سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آیا همه داروهای تاریخ گذشته مضر هستند؟

همه ما در خانه خود دارو‌هایی داریم که ممکن است تاریخ مصرف آن‌ها گذشته باشد با این حال اگر ضرورت پیدا کند، هنگام بیماری سراغ آن‌ها می‌رویم.

«پیتر جی رایس»، یک استاد داروسازی بالینی در دانشکده داروسازی و علوم دارویی آمریکا دراین‌باره معتقد است که در مورد برخی از انواع دارو‌ها می‌توان از داروی تاریخ مصرف گذشته استفاده کرد و نیازی به تهیه داروی جدید نیست.

رایس همچنین اظهار کرد که سردرگمی مردم در مورد تاریخ انقضای دارو‌ها به خصوص در مورد موارد گران قیمت‌تر مانند تزریق «اپی نفرین» برای آلرژی را درک می‌کند.

این درحالیست که اخیرا ایالات متحده با مواردی از کمبود شدید برخی دارو‌های مهم و برخی از آنتی‌بیوتیک‌ها و دارو‌های ضروری اطفال به ویژه در مواقع شیوع عفونت‌های تنفسی مواجه بوده است.

نگهداری مناسب از دارو یکی از راه‌هایی است که به شما کمک می‌کند مطمئن شوید که دارو‌ها تا پایان تاریخ انقضا ایمن و موثر باقی می‌مانندرایس گفت: مردم در مورد تاریخ انقضای دارو‌ها چیز‌هایی می‌شنوند و می‌گویند آیا واقعا نمی‌توان از آن‌ها استفاده کرد؟ آیا واقعا باید هزینه جدیدی کرد؟

رایس توضیح داد: زمانی که تنظیم‌کننده‌ها و تولیدکنندگان دارو تاریخ انقضا را تعیین می‌کنند، محدودیت‌هایی وجود دارد.

او همچنین گفت: در نهایت، شما می‌خواهید دارویی داشته باشید که هیچ سوالی در مورد بی خطر بودن آن وجود ندارد و بنابراین دارویی را انتخاب می‌کنید که تاریخ انقضای آن مورد اعتماد باشد.


بیشتربخوانید


 آیا تاریخ انقضای دارو یک افسانه است؟

تاریخ انقضای دارو افسانه نیست، اما مطلق هم نیست. در برخی موارد این تاریخ‌ها، بهترین مهلت تخمین‌زده شده از سوی شرکت داروسازی هستند که چه مدت می‌توانیم با خیال راحت این دارو‌ها را مصرف کنیم.

در موارد دیگر نیز دارو پایدار است، اما نمی‌خواهیم مدت طولانی در اطرافمان باشد، بنابراین یک دوره زمانی معقول یک، پنج یا هفت ساله را برای آن انتخاب می‌کنیم.

 آیا بیماران باید نگران دارو‌های تاریخ مصرف گذشته در خانه خود باشند؟

تقریباً بیشتر دارو‌ها به طور کلی با از دست دادن تاریخ انقضایشان قدرت خود را از دست می‌دهند، اما به خودی خود مضر نیستند. موارد برعکس هم نادر هستند مانند اینکه «تتراسایکلین» پس از گذشت تاریخ انقضایش به طور بالقوه ناایمن است.

به گزارش نشریه تخصصی «مدیکال اکسپرس»، رایس اذعان کرد: یکی از مواردی که ما می‌خواهیم در هنگام توصیه به بیماران در نظر بگیریم این است: آن‌ها از این دارو برای چه بیماری یا مشکلی استفاده می‌کنند؟ فرض کنید دارویی مانند رقیق‌کننده خون مصرف کرده‌اید که اگر بیش از حد از آن مصرف کنید، خونریزی می‌کنید و این بالقوه کشنده است. در عین حال، اگر به اندازه کافی از آن استفاده نکنید، خونتان لخته می‌شود و این وضعیت نیز بالقوه کشنده است.

تقریباً بیشتر دارو‌ها به طور کلی با از دست دادن تاریخ انقضایشان قدرت خود را از دست می‌دهند، اما به خودی خود مضر نیستندوی تاکید کرد: شما می‌بایست در مورد دسته‌های خاصی از دارو‌ها و انواع خاصی از بیماران بسیار مراقب باشید، زیرا ممکن است آن‌ها دقیقاً در حاشیه‌ای باشند که این دارو‌ها آن‌ها را زنده نگه می‌دارند و فقط یک تغییر بسیار جزئی در قدرت دارو می‌تواند تفاوت جدی ایجاد کند. در این مواقع به بیماران توصیه نمی‌کنم که دارو‌هایی را که زمان زیادی از منقضی شدن تاریخ انقضایشان گذشته، مصرف کنند.

وی افزود:، اما برای اکثر بیماران، اینطور نیست. من فکر می‌کنم دارو‌های بدون نسخه در این زمینه ایمن هستند و اکثر آن‌ها را می‌توان بعد از تاریخ انقضایشان نیز مصرف کرد.

 ضرورت نگهداری مناسب از دارو

همچنین به گفته متخصصان، نگهداری مناسب از دارو یکی از راه‌هایی است که به شما کمک می‌کند مطمئن شوید که دارو‌ها تا پایان تاریخ انقضا ایمن و موثر باقی می‌مانند. حتما توضیحات آن را بخوانید تا متوجه شوید آیا دستورالعمل‌های نگهداری خاصی برای دارو وجود دارد یا خیر.

برخی از دارو‌ها باید در یخچال نگهداری شوند و برخی دیگر را نمی‌توان در معرض دمای بالا قرار داد. نگهداری نامناسب مانند قرار دادن در محیط مرطوب می‌تواند به کاهش اثربخشی دارو‌هایی که تاریخ انقضای آن‌ها نرسیده است، کمک کند.

برای اکثر دارو‌ها و اطمینان از ماندگاری مناسب دارو، بهتر است آن‌ها را در مکانی خشک و خنک نگهداری کنیم.

منبع: ایسنا

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.