چون در علم جغرافی مانند علم تاریخ به جزئیات پرداخته شده است، بنابراین روشهای اشاره شده در خواندن درس تاریخ نیز برای جغرافی کاربرد دارد. ولی نکات تکمیلی را جهت یادگیری بهتر رعایت کنید.
آنچه شما در رابطه با جغرافیای طبیعی یک ناحیه (مثل امکانات کشاورزی، آب و هوا و ...) میآموزید به شما کمک میکند که بتوانید تا حدودی تواناییهای صنعتی آن ناحیه را حدس بزنید و شغل مردم آن ناحیه را پیشبینی کنید و در واقع چنین کلماتی کاملاً به هم وابسته هستند و چنانچه به اینگونه ارتباطها توجه نشان دهید، مطالعه جغرافیا برایتان بسیار سادهتر میشود.
بازدید از منابع طبیعی در قالب گردشهای علمی و یا مسافرتهای گروهی میتواند به فهم بهتر مطالب کمک کند.
سعی کنید مطالبی را که میخوانید به تجارب خود ربط دهید. مثلا وقتی جغرافیای ناحیه خزری را بررسی میکنید میبینید که این ناحیه بین کوههای البرز و دریای خزر واقع شده، بنابراین علت بارشهای زیاد در این ناحیه را میآموزید.
از یادداشت برداری استفاده کنید. برای یادگیری بهتر، یادداشتهایتان را با اشکال مفید همراه کنید.
برای اینکه اعداد را بهتر به خاطر بسپارید مثلا ارتفاع قلهها، طول رودها، عمق دریاها و جمعیت نواحی، چند کار میتوانید انجام دهید:
۱- سعی کنید ابتدا اعداد را گرد کنید و بعد حفظ کنید.
۲- اعداد مختلف را با هم مقایسه کنید و در مقایسه با یکدیگر آنها را به خاطر بسپارید. مثلا چند رود (یا مساحت چند کشور) را با هم مقایسه کنید و آنها را به ترتیب طول (یا مساحت) از بزرگ به کوچک مرتب کنید و سپس طول هر یک را به خاطر بسپارید.
برای حفظ کردن اعداد میتوانید از تکنیک اعداد استفاده کنید.
از روشهای تقویت حافظه نیز میتوان برای حفظ کردن پایتختها و سایر مطالب استفاده کرد. مثلا پایتخت عمان مسقط است _ در عمان مسقطیهای خوشمزه میفروشند.
فعالیتهای مربوط به هر درس را حل کرده و جواب سؤالات را از متن کتاب به دست آورید.
نقشهها، تصاویر، نمودارها، در جغرافی بسیار بااهمیت هستند. سعی کنید با دقت بیشتری به آنها بپردازید. شما با دیدن یک پوستر میتوانید به ویژگیهای فرهنگی، آداب و رسوم، آب و هوا و ... آن منطقه پی ببرید.
به دلیل حجم زیاد مطالب سعی کنید ابتدا مطالب را سازماندهی کنید سپس آنها را به خاطر بسپارید. دستهبندی کردن مطالب، استفاده از درخت حافظه و سایر تکنیکهای تقویت حافظه در یادگیری این درس نیز کاربرد دارد.
منبع: فارس