عبیری نایب رییس جامعه اقامتگاههای بومگردی استان کرمانشاه در مجموع وضعیت بوم گردی استان نسبت به استانهای مرکزی ایران را ضعیفتر توصیف کرد و گفت : بیش از ۹۷ درصد بومگردیهای منطقه درجه سه هستند و اقامتگاه درجه یک نداریم ضمن اینکه فقط یک اقامتگاه بومگردی درجه ۲ در استان کرمانشاه وجود دارد.
عبیری از ارزیابی مجدد اقامتگاهها در آینده نزدیک خبر داد و ابراز امیدواری کرد که رتبه تعدادی از اقامتگاههای بومگردی استان ارتقا پیدا کند.
به گفته مدیر بوم گردی روستای کندوله معیارهایی نظیر معماری سنتی و تزیین سنتی اتاقها، خدماتی مانند سرویس بهداشتی و آشپزخانه مرتب و نیز استفاده از پنلهای خورشیدی و ... از جمله معیارهای درجه بندی اقامتگاه بومگردی محسوب میشود.
وی با تاکید بر تفاوت بومگردی با سایر اقامتگاهها بیان داشت: ما به مسافر مهمان میگوییم و هدف نیز ایجاد آرامش و حس صمیمیت با مسافر است ضمن اینکه در بومگردیها کار فرهنگی انجام میشود و در نهایت اینکه باید گفت بومگردیها تجربه میفروشند.
به گفته عبیری در سمینار اخیری که در ۱۱ شهریور ماه در تهران برگزار شد از میان بیش از ۱۸۰ بومگردی کشور ۱۸ بومگردی خلاق و برتر معرفی شدند و بومگردیهای میلکان دالاهو به دلیل خلاقیت در خوراک محلی و نیز بومگردی سابات روانسر به دلیل تاثیر بر مهاجرت معکوس به روستا از استان کرمانشاه عنوان بومگردی برتر از آن خود کردند.
رییس جامعه انجمنهای حرفهای اقامتگاههای بومگردی ایران رشد بوم گردی در سالهای اخیر در استان را کم توصیف کرد و گفت: استان کرمانشاه حداقل ظرفیت ایجاد ۲۰۰ اقامتگاه بومگردی را دارد.
این فعال حوزه گردشگری گفت: به اعتقاد من هر روستا میتواند یک اقامتگاه بومگردی داشته باشد و با وجود جاذبههایی که در نتیجه تفاوتهای فرهنگی مردم شرق و غرب استان وجود دارد متاسفانه نتوانسته ایم به درستی از این جاذبهها استفاده کنیم در حالیکه با وجود سه اثر ثبت جهانی شده در استان باید از لحاظ گردشگر در کشور سرآمد میبودیم.
عبیری در عین حال بیان داشت: تا زمانی که فضای رفاه و سرگرمی مسافر فراهم نشود ثبت جهانی آثار در استان به هیچ دردی نمیخورد.
وی تاکید کرد: انتظار داریم استاندار کرمانشاه و مدیران شهرداری به توسعه بومگردیها برای جذب گردشگر کمک کنند، اما شاهدیم که شهرداری کرمانشاه با گردشگری غریب است و این کار را به حوزه اداره میراث فرهنگی مربوط میداند در حالی که شهردایهای سایر شهرهای بزرگ در جشنوارهها فعالند و غرفه تشکیل میدهند.
عبیری افزود: از آنجا که اقامتگاههای غیر مجاز به راحتی جذب مسافر میکند، اداره میراث فرهنگی باید مشوق سرمایه گذاران بومگردی باشد، اما متاسفانه بوروکراسی اداری کسب مجوز بوم گردی یک تا ۲ سال زمان میبرد.
وی رونق گردشگری را عامل کاهش بیکاری دانست و گفت: بوم گردیها در حقیقت مکمل کار کشاورزی و دامداری هستند و وجود آنها باعث رونق کشاورزان و دامداران نیز میشود به عنوان مثال با حضور گردشگر تقاضا برای روغن حیوانی، نان و تخم مرغ محلی افزایش مییابد .