سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

روایت غزه در قاب شبکه مستند

سینمای مستند جهان، در آثاری تماشایی و متفاوت رنج مردم فلسطین و غزه را به تصویر کشیده، «سینماحقیقت» انعکاس این تصاویر است.

امسال در هفدهمین جشنواره «سینماحقیقت» بخشی به نام غزه تدارک دیده شده است. در بخش نمایش آثار این بخش، پنج مستند شاخص روی پرده می‌روند. فیلم‌هایی از نقاط مختلف دنیا که نگاهی متفاوت به حوادث و رویداد‌های غزه و مصیبت‌هایی که بر مردم فلسطین رفته، خواهند داشت.

آر ۲۱ نامی مستعار برای همبستگی

مستند «آر ۲۱ نامی مستعار برای همبستگی» (R ۲۱ aka Restoring Solidarity)، ساخته مهند یعقوبی ۷۱ دقیقه زمان دارد و محصول سال ۲۰۲۲ فلسطین، بلژیک و قطر است. این مستند از ماجرایی در تاریخ ریشه می‌گیرد. مبارز‌ه‌هایی که بین سال‌های ۱۹۶۰ تا ۱۹۸۰ برای تعیین سرنوشت مردم فلسطین انجام شد، توسط جنبش‌های چپ رادیکال در سراسر جهان و همچنین در ژاپن مورد حمایت قرار گرفت. مجموعه‌ای از فیلم‌های ۱۶ میلی‌متری فیلمسازان مبارز از کشور‌های مختلف به نمایش این اتفاقات پرداخت و بعدا در ژاپن دوبله و نمایش داده شده. مخاطبان ژاپنی این فیلم‌ها به دلایل بمباران اتمی این کشور در جنگ جهانی دوم، نه تنها با فلسطینی‌ها همدردی، بلکه با آن‌ها همذات پنداری کردند. مهند یعقوبی در مستند خود از این مجموعه استفاده کرده و نشان می‌دهد که چگونه مردم ژاپن و فلسطین با فرهنگ‌های بسیار متفاوت، می‌توانند از طریق تصاویر با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. «آر ۲۱ نامی مستعار برای همبستگی» همچنین به این مساله می‌پردازد که مرز حمایت و تبلیغات کجاست؟ و تا چه حد می‌توان یک مبارزه محلی را در سطح بین‌المللی ترجمه کرد؟

غزه

مستند «غزه» به کارگردانی اندرو مک‌کانل و گری کین که ۸۶ دقیقه زمان دارد، محصول سال ۲۰۱۹ ایرلند، کانادا و آلمان است. این مستند مخاطبش را به مکانی منحصربه‌فرد و فراتر از دسترس گزارش‌های خبری تلویزیونی می‌برد تا دنیایی غنی با شخصیت‌های فصیح و انعطاف‌پذیر را نشان دهد. «غزه» پرتره‌ای سینمایی و غنی از مردمی را ارائه می‌دهد که تلاش می‌کنند در مقابل آوار‌های درگیری‌های همیشگی زندگی معناداری داشته باشند. سازندگان می‌گویند: «در این فیلم نشاط‌آور، ما پرتره‌ای زیبا از شهروندان غزه را باز می‌کنیم که زندگی معناداری را فراتر از آوار درگیری‌های همیشگی می‌گذرانند. فارغ از کلیشه‌های گزارش‌های خبری، ما مکانی زیبا را در میان ویرانی، از طریق زندگی مردمان خارق‌العاده‌اش نشان می‌دهیم. فیلم ما روی دو نوجوان از دو طرف شکاف اجتماعی غزه متمرکز است: کارما و احمد.»

اشک‌های غزه

مستند «اشک‌های غزه» ساخته ویبکه لوکه برگ ۸۰ دقیقه زمان دارد و محصول سال ۲۰۱۰ نروژ است. این مستند به بیان کارگردان آن یک فیلم ضد جنگ است که در مورد جنگ غزه از نگاه گروهی از کودکان فلسطینی روایت می‌شود. این فیلم بر اساس تصاویری است که توسط خود مردم غزه در حالی که جنگ در سال‌های ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ ادامه داشت، گرفته شده است. اما ویبکه لوکه برگ که خود در فلسطین حاضر نبود با بهره گرفتن از برخی مطالب اضافی توسط چند روزنامه‌نگار خارجی این مستند را ساخته است.

نوار غزه

مستند «نوار غزه» به کارگردانی جیمز لانگلی ۷۴ دقیقه زمان دارد و محصول کشور آمریکا و تولید سال ۲۰۰۲ است. لانگلی در اوایل سال ۲۰۰۱، سه ماه را در غزه برای فیلمبرداری این مستند گذرانده است. روز‌هایی که دومین قیام فلسطینی‌ها علیه اشغال نظامی اسرائیل در سپتامبر ۲۰۰۰ آغاز شده بود. تمرکز این فیلم بر محمد حجازی دانش‌آموز کلاس دومی و ۱۳ ساله است که فیلمساز در گذرگاه کرنی در نوار غزه، جایی که کودکان فلسطینی اغلب برای پرتاب سنگ جمع می‌شوند، با او آشنا شده است.

جاده سامونی

مستند «جاده سامونی» ساخته استفانو ساوونا ۱۲۹ دقیقه است و محصول سال ۲۰۱۸ ایتالیا و فرانسه است. این فیلم برای نمایش در بخش دو هفته کارگردانان در جشنواره فیلم کن ۲۰۱۸ انتخاب شد و برنده جایزه طلای بهترین فیلم مستند شد. در حومه روستایی شهر غزه، جامعه کوچکی از کشاورزان، خانواده بزرگ سامونی، در آستانه برگزاری جشن عروسی هستند. این اولین جشن بعد از جنگ اخیر خواهد بود. امل، فواد، برادران و پسرعموهایشان پدر و مادر، خانه و درختان زیتون خود را از دست داده‌اند. محله‌ای که آن‌ها در آن زندگی می‌کنند در حال بازسازی است. در حالی که درختان را دوباره می‌کارند و مزارع را شخم می‌زنند، با سخت‌ترین کار خود روبه‌رو می‌شوند: جمع کردن خاطرات. «جاده سامونی» از طریق خاطرات این بازماندگان جوان تصویری عمیق و چندوجهی از یک خانواده را قبل، در حین و بعد از حادثه غم‌انگیزی که زندگی آن را برای همیشه تغییر داد، نشان می‌دهد.

هفدهمین جشنواره بین‌المللی «سینماحقیقت» به دبیری محمد حمیدی مقدم از ۲۷ آذر تا ۲ دی ماه ۱۴۰۲ در پردیس چارسو برگزار می‌شود.

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.