گوش ندید، حرف باد هواس
ناشناس
۱۶:۱۵ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
گیریم رفتید فضا می خواهید چکار کنید این همه هزینه چه سود حالا یک میمونم فرستادید برگشت
ناشناس
۲۰:۵۲ ۱۷ آذر ۱۴۰۲
هیچی جای اینکه حرف مفت بزنید یاسمین مقبلی رفت فضا میگیم ایرانی الاصل با کپسول زیستی ایرانی رفت فضا
ناشناس
۱۶:۱۴ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
کاش سیستم،پژوهش، نخبه ،کپسول، پارامترها و کاوشهای علمی ،دانش بنیان و فن آوری ووو همه در خدمت اقتصادبیمار، جلوی دهن کجی و ریش خند چپاولگر و غارتگر به دوسوم مردم که فقیرند رو تلاش میکرد ،بگیره ، یا برای آمار صعودی فقر دوسوم مردم و سربلندیشأن فکر اساسی بکند، آنهم در زمانه تحریم فرسایشی که شکم گرسنه دیگر دین و ایمان نداره رسیدگی به الویت ها همچون زدودن فقر از واجبات امور یک جامعه مسلمان است بعد وقت و نوبت به بلندپروازیهاست ،،،،،
Bakhtiyari
۱۶:۰۲ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
کور شوند چشمان بدخواهان داخلی و خارجی که نمی‌توانند ببینند این رشد و شکوفایی نخبگان و دانشجویان ایران عزیز ما را
زاگرسیان
۱۶:۰۱ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
به امید فتح کیهان توسط نخبگان و باهوش آن و تیزهوشان ایران و ایرانی
گلی
۱۵:۲۲ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
درود بر غیور دانشمندان ایران ومرگ بر هر خودتحقیر ونق زن وغرب گدا که دستاوردهای علمی ایران را به تمسخر میگیرد
ناشناس
۱۵:۱۳ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
مدیر و سازندشو بزارین توی بشکه ای که ساختن بفرستید فضا تا ایمنیش و کارایش ثابت بشه.
ناشناس
۱۴:۵۷ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
شما فکر کنید ام دی افه
ولی شاهد هم که میگفتید لولای در لاشه بد تو اوکراین ترکونده
ناشناس
۱۵:۱۱ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
بدبخت خود تحقیر غرب زده و غرب گدا اون پهباد برچسب طلایی پلمب بود نه لولا، در ضمن به کوری چشم امثال تو فضا نورد هم خواهیم فرستاد
ناشناس
۰۹:۱۸ ۱۷ آذر ۱۴۰۲
عقلت همینقدره دیگه
ناشناس
۱۷:۲۶ ۱۷ آذر ۱۴۰۲
برادر تمسخر کردم میدونم پلمپ بوده
ناشناس
۱۴:۳۱ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
شما کپسول گاز مایع رو نمیتونید به قدر نیاز مردم آماده کنید با اینکه کشور ما دارای مخازن گاز و نفت است..
ناشناس
۱۵:۱۴ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
کپسول گاز مایع هست اما اشکال در شیوه توزیع است
حجت
۱۶:۴۲ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
تو کمپتون هنوز لوله کشی نکردن؟
ناشناس
۲۲:۰۴ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
۱۵:۱۴
ماهم کلمات رو درست انتخاب کردیم ولی اشکال از درک شماست که خوب متوجه نمیشوید
Bm20
۱۴:۰۰ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
سلام
درود به دانشمندان ایران زمین ...
۱۴۰۰ سال قبل پیامبر خدا و بزرگ اعراب فرمودند مردانی از پارس به آخر علم خواهند رسید ...
ناشناس
۱۳:۵۲ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
اون میمون بدبختو چرا اونجوری بستین والا دوره این چیزا مال 50 سال پیش بوده یکم دیر شروع نکردین؟
ناشناس
۱۳:۳۶ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
یادمه چارسال پیش یکی میگفت موشکای ایران ماکته
حالا داداش شما فکر کنید کیکه ولی واقعیه واقعیه
ناشناس
۱۳:۳۴ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
پول کشور و مردم رو خرج این چرت و پرتا نکنید
ناشناس
۱۱:۳۹ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
خبر بالاییش زدید سرانه دانش اموزان ۱۰۰تک تومن بعد کپسول میفرستین فضا ، چند میلیارد خرجش شده
ناشناس
۱۲:۲۶ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
احسنت . باید به فکر آینده سازان کشور بود بعد آینده سازان کشور را به جلو هدایت می کنند . با سرانه ۱۰۰ تومن ، هر دانش آموز یک پونز یا دو تا سنجاق ته گرد می تونه استفاده کنه و دیگه دست از پا خطا نکند .
ناشناس
۱۳:۱۲ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
بتوچه آمریکایی گدای غرب پرست
ناشناس
۱۴:۱۴ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
هر چیزی جای خودش . پیشرفت جای خودش اقتصاد هم که صد البیته مهمه جای خودش
ناشناس
۱۱:۳۸ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
آفرین آفرین موفق باشید با ماکتتون
ناشناس
۱۴:۳۰ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
اشتباها لایک کردیم
گلی
۱۵:۱۸ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
ماکت تویی که فرق هر از بر تشخیص نمیدی.بدبخت خودتحقیر
ناشناس
۱۶:۰۳ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
خاک تو مخت مزدور خود باخته
ناشناس
۱۱:۳۸ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
اوسکولا خخخخخخخخخخخخخخخ
ناشناس
۱۱:۳۴ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
طرف هیچی حالیش نباشه میفهمه این الکیه این اصلا تا فضا نمیره متلاشی میشه چی فکر میکنید درباره مردم ،فکر میکنید هنوز دهه ۶۰ هستیم
ناشناس
۱۱:۳۲ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
امیر تتلو رو بزارین تو این کپسول بفرستین فضا ببینیم زنده میمونه یا نه
ناشناس
۱۱:۰۰ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
واقعامسخره کردین ملت را با ام دی اف که برای درش نصب کردن
ناشناس
۱۱:۱۷ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
لولای ام دی اف
ناشناس
۱۳:۱۵ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
مسخره اونیکه ماکت غیر شبیه به کپسول اصلی را نمیتواند از اصلش تشخیص دهد و بعد داد و فریاد از نادانی خود میکند
ناشناس
۱۰:۵۰ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
این چه کپسولیه چه مسخره بازیه ملتو چی فرض کردین؟ هرکی یه نگاه به این بندازه میفهمه که دارین مسخره بازی درمیارین
ناشناس
۱۳:۱۵ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
تو هم مثل اونیکی نادان تشریف دارید
ناشناس
۱۵:۱۹ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
مسخره تویی که خودت را به کری وکوری زدی امثال تو فقط با مرگ بینا وشنوا میشن
ناشناس
۲۱:۰۰ ۱۶ آذر ۱۴۰۲
شما به پیدا شدن فضولات اسب بین سنگرهایی که ناسا می‌گفت از ماه به زمین آورده هم اعتراض کردی و مسخره گفتی؟ غرب پرستی و خودتحقیری تا کی؟