علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت و داوود منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه صبح امروز (سهشنبه ۷ آذر) در نشست خبری مشترک به سوالات خبرنگاران درباره جزئیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ پاسخ دادند.
در ابتدای این نشست علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت گزارشی از اقدامات دولت ارائه داد.
وی گفت: این طرح که اولین گامهای آن ۱۸ سال پیش برداشته شده بود در دولت سیزدهم تکمیل و تست گرم آن انجام شده تا به نیم میلیون جمعیت ساکن پرند برای سهولت در رفت و آمد، کمک کند.
بهادری جهرمی این افتتاح را گام و قطعهای دیگر در نهضت تکمیل طرحهای نیمهتمام خدماتی و بیمارستانی دولت سیزدهم دانست که دولت مردمی آن را آغاز کرده است.
سخنگوی دولت همچین از تحقق و عملیاتی شدن دستور رئیسجمهور مبنی بر لایروبی خلیج گرگان و کانال آشوراده خبر و توضیح داد: طبق دستور آیتالله رئیسی در سفر سال گذشته به گرگان این خلیج که ۹ کلیومتر طول و عرض ۷۰ تا ۴۰۰متری دارد، لایروبی و مسیر انتقال آب خزر به گرگان تسهیل و آبگیری اولیه انجام شد تا مشکلات زیست محیطی آن برطرف شود. بهره برداری از آن که در سفر آتی رئیس جمهور انجام میشود و موجب خواهد شد که این منطقه زیستی به چرخه عالی و طبیعی نزدیک شود.
وی افزود: با آبگیری و لایروبی این خلیج امکان تردد شناورهای سبک حاصل میشود و کیفیت آب افزایش یافته و گرد و غبار و ریزد گرد را که به واسطه خشکی خلیج گرگان به وجود آمده بود، کاهش مییابد. همچنین به حفظ زندگی ۱۵ گونه ماهی و ۱۵۰ هزار پرنده مهاجر هم کمک خواهد شد.
بهادری جهرمی خبر خوش دیگر را آغاز عملیات فاز ۲ فرودگاه امام (ره) اعلام و در توضیح جزئیات آن گفت: فاز دوم فرودگاه بینالمللی امام خمینی ره با مشارکت طرف ایرانی و چینی در طی ۵ سال و با سرمایه گذاری حدود ۲و نیم میلیارد یورویی ساخته میشود که رایزنیهای ساخت این فرودگاه با همکاری طرف چینی، در سفر رئیس جمهور و معاون اول انجام شد.
وی افزود: فاز اول این فرودگاه قادر به جابهجایی ۱۰ تا ۱۱ و در نهایت ۱۵ میلیون نفر مسافر بود، ولی فاز دوم به تنهایی ۳۵ میلیون نفر جابهجا خواهد شد و بسیار هم پیشرفته و مطابق با استانداردهای روز جهان ساخته خواهد شد.
سخنگوی دولت در توضیح اقدامات انجام شده در حوزه پنجره خدمات هوشمند گفت: تا سال ۱۴۰۰ تنها ده دستگاه به پنجره هوشمند متصل بود که این تعداد اکنون به ۱۳۳ دستگاه رسیده یعنی اکثریت قریب به اتفاق دستگاهها به این پنجره متصل شدهاند و نیمی از خدمات و ۶۳ درصد مجوزها هم از این طریق انجام و صادر میشود.
بهادری جهرمی افزود: تاکنون ۱۳۰۰ مجوز و ۲هزار و۲۱ خدمت از این طریق به مردم ارائه شده و بیش از ۲۹ میلیون ایرانی از این خدمات استفاده میکنند.
وی افزود: دستگاههای ارائه دهنده خدمات از ۱۰ دستگاه به ۱۳۳ دستگاه افزایش یافته است و ۹۸ درصد خدمات دولت هوشمند نیز افزایش یافته است، وزیر ارتباطات به صورت ماهانه گزارش این اقدامات را در جلسات هیات دولت اعلام میکند که امیدوارم با همکاری دستگاههای خارج از دولت، ارائه این خدمات سرعت گیرد.
سخنگوی دولت درباره سفرهای منطقهای و فرامنطقهای رئیسجمهور و دستاوردهای آن توضیح داد: توسعه روابط منطقهای و همسایگی دستاوردهای متعددی، در جنبههای امنیتی، اقتصادی، زیرساختی داشته است.
جهرمی گفت: در سفرهای اخیر ایتالله رئیسی به ازبکستان و تاجیکستان یکی از دستاوردها تاکید کشورهای حاضر در نشست مبنی بر عبور خط ترانزیتی و تجاری از ایران بود که نشانگر نوعی وفاق حداکثری در این زمینه و تاکید بر این نکته مهم بود که مسیرهای تجاری عبوری از ایران هم اقتصادیتر و هم بهتر است.
وی تصریح کرد: این اقدام به بازگشت جمهوری اسلامی به جایگاه ترانزیتی موثر کمک خواهد کرد تا از موقعیت جغرافیای خود حداکثر استفاده را داشته باشد. در اجلاس اکو که اجلاس اقتصادی بود موضوع غزه اولویت پیدا کرد و بیانیهای در این موضوع به واسطه تلاشهای ایران صادر شد.
بهادری جهرمی دستاور دیگر را فعال شدن مجدد سوآپ گازی اعلام کرد و گفت: با این اتفاق هم درآمدهای مالی برای کشور ایجاد شد و هم امکان ایجاد تراز در نیازهای گازی در شمال کشور فراهم شد که پیش از این با عدم ارتباط با این کشورها از دست رفته بود.
سخنگوی دولت امکان اعزام رایزنهای بازرگانی، برگزاری نمایشگاه اختصاصی، و امضای موافقت نامههای تجاری و ترجیحی که به تسهیل تجارت کمک میکند را از مهمترین دستاوردهای سفرها دانست و گفت: سفرهای اخیر رئیس جمهور زیرساختها و فرآیندها برای تحقق نیازهای کشور را فراهم کرد. این سفر به رکورد شکنی در تجارت خارجی منجر و به رقم ۱۱۲ میلیارد دلاری رسید.
وی درباره سفرهای منطقهای و فرامنطقهای رئیسجمهور و دستاوردهای آن توضیح داد: توسعه روابط منطقهای و همسایگی دستاوردهای متعددی، در جنبههای امنیتی، اقتصادی، زیرساختی داشته است.
بهادری جهرمی سخنگوی دولت گفت:براساس دستور رئیس جمهور برخی اصلاحات در لایحه بودجه ایجاد خواهد شد؛ یکی از اصلاحات مورد نظر افزایش کفِ معافیت مالیاتی کارگران و کارکنان به ۱۲ میلیون تومان در ماه است. براین اساس تمام مشاغلی که تا سقف ۱۲ میلیون تومان در ماه دریافتی داشته باشند، کاملا معاف از مالیات هستند.
داود منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه در این نشست خبری به ارائه جزئیاتی از تدوین لایحه بودجه پرداخت و گفت: امسال لایحه بودجه ۱۴۰۳ در دو قسمت ارائه میشود. بخش اول ناظر به احکام و تبصرهها هست و به علاوه ارقام کلان مربوط به بودجه به ویژه منابع بودجه عمومی و همچنین ترازهای مهم به ویژه تراز عملیاتی و فروض تدوین بودجه است.
وی افزود: ما در آبان باید این تکلیف را انجام میدادیم و بخش اول را آماده میکردیم تا بعد از آن به بخش دوم هم پرداخته شود.
منظور یادآور شد: با توجه به تعطیلات هفته جاری مجلس اولین روز برگزاری مجلس در هفته آینده امیدوارم فرصت فراهم شود و رئیسجمهوری برای لایحه بودجه در مجلس حاضر شود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: ما خودمان را مقید میدانیم که در اولین برش برنامه هفتم، بودجه را متناسب با آن تدوین و تصویب و اجرا کنیم. ما سعی کردیم اعداد و ارقام و پیشبینیهای خود را درباره منابع دولت واقعگرا تنظیم کنیم.
منظور تاکید کرد: هدف ما این است که بودجه ۱۴۰۲ را تا ۹۰ و ۹۵ درصد اجرایی کنیم. تا الان این میزان حدود ۷۰ درصد است و در نظر داریم که آن را تا پایان لایحه بودجه به ۹۰ درصد برسانیم.
وی افزود: ما سعی کردیم که بودجه ما متکی بر درآمد پایدار باشد و تلاش میکنیم این را در بودجه سال آینده عملی کنیم. یکی از پارامترهای تاثیرگذار در این زمینه تراز عملیاتی است. این عدد در بودجه ۱۴۰۲ منهای ۴۵۴ همت است. معمولاً فرض براین است که این کسری تراز عملیاتی را از منابع حاصل از تملک داراییهای سرمایهای جبران کنیم که مهمترین بخش در این امر، فروش نفت است. یعنی ما باید لاجرم در سال جاری بخشی از درآمد نفتی را صرف امورات جاری کنیم، اما این موضوع اصلأ پذیرفته نیست.
رئیس سازمان برنامه و بودجه یادآور شد: ما در بودجه سال ۱۴۰۳ تلاش داریم تراز عملیاتی را به منهای ۳۰۷ همت برسانیم تا حدود یک سوم کمتر از این میزان در بودجه سال جاری باشد. در بودجه ۴۰۳ تلاش ما اتکا به منابع پایدار، اجتناب از فروش اوراق و داراییهای سرمایهای برای امور جاری دولت است.
منظور تصریح کرد: دولت به هیچوجه دنبال سختگیری مالیاتی و فشار جدید مالیاتی به مردم عزیز، کسبه و حقوقبگیران نیست. مالیات براساس قانون وصول میشود. یا باید پایه مالیاتی یا باید نرخ مالیاتی تغییر کند تا میزان دریافت مالیات افزایش داشته باشد که ما هیچکدام از این کارها را انجام نمیدهیم.
وی با بیان اینکه تمام رویکرد دولت این است که از اقشاری با درآمد پایین مالیات نگیرد، تاکید کرد: تاکید دولت برای اخذ مالیات از طبقات بالاتر هم این است که به روش پلکانی انجام میشود؛ بنابراین مردم هیچگونه نگرانی از این که قرار است بار مالیاتی جدیدی بر آنان تحمیل شود نداشته باشند.
منظور با بیان اینکه در مالیات مستغلات، حقوق و دستمزد یا مالیات مشاغل و شرکتها اتفاق جدیدی رخ نمیدهد، تصریح کرد: اینکه منشأ رشد درآمدهای مالیاتی چیست اینگونه در نظر گرفته شده که محاسبه به صورت جزئی انجام شود و یکی از منابع ما دراخذ مالیات، گسترش تور مالیاتی برای فراریان مالیاتی است که این آرزوی کشور است تا عدالت مالیاتی محقق شود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه همچنین تاکید کرد: امیدواریم در یک تا دو گام آینده بتوانیم تراز عملیاتی را هم صفر کنیم و دولت را با درآمدهای پایدار اداره کنیم. اگر درآمدی حاصل از نفت و فروش اموال داریم باید صرف امور دیگر کنیم، نه هزینههای جاری دولت.
وی یادآور شد: یکی دیگر از منابع بودجه عمومی تملک داراییهای مالی است که اگر دولتها منابع کمی داشته باشند، اوراق منتشر میکنند و در دولت بنا نداریم اوراق منتشر کنیم و با آن حقوق و دستمزد بدهیم، البته در بودجه سال آینده تملک دارایی مالی افزایش یافته است دلیل آن، این است که امسال و سال آینده باید اوراق فروخته شده در سالهای قبل را باید به موقع بازپرداخت کنیم.
منظور گفت: امسال خالص درآمد ما از انتشار اوراق منفی بود، یعنی فروش اوراق را صرف امور جاری نکردیم و صرف پرداخت بدهی سالهای قبل شد. برای سال آینده نیز عدد پیشبینی شده که بتوانیم بدهیهای سالهای قبل را به موقع بازپرداخت کنیم و امیدواریم منابع دولت به قدری خوب شود که بدون نیاز به انتشار اوراق، بدهی سالهای گذشته را پرداخت کنیم، اما این اقدام باید مرحله به مرحله انجام شود و امکان یکباره انجام دادن آن وجود ندارد.