سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان مطرح شد؛

تکلیف حق الناسی که افراد برعهده دارند چیست؟

یک کارشناس مذهبی درمورد اهمیت حق الناس نزد پروردگار متعال و لزوم ادای دِینی که برعهده افراد است توضیحاتی داد.

حجت الاسلام والمسلمین رضا غلامی، کارشناس مذهبی درمورد حق الناس و اهمیت آن بیان کرد: ما در یک دسته بندی سه نوع حق داریم. یک سری از حقوقی که نسبت به خداوند متعال و تکالیفش داریم و به حق اللّه تعبیر می‌شوند. دسته‌ای دیگر از حقوق را باید نسبت به خودمان و نفْسمان رعایت و ادا کنیم که به آن‌ها حق النفس گفته می‌شود و حقوق و تکالیف دیگری هم وجود دارند که ما نسبت به دیگران داریم و باید آن‌ها را ادا کنیم که به حق الناس تعبیر می‌شوند.

این کارشناس مذهبی گفت: اساساً حق الناس، یک اصطلاح فقهی خاص به شمار می‌آید و در لغت، به معنای حق مردم است و به عبارتی، حق الناس، حقوقی هستند که افراد در مقابل سایر دیگر افراد جامعه برعهده دارند. مثلاً اگر شخصی از شخص دیگری قرض گرفته است باید آن را ادا کند و یا اگر فردی درمورد فرد دیگری اشتباه کرد حتماً باید عذرخواهی کرده و رضایت او را جلب کند و یا اگر خود ما به کسی ضرر و زیانی رسانده ایم باید آن ضرر را جبران و ادا کنیم. بنابراین، در یک دسته بندی می‌توان حق الناس را به دو دسته کلی تقسیم کرد: حق الناسی که مادی است و ارزش پولی و مالی دارد و حق الناسی که غیر مادی است و ارزش پولی و مالی ندارد. 

او تصریح کرد: کسی که حق الناسی اعم از مالی و غیر مالی بر گردنش داشته باشد اولین کاری که باید برای ادای حق انجام دهد این است که توبه کرده و از خداوند متعال عذرخواهی کند. زیرا حق الناس در درجه اول حق اللّه است و پس از آن، حق الناس محسوب می‌شود. از اینرو، پس از این که فرد از درگاه الهی توبه کرد باید درصدد جبران حق الناسی برآید که بر گردنش است. حال، این حق الناس می‌تواند مالی یا غیر مالی باشد چراکه واجب است. 

حجت الاسلام غلامی ادامه داد: هر حق الناسی حق الله است. به این خاطر که وقتی مثلاً انسان غیبت می‌کند علاوه بر این که آبروی یک انسان و مومنی را می‌برد از دستور خداوند متعال پیچیدگی می‌کند. زیرا پروردگار الهی امر کرده اند که افراد غیبت نکنند. در نتیجه، هر حق الناسی در مرتبه اول حق الله است و به نسبت افراد جامعه حق الناس به حساب می‌آید. 

این کارشناس مذهبی با اشاره به یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های بین حق اللّه و حق الناس مطرح کرد: مهم‌ترین مرحله ادای حق الناس این است که طلب رضایت از فردی کنیم که حق او ضایع شده است؛ به طوری که اگر مالی از آن فرد ضایع کرده ایم باید طلب رضایت کنیم و درصدد جبران آن برآییم و اگر آبروی کسی ضایع شده است آبروی او را بخریم چراکه جلب رضایت آن صاحب حق بسیار حائز اهمیت است. حال، اگر زمانی به دلایلی امکان گرفتن رضایت از آن فردی که حقش ضایع شده وجود نداشته باشد و مثل این است که آن زمان و فرد مجهول هستند و نمی‌دانیم چه زمانی و حق چه کسی ضایع شده است که بخواهیم از او عذرخواهی کرده و خسارت دهیم و رضایتش را جلب کنیم و یا حتی آن فرد را می‌شناسیم، ولی دسترسی به او نداریم و نمی‌دانیم کجاست؟! و امکان دسترسی به آن شخص و پیدا کردنش نداریم یا گاهی به دلیل غفلت و فراموش کردن متوجه ضایع شدن حق دیگری نشده ایم. در این زمان تکلیف چیست؟! باید حتماً توبه و استغفار و تلاش کنیم و آن فرد را پیدا کرده و ضرر وارد شده را جبران کنیم تا حق الناسی بر گردن ما نباشد.

 او درمورد این که حق الناس جزء گناهان کبیره محسوب می‌شود یا صغیره؟! گفت: باید دید مصداق گناه حق الناس و حقی که برعهده فرد است، چیست؟! بعضی از مصادیق آن گناه کبیره است. مثل غیبت کردن، سخن چینی کردن، خیانت در امانت، حبس حقوق مردم، خوردن مال یتیم و مصادیقی از این دست که به عنوان حق الناس، گناه کبیره شمرده می‌شوند. بنابراین، در حق الناس مصداق گناهی که اتفاق افتاده است موضوعیت دارد و بر اساس آن، موضوع حق الناس بیانگر صغیره یا کبیره بودن آن است.

این کارشناس مذهبی بیان کرد: اگر حق الناس توسط کودکی که به سن بلوغ نرسیده است اتفاق بیفتد و حقی از مردم را ضایع کند. به دلیل این که به سن بلوغ نرسیده است از نظر حق الله مسئولیتی ندارد و تکلیفی بر عهده او نیست. اما در برابر حق الناس، اگر فرد یا افرادی مالی از مردم ضایع کنند مسئول هستند و باید از افرادی که مال آن‌ها را ضایع، غصب یا سرقت کرده و یا بدون اجازه و رضایت آن‌ها تصرف کرده اند حلالیت بطلبند و اگر عین آن مال موجود است باید اصل مال را برگردانند و اگر عین آن مال موجود نیست باید بر اساس قیمتش، هزینه آن را به صاحبش پرداخت کنند و رضایت او را بگیرند.

او تصریح کرد: اگر صاحب مالی که حق او ضایع شده است از دنیا رفته باشد بدهکار باید به ورثه فرد رجوع کند و از ورثه میت رضایت بگیرد و اگر عین مال موجود است به آن‌ها برگرداند و در غیر این صورت، قیمت آن را به ورثه پرداخت کند. اما اگر ما صاحب مال را نمی‌شناسیم، می‌توانیم از طرف صاحب مال به فقرا صدقه دهیم و اگر کسب حلالیت و یا برگرداندن مال به صورت مستقیم باعث تحقیر و آبروریزی می‌شود، می‌توان مبلغ آن را به گونه‌ای به صاحب یا ورثه اش برسانیم که آن‌ها متوجه نشوند. مثلاً اگر حساب بانکی دارند به این حساب واریز کنیم و یا به نوعی، به صورت ناشناس در مسیر فرد قرار دهیم و به دستش برسانیم.

این کارشناس مذهبی افزود: اگر نمی‌دانیم مبلغ دقیق یا مال غصبی و یا سرقتی چقدر است و فقط می‌دانیم حقی را ضایع کرده ایم باید مبلغی که حدس می‌زنیم را ادا کنیم تا آن چه که بر گردن ماست از گردن ما ساقط شود و حق الناسی برعهده نداشته باشیم و اگر بدهکار باشیم و پولی در اختیار نداشته باشیم تا بدهی خود را پرداخت کنیم و یا امکان ادای آن بدهی را نداریم باید در اولین فرصتی که استطاعت مالی کسب کردیم حق را به صاحب حق برگردانیم.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۴
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۸:۵۴ ۲۲ مهر ۱۴۰۲
مسولان میدونن؟
ناشناس
۰۸:۴۰ ۲۲ مهر ۱۴۰۲
خدا یزید رو فقط بخاطر حق الناس مجازات میکنه نه بخاطر کافر بودنش
ناشناس
۱۱:۲۱ ۲۲ مهر ۱۴۰۲
هر گناهی سرجاش بده
مریم
۱۴:۰۹ ۲۱ مهر ۱۴۰۲
حق الناس فقط همین‌هاست حق همسایه حق شهروندی مثلا خونه ای ۵ واحده یک همسایه بدون اجازه ماشینش رو میشوره درب حیاط یا خونه رو هر ساعت تق تق به طوری میزنه مغزت منفجر میشه هر چی دوستانه میگی میگن چشم چشم اما همانطور ادامه میدن وخیلی حقوق دیگه در داخل همسایه گی آپارتمان نشینی اونم مثل ما مثلا مذهبی هر وز روضه خانگی در ایام شهادت آقا مون امام حسن ولی‌امر و اهلبیت و حجاب و هر چیز مذهبی در ظاهر می‌بینیم اما حق همسایه رو چون مشا هست اصلا رعایت نمی‌کنند سر و صدا بدون اجازه دیگر همسایه هر کاری کنند خیلی حق الناس که این کارشناس عزیز این دوتا رو بچه هم میدونه فقط گفت بهتره یک جلسه حق الناس همسایه در حق همسایه تو تلویزیون و رسانه بزارید قوی چون آپارتمان مشا هست این درب کلید خونه رو باز میکنی باید آهسته باز کنی شاید همسایه ای مریض باشه خواب باشه بچه نوزاد داشته باشه شایدسالمند باشه در هر ساعت شبانه روز ‌خدا خدا میگیم حسبن جانم فدای بشیم میگیم اما اکثریت ما اصلا حق همسایه آپارتمان نشین رو رعایت نمی‌کنیم اگر تذکر دوستانه بدیم میگن فلانی چقدر گیر میده بده میشی مهم نیست بده میشیم باید از خدا بترسیم پیش خدا بده نشیم حرف حق بزنیم کار و عمل درست انجام بدیم و حقهای دیگه برای چی آقامون موهامون نمیان چون ما به حق همدیگه احترام نمیزاریم و فقط حق و منافع ما و خانواده ما برامون مهمه.مسلمانیم شیعه عمل صفر بخار همینه خداوند منان در قران کریم فرمودن در قیامت مؤمنین اندکی بیشتر شون امتهای اولین هستن اندکی امت آخرین یعنی ما ها اونم همون مؤمنین واقعی مثل شهدا صالحین صدقبن مفقودالاثر ومجاهدین مخلص فی سبیل الله .پس من نوعی هیچ.والسلام
ناشناس
۱۴:۰۶ ۲۱ مهر ۱۴۰۲
تکلیف روحانی و کابینه ش چی میشه اون دنیا...
ناشناس
۱۲:۰۸ ۲۲ مهر ۱۴۰۲
حق الناسی هم باشه حق اونها به گردن شماست و امثال نذاشتین کار کنن الان چرا مذاکره ایراد نداره یک وعده هم عمل نشده گرونی بیشتر هم شده
ناشناس
۱۳:۵۷ ۲۱ مهر ۱۴۰۲
اگه این واقعیت داشت مسئولین کشور اینقدر نمیذاشتن حق الناس گردنشون بیاد ظاهراً این صحت نداره
میراب
۱۳:۲۷ ۲۱ مهر ۱۴۰۲
اینقدر حق مردم ایران توسط غارتگران و اختلاس کنندگان به تاراج رفته که معلوم نیست چطور میخواد جبران بشه همچنین توسط استکبار ملعون جهانی که نسلی از ملت ایران رو از حق و حقوق قانونی و انسانی محروم کردند
ناشناس
۱۲:۵۷ ۲۱ مهر ۱۴۰۲
اگر مسئولان حق الناس می‌دانستند اینقدر برای بدست آوردن پست و مقام رقابت نمی‌کردند.
ناشناس
۱۱:۴۷ ۲۱ مهر ۱۴۰۲
سلام و تشکر از رسانه خبرنگاران جوان
پرسنل سازمان همیاری زنجان نزدیک به یازده ماه است از آذر۱۴۰۱ که حقوقشان و معوقات آنها پرداخت نشده. استاندار و معاونین ایشان از برنامه ریزی و اقدام برای پرداخت حقوق ۴۰ نفر کارکنان سازمان همیاری زنجان که از زیرمجموعه های استانداری زنجان محسوب میشود ، عاجزند و هیچ یک از مسولین به فکرچاره ای برای خانواده های این کارکنان و کارگران نیست.
گناه ما کارگران و پرسنل چیست؟ بخاطر خدا و امام حسین سازمان همیاری زنجان را در این وضعیت گرانی و تورم معیشت دریابید.همه این عزیزان گرفتار و مقروض بانکها و بدهکار مردم و در پرداخت کرایه خانه و هزینه های درمانی و مخارج تحصیل فرزندان و تامین مایحتاج اولیه زندگی ناتوان مانده اند.این خانواده های نجیب و فهیم و مسلمان را دریابید.خدایی هست و آخرتی هست. به قرآن زندگی تمام این خانواده ها نابودشده است
ناشناس
۱۳:۲۶ ۲۱ مهر ۱۴۰۲
چون به شما بدهکارن حق الناس نمیشه ولی اگه شما به اونا بدهکار بودید حق الناس میشد و گرفتار عذابی سخت میشدید
خخخخخ
ناشناس
۱۱:۴۷ ۲۱ مهر ۱۴۰۲
حق الناس الکیه ،اگر وجود داشت مسولین اختلاس نمیکردن
ناشناس
۱۱:۲۳ ۲۱ مهر ۱۴۰۲
حق الناس ملت ایران چگونه است که به دل بخواه حاکمیت آن را بین خودی ها تقسیم میکنند و بذل و ببخشش میکنند بین اعراب وقتی کشور ایران خود محتاج پول است و ملت در فقر و تورم هستند.!؟
ناشناس
۱۳:۳۴ ۲۱ مهر ۱۴۰۲
همین الان تو قضاوت بیجا کردی و مدیونی اگر از روی باد معده گفته باشی...
ناشناس
۱۴:۱۲ ۲۱ مهر ۱۴۰۲
ناهار خوردی جیرتو گرفتی ۱۳:۳۴
ناشناس
۱۱:۱۲ ۲۱ مهر ۱۴۰۲
بابا کجای کاری پسر بزرگ تر بودم رفت وآمد نداشتم زن بابا و پسر و دخترش مال پدر را تقسیم کردن بیشترین را برای خودشان گفت پدر کرده اسم مامانشون مال و حق سه تا بچه یتیم خوردن آب روش هیچ طورشون نشد بخاطر همین میگم اگر حق الناسی وجود وخدا جواب میداد من این دنیا میخوام ببینم اون دنیا چکارش دارم
ناشناس
۱۰:۴۴ ۲۱ مهر ۱۴۰۲
حق الناس فقط دزدی ومال مردم خوری نیست غیبت وتمهمت ومسخره کردن وحتی همین پوشش نامناسب خانماهست که بعضیاگمراه میشن وزندگیشون ازهم میپاشه به خاطرخیانت پس دربایدخیلی مواظب رفتارواعمالمون باشیم اونایی که به قیامت اعتقاددارن
ناشناس
۱۰:۴۰ ۲۱ مهر ۱۴۰۲
تکلیفش حق ناس ملت بر مسولین کی مشخص میکنه بیان حکومت کنند مردم ناراضی تکلیف چیه
ناشناس
۱۰:۳۶ ۲۱ مهر ۱۴۰۲
به مسولین کشور بگین گناه کنه جوان مجرد که نتونستم ازدواج کنم گردن کیه
ناشناس
۱۰:۰۵ ۲۱ مهر ۱۴۰۲
کاملا درسته اونایی که حق وناحق می کنندتوجه کنند
ناشناس
۱۰:۰۴ ۲۱ مهر ۱۴۰۲
اینارو واسه مسوولین بگید لطفا
ناشناس
۱۰:۰۳ ۲۱ مهر ۱۴۰۲
الان حق الناس ۸۰ میلیون ایرانی گردن یک میلیون افراد خاص است.
ناشناس
۱۱:۴۷ ۲۱ مهر ۱۴۰۲
حق الناس برای مردم گناه کبیره هست و برای مسولین ثواب
اسدالله شبانی
۰۹:۴۹ ۲۱ مهر ۱۴۰۲
با سلام به نظر حقیر مطالب عالی بود ولی جاهایی مبهم بود.
فکرکنم اگر قبل از بلوغ شرعی حق الناسی گردن کسی قراربگیرد به دلیل داشتن عقل ( از حدود۵ سالگی) مسؤل است.اما تکلیف نماز و...ندارد