سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

هشدارهای ایمنی استفاده از وسایل گازسوز را جدی بگیرید

مسئول ایمنی سازمان آتش‌نشانی زاهدان گفت: وسایل گازسوز و استفاده از آن‌ها اگر با رعایت نکات ایمنی نباشد، می‌تواند باعث مرگ و میر زیادی شده و مشکلات زیادی را برای استفاده کنندگان بوجود آورد.

 علی اسکندری  بیان کرد: همه‌ساله با فرا رسیدن فصل سرما هموطنان سعی می‌کنند به هر طریقی منزل و محل کار خود را گرم کنند که البته کمی بی‌احتیاطی در نصب و راه‌اندازی وسایل گرمایشی و به‌ویژه وسایل گازسوز می‌تواند خطرات و حوادث بزرگی را رقم بزند.

وی افزود: با توجه به اینکه ظاهراً امسال زمستان سردی پیش‌رو داریم، پیشنهاد می‌شود قبل از سرد شدن بیشتر هوا، با حوصله اقدام به نصب و راه‌اندازی وسایل گرمایشی خود کنید، در غیر این صورت با فرا رسیدن موج سرما، این کار با عجله صورت گرفته و احتمال بروز خطا بیشتر خواهد شد.

وی ادامه داد: نشت گاز، خطر انفجار و آتش‌سوزی از خطراتی است که با بی‌دقتی در این کار بروز پیدا می‌کند، استفاده از وسایل نامناسب و فرسوده این خطر را افزایش می‌دهد

مسئول ایمنی سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری زاهدان تصریح کرد: گذشته از خطر نشت گاز و انفجار و آتش‌سوزی در نصب و راه‌اندازی وسایل گرمایشی، خطر دیگری در این زمینه همواره هموطنان را تهدید می‌کند که فقط مخصوص وسایل گازسوز نیست و هر وسیله گرمایشی یا حتی غیرگرمایشی که به‌نوعی شعله‌ای در آن وجود دارد و اکسیژن محیط را مصرف می‌کند، عامل بروز این خطر است و آن، خطر مسمومیت با گاز کشنده مونوکسید کربن است.

گاز کشنده مونوکسید کربن؛ قاتل خاموش است

وی گفت: انواع بخاری‌های گازی، نفتی، شومینه، پکیج و آبگرمکن از جمله این وسایل است حتی خودرویی که به‌مدت طولانی در محیط بسته روشن بماند می‌تواند باعث تولید این گاز کشنده شود، همان گازی که از آن به‌عنوان قاتل خاموش یا مرگ خاموش یاد می‌شود.

اسکندری اظهار کرد: شعله‌های آبی گاز به همان میزان که ما را در فصل سرما گرم و محیط را برایمان آرام بخش می‌کند به همان اندازه نیز می‌تواند تهدید کننده جان و مالمان باشد و از این رو در استفاده از دستگاه‌های گازسوز رعایت نکات ایمنی نباید فراموش شود.

وی افزود: برابر بررسی دقیق آمار و حوادث ناشی از سهل انگاری مشترکان در بکارگیری گاز طبیعی، متأسفانه عدم رعایت استاندارد‌های دودکش و شیلنگ بیشترین حادثه را در پی داشته است.

وی ادامه داد: جنس مناسب، عدم پاره گی، تعویض دوره‌ای، بکارگیری بست اطمینان، طول مناسب شیلنگ (از یک متر و ۲۰ سانتی متر بیشتر نباشد) و از استاندارد‌های الزامی شیلنگ و داشتن کلاهک H شکل، طول مناسب دودکش از سطح بام (یک و نیم متر)، تخصیص یک دودکش مجزا برای هر وسیله گازسوز، اطمینان از باز بودن مجاری دودکش از الزامات دودکش استاندارد است.

مدرس ایمنی سازمان اتش نشانی اذعان کرد: مشترکان دقت کنند از تامین اکسیژن مورد نیاز در منازل و دیگر مکان‌هایی که از سوخت گاز طبیعی برای گرم کردن استفاده می‌کنند؛ مطمئن شوند تا از ایجاد هرگونه حادثه مانند مسمومیت با گاز سمی منوکسید کربن، خفگی، انفجار و آتش‌سوزی جلوگیری شود و بخاری همواره با شعله آبی بسوزد، ممکن است این نقص، ناشی از نرسیدن هوای کافی به بخاری باشد.

وی گفت: از دیگر نکات اساسی اطمینان از سلامت بخاری به وسیله افراد ذی‌صلاح است و مشترکان از تبدیل بخاری و سایر وسایلی که با سوخت‌های دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرند، به وسایل گازسوز جداً خودداری کنند.

آموزش نکات ایمنی مهم‌ترین راه جلوگیری از صدمات احتمالی در حوادث است

اسکندری اذعان کرد: آموزش نکات ایمنی یکی از مهم‌ترین راه‌های جلوگیری از صدمات احتمالی در حوادث است، نکات ایمنی در ظاهر ساده، اما در واقع مهم و حیاتی است، از این رو همشهریان توجه کنند تا در سایه آگاهی از مصرف ایمن گاز طبیعی و به کارگیری صحیح آن، فصل سرمای دلچسبی را در کنار خانواده سپری کنند دقت داشته باشید که سرویس کاران غیر معتبر از قطع کردن سنسور‌ها و ترموکبل استفاده میکنند که باعث میشود ایمنی از بین برود اگر همچین کاری انجام شود باعث نشتی گاز میشود.

وی تاکید کرد: توجه به این نکته ضروری است که رگلاتور و کنتور گاز ازسوی شرکت ملی گاز ایران با رعایت همه نکات ایمنی و فنی در محل مناسب نصب می‌شود، بنابراین فقط شرکت ملی گاز ایران مجاز است در صورت لزوم محل آن‌را تغییر دهد. رگلاتور مجهز به وسایل ایمنی خاصی است که در صورت بروز هرگونه نقص در لوله‌کشی شهر به طور خودکار جریان گاز را قطع می‌کند تا مصرف‌کنندگان در معرض خطر قرار نگیرند، بنابراین از دستکاری کنتور و رگلاتور خودداری شود.

خطر گاز شهری از گاز مایع بیشتر از گاز شهری است

وی افزود: گاز شهری پنج تا ۱۵ درصد احتمال انفجار دارد و گاز مایع بین یک تا ۱۰ درصد امکان انفجار دارد و گاز مایع، چون سنگین است خارج شدن این گاز از منزل سخت، ولی برعکس گاز شهری سبک و زیر سقف جمع می‌شود.

مدرس و مسئول ایمنی سازمان اتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری زاهدان تصریح کرد: برای جلوگیری از مسمومیت تصادفی با کربن مونوکسید، حتماً باید یک شناساگر کربن مونوکسید را در هر طبقه از خانه نصب کنید.

وی ادامه داد: این شناساگر شبیه به شناساگر دود سیگار عمل می‌کند، هر ماه باید آن را تست و اگر تاریخ انقضا فرا رسید، آن را عوض کنید و در صورت نشت گاز و استشمام بوی آن هیچگونه آتش کبریت، فندک و امثال آن را روشن نکنید و هرگز هیچ دستگاه الکتریکی یا کلید برق را لمس نکنید، زیرا خطر انفجار را افزایش می‌دهد.

اسکندری گفت: برای روشنایی محل می‌توان از چراغ قوه استفاده کرد و چراغ قوه را در خارج از فضای آلوده به گاز روشن و افراد خانواده را از محل آلوده به گاز خارج کنید فوراً شیر اصلی گاز را ببندید و برق را از فیوز اصلی قطع شود در و پنجره‌ها را باز و با تکان دادن حوله پنبه‌ای مرطوب به جریان خروج هوای آلوده به گاز تسریع نمایید تا مطمئن نشده‌اید که گاز کاملاً تخلیه شده به نفرات اجازه ورود به منزل ندهید و در صورت بروز هر نوع آتش سوزی در ساختمان، فوراً شیر اصلی گاز ساختمان را ببندید تا جریان گاز به داخل ساختمان قطع گردد و هر چه سریع‌تر با آتش نشانی تماس بگیرید و این کار را به افراد متخصص بسپارید.

وی افزود: همه خانه‌ها یک منبع اصلی برای قطع شیر گاز دارند که در موارد اورژانسی باید خودتان بتوانید آن را ببندید تا جلوی خطر را بگیرید، پس حتما این روش را در منزل خود یاد بگیرید تا بتوانید هر موقع که خطر را احساس کردید، این کار را انجام دهید و اگر نتوانستید حتماً با اداره گاز تماس بگیرید و مشکل خود را به آن‌ها توضیح دهید مراقب باشید که روش صحیح انجام این کار را یاد بگیرید.

مسئول ایمنی سازمان اتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری زاهدان خاطرنشان کرد: در برخورد با افراد آسیب‌دیده با این گاز ضمن تماس فوری با نیرو‌های امدادی (آتش‌نشانی و اورژانس) به‌سرعت فرد مسموم را از محل خارج و به فضای باز منتقل کنید و اگر شدت مسمومیت بالا است آن‌ها را به مراکز درمانی منتقل کنید، سپس در و پنجره‌ها را باز کرده و تمام منابع گازسوز و شعله‌دار محیط را خاموش و حتماً توسط افراد متخصص مسئله را بررسی کرده، منبع تولید و انتشار این گاز را بیابید و نسبت به رفع آن اقدام کنید تا از تکرار آن جلوگیری شود.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.