سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

غذای تهرانی‌ها خوراکی محبوب جهان شد!

ماست و خیار غذای اصیلی که تهرانی‌ها مبدع آن هستند و در روز‌های گرم تابستان در وعده‌های عصرانه یا نهار آن را میل می‌کنند شهرت جهانی دارد.

روزی امیرکبیر که از حیف و میل سفره‌های خوراکِ درباری به تنگ آمده بود به شاه پیشنهاد داد که برای یک روز آنچه رعیت می‌خورند میل فرمایند. شاه پرسید که مگر رعیت ما چه میل می‌کنند؟ امیر گفت: ماست و خیار!

شاه سرآشپزباشی را صدا زد و فرمان داد برای ناهار فردایش ماست و خیار درست کند. سرآشپزباشی به تدارکات‌چی دستور تهیه مواد زیر را داد؛ ماست پرچرب اعلا یک من، خیار نازک و قلمی ورامین ۲ من، گردو مغز سفید بانه ۳ کیلو، پیاز اعلای همدان یک من، کشمش اعلا و مویزِ شاهانی بدون هسته یک کیلو، نان مرغوب مغزدار خاش‌خاش‌دارِ دو آتیشه ۳ من و نعنای باغی اعلا و سبزی‌های بهاری یک کیلو.

ناصرالدین‌شاه بعد از اینکه یک شکم سیر ماست و خیار تناول کرد، فرمان یک کاسهِ اضافه داد و در حالی‌که ترید می‌فرمودند برگشت و به امیرکبیر گفت: «رعایای ما چه غذا‌هایی می‌خورند و ما بی‌خبر بودیم، هر کس نارضایتی کرد و کفران نعمت، به چوب و فلک ببندینش.»


بیشتربخوانید


از این داستان طنز که بگذریم این غذای اصیل که تهرانی‌ها مبدع آن هستند و در روز‌های گرم تابستان در وعده‌های عصرانه یا نهار آن را میل می‌کنند شهرت جهانی دارد. روزنامه نیویورک تایمز که هر از گاهی دستور پخت یک غذا را از سراسر جهان می‌گذارد این غذا را در چند نوبت، هم در بخش آشپزی و هم در سایت اصلی روزنامه به مخاطبانش (صفحه آشپزی این روزنامه در اینستاگرام بیش از ۴ میلیون دنبال کننده دارد) معرفی کرده‌است.

این روز‌ها آبدوغ خیار در رستوران‌های بالای شهر هم سرو و کاسه‌ای تا ۱۰۰ هزار تومان هم فروخته می‌شود، اگر ناصرالدین شاه می‌توانست از تاریخ بیرون بیاید و سری به رستوران‌های لاکچری بزند این طنز تاریخ را با اندکی تغییر دوباره تکرار می‌​​​​کرد رعیت عجب غذای گرانی می‌خورد.

منبع: برنا

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۴
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۱:۵۱ ۰۹ مهر ۱۴۰۲
این ماست وخیارتهرانی به کباب تنه می زنه
ناشناس
۱۳:۱۱ ۰۸ مهر ۱۴۰۲
سمنان هم از دیر باز مصرف میشده ..
ناشناس
۱۰:۲۴ ۰۸ مهر ۱۴۰۲
"ماست و خیار که مبدع آن تهرانی ها هستند"
زرشک، چقدر شما تهرانی ها ... هستید
شکری
۰۸:۱۹ ۰۸ مهر ۱۴۰۲
آخرش این تهرانیا رو میدزدن حالا ببین کی گفتم
ناشناس
۲۳:۳۹ ۰۷ مهر ۱۴۰۲
پیرمردها در شهر یاسوج از کودکیشون که تعریف می‌کنند میگن در کودکی که عشایر بودند موقع قشلاق و ییلاق که فرصت آشپزی نداشتند و ایل در حال حرکت بود بیشتر ماست و خیار می‌خوردند و بعدش هم بی‌حال و کسل می‌شدند.
علیرضا
۲۳:۲۷ ۰۷ مهر ۱۴۰۲
بی احترامی به تهرانی ها نباشه ولی رو چه اساسی میگید تهرانی ها ؟ تهران از زمان قاجار پایتخت شد و قبلش روستای خوش آب و هوایی بوده آقا محمد خان برا اولین بار تهران پایتخت کرد یعنی تا قبلش تو ایران ماست و خیار ابداع نشده بود
ناشناس
۲۲:۴۵ ۰۷ مهر ۱۴۰۲
چه ربطی به تهرانیها داره ابدوغ خیار از ایران باستان سر سفره روستائیان به هنگام کار درگرمای تابستان بخاطر گرما چون خنک کننده بدن به حساب می امده موقع برداشت گندم وجو استفاده میشده
مریم
۲۲:۲۶ ۰۷ مهر ۱۴۰۲
کجا مال تهرانیهاست سراسر ایران مخترع اون هستن مخصوصا مازندران وکیلان شما تهرانی‌ها همه چیز رو براخودتون می‌زنید.
ناشناس
۲۰:۵۲ ۰۷ مهر ۱۴۰۲
گرون در میاد
ناشناس
۲۲:۲۹ ۰۷ مهر ۱۴۰۲
تابستون تموم شده دایی جان الان همه فکر شلغم و آش و سوپ و کدو حلوایی هستن کجای کاری؟!؟!
ناشناس
۱۹:۴۹ ۰۷ مهر ۱۴۰۲
چه ابداعی واقعا ماست با خیار واقعا جرا به فکر کسی نرسیده بود؟
ناشناس
۱۹:۴۵ ۰۷ مهر ۱۴۰۲
طبق چه مستنداتی میگوئی که مبدع ماست وخیار تهرانیها هستند؟
ناشناس
۲۲:۳۰ ۰۷ مهر ۱۴۰۲
آخه امیر کبیرو ناصر قاجار تو تهران این غذارو دیدن مردم دارن میخورن ، الان ناناحت شدی تو عم درست کن به شیوهی دهاتتون تناول کن
ناشناس
۱۶:۳۲ ۰۷ مهر ۱۴۰۲
تهران سرافراز