سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در روز نخست جشنواره بین المللی نمایش‌های آیینی و سنتی چه گذشت؟

از «جیک و بوک» پَری با «آتلان در سرزمین شمالی» تا تشویق بی امان موسفید‌ها برای «آخرین بازی»

«جیک و بوک»، «پری»، «آتلان در سرزمین شمالی»، «مجلس آهوخانی»، «شنگرف» و «آخرین بازی» عنوان ۶ نمایشی است که در روز نخست جشنواره بین المللی نمایش‌های آیینی و سنتی به روی صحنه رفتند.

بیست و یکمین جشنواره بین المللی نمایش‌های آیینی و سنتی در استان گلستان از صبح جمعه ۷ مهر آغاز به کار کرد.

در این روز ۶ نمایش به روی صحنه رفت که از این تعداد ۵ نمایش در تالار فخرالدین اسعد گرگانی و یک نمایش در مجتمع فرهنگی هنری کردکوی اجرا شدند.

«پری»

«پری» نام نخستین نمایشی بودکه ساعت ۱۰ صبح جمعه ۷ مهر به نویسندگی خیرالله تقیانی و کارگردانی مهدی فتحی از استان البرز در سالن اصلی تالارفخرالدین اسعد گرگانی به روی صحنه رفت.

این نمایش روایت یک گروه مطرب بود که برنامه‌ای را در حضور صدراعظم وامیرنظام دربارناصرالدین شاه اجرا می‌کنند.

دراین گروه شخصی بنام «پیروز» لباس زنانه به تن دارد وامیرنظام به خیال اینکه او از نسوان ونامش پری است او را به دربار برای جشن حرمسرا دعوت می‌کند.

علیا حضرت پس از دیدن پری عاشق او می‌شود واو را برای حرمسرای شاهی در نظر می‌گیرد، از طرفی کریم همه کاره دربار می‌فهمند که پری یا همان پیروزمردی است که به اجبار روزگار خود را شبیه به زن کرده است و تلاش می‌کند تا از مجازات او جلوگیری کند.


در این نمایش پرویزافشار، حمیدروزبان، ناصرزرین مهر، فاطمه حسینی هاشمی دهقی، سیدمسعودحسینی، کیوان شعار، سیدآرمین ابراهیمی، سینابابایی زیارانی، هومن حسینی هاشمی رهقی و مهدی فتحی به ایفای نقش پرداختند.

«مجلس آهوخانی»

نمایش «مجلس آهوخانی» دومین نمایش این روز بود که ساعت ۱۳ در سالن نگاه تالار فخرالدین اسعد گرگانی به نویسندگی مهدی ملکی و کارگردانی فهیمه علی آبادی از استان تهران به مدت ۴۵ دقیقه به روی صحنه رفت.

این نمایش روایت کریم سیاه‌بازی بود که در یک مراسم عروسی، بر اثر یک مشاجره دوست خود را به قتل می‌رساند و پس از سال‌ها با رضایت خانواده مقتول آزاد شده است، او قصد می‌کند در تعزیه ضامن آهو شرکت کند، اما اتفاقاتی رقم می‌خورد.


مهدی ملکی، علیرضا (نیما) قربان زاده، نیما ثبوتی، محسن جهانگیرزاده، آرمان‌فقیهی، امیرحسین خاری و صالح عابدی در این نمایش به ایفای نقش پرداختند.

«آتلان در سرزمین شمالی»

نمایش «آتلان در سرزمین شمالی» سومین نمایشی بود که از ساعت ۱۶ و ۳۰ دقیقه در سالن اصلی تالار فخرالدین اسعد گرگانی به نویسندگی بهرام محمد ایری و کارگردانی شهروز ایری از استان گلستان (بندرترکمن) به مدت ۵۰ دقیقه به روی صحنه رفت.

این نمایش درباره ملودرام عشقی بود که به یک مثلث عشقی می‌پردازد که تحت تاثیر قدرت نیروی ماورائی قرار گرفته است.



حاج محمد ایری، علی یلمه، روح الله مجلل، کمال جعفری، حسین شیروانی، محسن توری فرد، فاطمه کوهی، آی سونا قرجه نژاد، فرشته حقیقت جو، مینا درستکار و خاطره شجاع در این نمایش به ایفای نقش پرداختند.

«آخرین بازی»

نمایش «آخرین بازی» به نویسندگی هوشنگ جاوید و کارگردانی علی آزادنیا از استان خراسان رضوی (مشهد) به مدت ۷۰ دقیقه به عنوان چهارمین نمایش این روز در سالن نگاه به روی صحنه رفت.

نمایشی که ژانر نمایش کمدی درام داشت و استقبال تماشاچی‌ها بیش از ظرفیت سالن نگاه بود و همین امر موجب شد تا عده‌ای ایستاده نظاره گر این نمایش باشند.

نمایش از این قرار بود که شخصی به نام مسلم بازیگر نقش سیاه در نمایش‌های تخته حوضی که حالا پیر و فرتوت شده در گوشه مسافرخانه درجه پایین روزگار می‌گذراند بدون اینکه کسی به او سری بزند، مسلم هر روز باخاطراتش روزگار می‌گذراند تا اینکه یک روز یک مسافر بیمارسرخورده از روزگار و ناامید از زندگی هم اتاقی او می‌شود.



مسلم وقتی متوجه حال هم اتاقی میشود تلاش می‌کند با بازی‌های تخته حوضی مرد را به زندگی امیدوار کند و موفق هم می‌شود.

در نهایت شب قبل از روزی که قرار است از مسلم به عنوان پیشکسوت سیاه بازی دریک همایش تجلیل شود او دار فانی را وداع می‌گوید و این تلنگر به مخاطب زده می‌شود که تا زمانی که دیر نشده باید قدر پیشکسوتان و فرهیختگان را دانست و ممکن است خیلی زود دیر شود.

علیرضا سوزنچی، خسرو نایبی فر، علی جوانمرد، محرم نجف زاده، رهام نایبی فر در این نمایش به ایفای نقش پرداختند.

علی آزادنیا کارگردان این نمایش به خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان گفت: این گروه نمایش که نقش آفرینانش بیش از ۷۰ سال سن دارند حدود نیم قرن است که در کنار یکدیگر به کار اجرای نمایش آئینی می‌پردازند.

در پایان این نمایش هم تماشاچی‌ها این پیشکسوتانی که بیش از نیم قرن موی خود را در عرصه نمایش آئینی و سنتی سپید کرده را با تشویق‌های بی امان خود بدرقه کردند.

«جیک و بوک»

نمایش «جیک و بوک» هم به عنوان آخرین اجرای تالار فخرالئین اسعد گرگانی به نویسندگی و کارگردانی شاپور ترکمن سرایی از استان خراسان رضوی (مشهد) به مدت ۹۰ دقیقه به روی صحنه رفت.

نمایش جیک و بوک با هدف احیاء ترنا نوشته شده است. ترنا بازی در ماه مبارک رمضان در واقع مراسم گلریزانی بود که برای رفع درد و گرفتاری‌های مردم انجام می‌شد.



در بازی ترنا یک قصه اتفاق می‌افتد در رابطه با پهلوان اکبر و دوستش که شهید شده است و در واقع این نمایش باز آفرینی زندگی پهلوان است که بتوانند نسبت به آن شناخت پیدا کنند.

در این نمایش احمد قوچانی، راضیه ایرانی، جواد غفوری منش، علی صدائی، احمد طاهونچی، شاپور ترکمن سرایی، مهدی وحیدی، حمید ابری، مهتاج ترکمن سرایی، حسین صداقت، فاروق فقیری، علیرضا دیهیم، عبدالله محمدی و با حضور افتخاری غلامرضا عارف نژاد به ایفای نقش پرداختند.

 «شنگرف»

نمایش «شنگرف» هم به نویسندگی و کارگردانی علی یداللهی از استان تهران در نخستین روز از بیست و یکمین جشنواره نمایش‌های آئینی و سنتی در تالار مجتمع فرهنگی هنری شهید بهشتی کردکوی اجرا شد.

این نمایش ملودرام عشقی است که داستان دلدادگی سودابه به سیاوش و در آتش انداختن سیاوش را نقل می‌کند.



امیرحسین صوفی و بهرام بهبهانی، المیرا کلبادی و آبتین بهبهانی در این نمایش به ایفای نقش پرداختند.

پرونده روز نخست بیست و یکمین جشنواره نمایش‌های آئینی و سنتی با این ۶ اجرا بسته شد.

در روز دوم این جشنواره هم نمایش‌های «تقلیدنامه زال و رودابه»، «اودنگ»، «گلزخم»، «خان نهم» و «داش آکل» هم ۶ نمایشی هستند که به روی صحنه خواهند رفت.

به گفته مسئولان فرهنگ و ارشاد گلستان تماشای این نمایش‌ها رایگان بوده، اما علاقه‌مندان باید با حضور به موقع در محل برگزاری نمایش نسبت به تهیه بلیط اقدام کنند.

در این دوره از جشنواره ۱۸ گروه نمایش‌های آیینی و سنتی از ۲ کشور چین و تاجیکستان و ۹ استان تهران، خوزستان، یزد، بوشهر، خراسان رضوی، البرز، سیستان و بلوچستان، مازندران و گلستان آثار خود را در بخش صحنه‌ای و بین المللی به نمایش می‌گذارند.

بیست‌و‌یکمین جشنواره بین‌المللی نمایش‌های آیینی و سنتی با دبیری احمد جولایی، از یکم تا یازدهم مهر، در بخش‌های «رادیو تئاتر» و «نمایشگاه هنر‌های نمایشی» به میزبانی تهران، «صحنه‌ای» (ویژه-آزاد) و «بین‌الملل» به میزبانی استان گلستان (گرگان و کردکوی)، «شبیه‌خوانی» به میزبانی استان مرکزی (تفرش)، «نمایش‌های فردی، نقالی، روایت‌های ملی و کارآواها» و «معرکه‌ها، آیین‌ها و بازی‌های نمایشی» به میزبانی استان چهارمحال و بختیاری (شهرکرد)، «عروسکی» و «دانشجویی صحنه» به میزبانی خراسان شمالی (بجنورد) و «سمینار‌های پژوهشی» و «نمایشنامه‌نویسی» به میزبانی آذربایجان شرقی (تبریز) در حال برگزاری است.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.