سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

اپلیکیشن‌هایی که شما را دید می‌زنند!

اگر یکی از ۱۰ برنامه پرکاربرد این خبر را در گوشی خود دارید، ممکن است کسی در حال پاییدن شما باشد‍.

همه ما عاشق تلفن‌های همراه و میلیون‌ها روشی هستیم که ما را به هم نزدیک و زندگی را آسان‌تر می‌کنند؛ اما برخی از برنامه‌های محبوبتان که به آن‌ها اعتماد کرده‌اید، ممکن است شما را در خطر قرار دهند. در دنیای دیجیتال امروز که اطلاعات همه چیز به صورت آنلاین در حال انتشار است باید به خاطر داشت که اطلاعات بسیار کمی لازم است تا شخصی هویت شما را بدزدد و حتی حساب‌های بانکی‌تان را هک کند.

اگر یکی از ۱۰ برنامه پرکاربرد زیر را در گوشی خود دارید ممکن است کسی در حال پاییدن شما باشد‍! پس از خواندن این مطالب شاید دفعه بعدی برای نصب برنامه‌های رایگان روی گوشی هوشمندتان کمی تردید کنید.

اینستاگرام

داشتن صفحه‌های شخصی یا کاری در اینستاگرام بیش از یک دهه است که میان کاربران شبکه‌های اجتماعی محبوبیت پیدا کرده است؛ اما علاقه‌مندان به فناوری، اینستاگرام را در رده برنامه‌هایی می‌بینند که «هر کاری انجام دهید» آن را ردیابی می‌کند.

دیو سالزبری (Dave Salisbury)، مدیر مرکز امنیت سایبری و اطلاعات داده دانشگاه دیتون (Dayton)، می‌گوید: «اینستاگرام مجوز‌های متعددی را درخواست می‌کند که شامل تغییر و خواندن اطلاعات مخاطبان و محتویات فضای ذخیره‌سازی، تعیین مکان تلفن و خواندن گزارش تماس است؛ اما به همین محدود نمی‌شود و ممکن است در تنظیمات سیستم و دسترسی کامل به شبکه نیز تغییر ایجاد کند. مردم باید به خاطر داشته باشند که در فیس‌بوک و بسیاری از مکان‌های دیگر، شما محصول هستید، نه مشتری! طلاعات مربوط به شما، کاری که انجام می‌دهید، جایی که می‌روید و اینکه با چه کسی تعامل دارید، ارزشمند است.»

فیس‌بوک

فیس‌بوک در نوع خود نخستین وب‌سایتی بود که به کاربران امکان انتشار علاقه‌مندی های‌شان را داد. اما امروز یکی از انتقاداتی که به صورت نمادین به فیس‌بوک نسبت می‌دهند، این است که مثل یک کاشف معدن، ریزترین جزئیات زندگی کاربران را استخراج می‌کند. فیس‌بوک به جای استخراج الماس، تقریباً تمام جزئیات زندگی شما را استخراج می‌کند.

رفیع جعفری کارشناس امنیت سایبری و مدیر ارشد خلاقیت در شرکت خدمات بازاریابی کاوِنی دیجیتال سولوشنز (Caveni Digital Solutions) می‌گوید: «اگر به دنبال محافظت از اطلاعات خود هستید، اول از همه فیس‌بوک را حذف کنید. مقیاس جمع‌آوری داده توسط این اپلیکیشن حیرت‌آور است. حذف برنامه‌های مبتنی بر فیس‌بوک از تلفن هوشمند نخستین گام عالی برای محافظت از حریم خصوصی است.»

تیک‌تاک

برخی از کارشناسان امنیت ملی برنامه تیک‌تاک را نوعی اسب تروا می‌دانند. حضور فزاینده و عجیب نوجوانان در این اپلکیشن دارد نگران‌کننده می‌شود. به نظر نمی‌رسد که تیک تاک نسبت به فیس‌بوک یا سایر برنامه‌های آمریکایی اطلاعات بیشتری جمع‌آوری کند؛ اما این واقعیت که تیک تاک متعلق به یک شرکت چینی است، نگرانی‌هایی را در مورد باج‌گیری با انگیزه سیاسی ایجاد می‌کند.

واتس‌آپ

واتس‌اپ محبوب‌ترین برنامه چت در جهان به شمار می‌رود؛ اما به شدت مداخله‌گر است. فیس‌بوک از سال ۲۰۱۶ واتس‌اپ را برای دریافت اطلاعات کاربران مورد تاخت‌وتاز قرار داد و از شماره تلفن گرفته تا موقعیت مکانی و تعداد دفعات استفاده از این برنامه، همه را رصد می‌کند و رده امنیتی واتس‌اپ را پایین آورده است.

مایکل کاوینگتون (Michael Covington)، معاون امنیت محصول در شرکت واندرا (Wandera) می‌گوید: «آسیب‌پذیری‌های واتس‌اپ، چه نسخه‌های آی اُ اس و چه اندروید، به مهاجمان امکان می‌دهد فقط با فرستادن یک پیام به شماره تلفن کاربران به آن‌ها حمله کنند و سپس به میکروفون، دوربین، فهرست مخاطبان و موارد دیگر دسترسی خواهند داشت.»

پیام‌رسان فیس‌بوک

بر اساس یک قانون نانوشته، اگر برنامه‌ای وابسته به مارک زاکربرگ باشد، شما را بهتر از خودتان می‌شناسد! پیام‌رسان فیس‌بوک نیز از این قاعده مستثنی نیست. بنابر ادعای منتقدان، پیام‌رسان فیس‌بوک حتی می‌تواند پیوستی را که همراه با پیام متنی خود ارسال کرده‌اید و تقریباً هر چیز دیگری را از تلفن شما دانلود کند.

آتیلا توماشک (Attila Tomaschek)، کارشناس حریم خصوصی دیجیتال در پروپرایوسی (ProPrivacy)، می‌گوید: «پیام‌هایی که با استفاده از برنامه پیام‌رسان فیس‌بوک می‌فرستید یا دریافت می‌کنید، رمزگذاری نشده‌اند، یعنی همه پیام‌های شما به راحتی برای هر کارمند فیس‌بوک قابل مشاهده است.»

توماشک اضافه می‌کند: «این برنامه به‌طور خودکار هر پیوند یا عکسی را که می‌فرستید اسکن می‌کند و اگر محتوای مشکوکی توسط الگوریتم نشان‌گذاری شود، پیام‌های شما توسط ناظران شرکت فیس‌بوک خوانده می‌شود.»

گوگل کروم

گوگل یکی از بدترین ناقضان حریم خصوصی کاربران است. برنامه‌های گوگل برای تلفن همراه آن ازجمله گوگل کروم، موقعیت مکانی، سابقه مرور، اطلاعات پرداخت، «داده‌های صوتی» و بسیاری از موارد جزئی دیگر را جمع‌آوری می‌کنند. «شرور نباش» شعار این شرکت است، شعاری که امیدواریم آن را نقض نکند.

برنامه‌های هواشناسی

در وصف آنچه که این برنامه‌ها در حق کاربران روا می‌دارند می‌توان گفت کافی است برای یک پیش‌بینی ساده هواشناسی سری به این اپلیکیشن‌ها بزنید و در عرض چند لحظه تعداد زیادی ردیاب که هر حرکت دیجیتالی شما را دنبال می‌کند روی گوشی هوشمندتان ذخیره می‌شود.

به گفته شِین شرمن (Shayne Sherman)، مدیرعامل وب‌سایت تِک‌لوریس (TechLoris) بیشتر اپلیکیشن‌های هواشناسی آلوده به بدافزار هستند و اطلاعات مکانی کاربران را در اختیار پایگاه‌های هواشناسی قرار می‌دهند.

لینکدین

کاربران لینکدین برای نمایش سوابق کاری خود و به امید پیدا کردن شغل مناسب به سراغ این شبکه اجتماعی می‌روند و در عوض، به طور داوطلبانه مجموعه‌ای از اطلاعات شخصی خود را در اختیار مایکروسافت (شرکت بنیانگذار لینکدین) قرار می‌دهند تا هر طور مایل است از آن‌ها استفاده کند. 

سیری

سیری یک برنامه صدامحور در گوشی‌های آیفون است که وقتی با آن صحبت می‌کنید در ظاهر قرار است کلمات شما را دستور تلقی کند؛ اما او بیشتر از آنکه گوش‌به‌فرمان باشد فقط شنونده است. اگرچه کمپانی اپل می‌گوید سیری را برای رفع نگرانی‌های مربوط به حریم خصوصی «بازنگری اساسی» کرده است، ولی وقتی شما می‌گویید «هی سیری!» و او درجا پاسخگوست این نشان می‌دهد که سیری همیشه در حال استراق سمع است!

یوتیوب

یوتیوب در مالکیت گوگل است. هرجا که محصولی از گوگل پیدا کنید، حریم خصوصی افراد به طور کامل بی‌معنا می‌شود. اگر بدانید که یوتیوب مدام در حال حذف کردن انواع داده‌ها از داخل تلفن همراه شماست شاید به فکر جایگزین دیگری برای آن باشید.

منبع: آنا

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۵
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۶:۱۷ ۰۱ آذر ۱۴۰۲
در تمام دنیا از گوشی موبایل و برنامه های نصب شده در آن برای مقاصد امنیتی استفاده می شود. فقط هم این لیستی که فرمودین نیست. همین ایتا و بله و روبیکا و سایر برنامه های داخلی خودمان هم ابزار دیدزنی هستند.
علی
۱۶:۰۰ ۰۱ آذر ۱۴۰۲
ایتا خیلی عالی هست.
ناشناس
۱۵:۵۹ ۰۱ آذر ۱۴۰۲
همه دنیا بده فقط ما خوبیم
ناشناس
۱۵:۳۷ ۰۱ آذر ۱۴۰۲
حالا برنامه های خودشون سه تیک میخوره
ناشناس
۱۵:۲۳ ۰۱ آذر ۱۴۰۲
پس من که اشتباهی ایتا و روبیکا رو حذف کردم....
ناشناس
۱۵:۲۳ ۰۱ آذر ۱۴۰۲
برنامه امن فقط شاد و ایتا
ناشناس
۱۵:۱۱ ۰۱ آذر ۱۴۰۲
مثلا روبیکا و ایتا چشماشون میبندن و ردیابی نمیکنن?
ناشناس
۱۵:۴۵ ۰۱ آذر ۱۴۰۲
روبیکا و ایتا ساخت مهندسان نخبه داخلی هستند و طبیعی است که مثل بقیه پیامرسانهای رقیب ، برخی اختیارات را داشته باشند .
ناشناس
۱۴:۵۲ ۰۱ آذر ۱۴۰۲
ایتا و روبیکا و سرش و شاد یادتون رفت
ناشناس
۱۴:۳۴ ۰۱ آذر ۱۴۰۲
اپلیکیشن فقط
بله
ایتا
آی گپ
میخوان باز بشن اصلا قبلش بلند یا الله میگن کسی سرش باز نباشه . واقعا عالی . حتی یک چیزی هم بهت اضافه میکنن . همه اپلیکیشن های دنیا مشکل اصلا فقط این سه تا.
ناشناس
۱۶:۴۲ ۰۱ آذر ۱۴۰۲
توصیه اخلاقی، سر وقت قرصات رو بخور، از پای ماهواره بلند شو تا کله پوکت هوا بخوره، ودر پایان خود تحقیر نباش
ناشناس
۱۴:۱۱ ۰۱ آذر ۱۴۰۲
چرا تا رو بیکا نصب میکنیم انتی ویروس گوشی هشدار میده؟
ناشناس
۱۶:۰۰ ۰۱ آذر ۱۴۰۲
چون که ویروسه الکی هشدار نمیده
مانی
۲۳:۴۳ ۰۱ آذر ۱۴۰۲
کار و زندگی نداری میشینی کامنت بقیه رو ریپلای میکنی؟
زور نزن خب حرف حق داره میزنه
ناشناس
۱۷:۲۳ ۰۱ دی ۱۴۰۲
روبیکا رقیب جدی اینستاگرام آمریکایی است .
معلوم است که اندروید از روبیکا متنفر باشد .