سامانه پرتودهی مایکروویو برای ازبین بردن آفات برنج، فندق و بادام زمینی با حضور سید پژمان شیرمردی، معاون توسعه کاربردهای پرتوهای سازمان انرژی اتمی در یکی از شالیکوبیهای روستای حشکواء بخش کوچصفهان در گیلان رونمایی شد.
معاون توسعه کاربردهای پرتوهای سازمان انرژی اتمی در آئین رونمایی از این سامانه گفت: این سامانه با قدرت ۶۰ کیلووات برای نخستین بار نمونه آن در کشور ساخته شده و چون با امواج مایکروویو کار میکند بدون بالا بردن دما، فقط بر روی آفات و حشرات اثر گذاشته و آسیبی به ماده غذایی وارد نمیکند.
سید پژمان شیرمردی با اشاره به کارکرد نمونه دیگر این دستگاه برای خشک کردن محصولات کشاورزی، افزود: هزینه ساخت این سامانه در کشور، ۵۰ درصد از نمونه خارجی آن ارزانتر است و نمونه صنعتی آن میتواند تا یک تن محصول را در ساعت پرتودهی کند.
وی گفت: به دلیل ظرفیت گیلان در تولید برخی محصولات کشاورزی مانند برنج ، بادام زمینی ، فندق و محصولات جالیزی، باید از این سامانه برای افزایش زمان سالم ماندن محصولات کشاورزی در انبار استفاده کند.
معاون توسعه کاربردهای پرتوهای سازمان انرژی اتمی از راه اندازی سامانه پرتودهی محصولات کشاورزی در ۱۲ استان کشور از جمله گیلان خبر داد و گفت: این سامانه مایکروویو میتواند در اختیار کارخانهداران، کشاورزان و صنایع بستهبندی قرار گیرد تا از آسیب و خسارت به محصولات کشاورزی جلوگیری شود.
سید پژمان شیرمردی افزود: این سامانه بر آفت زُدایی محصولاتی مانند محصول برنج، فندق و بادام زمینی، میتواند آفات محصولاتی مانند خرما، انجیر، حبوبات و کشمش را هم از بین ببرد.
وی هدف سازمان انرژی هستهای را ایجاد توسعه متوازن در کاربرد این انرژی عنوان و گفت: ایران در بحث چرخه سوخت انرژی هستهای از کشورهای پیشرو دنیا است و در بخش اکتشاف معدن اورانیوم و مجموعههای هستهای با تلاش متخصصان به درجهای رسیده که از لحاظ استفاده از این انرژی در تولید برق در دنیا صاحب قدرت محسوب میشود.
رییس سازمان جهاد کشاورزی گیلان نیز در این آئین یکی از مولفههایی که به کشورها شخصیت بین المللی میبخشد استفاده از دانش روز اعلام کرد و گفت: ما با تکیه بر دانشمندان خود در حوزه بهره گیری از علم و دانشهای مختلف فناوری و انرژی هستهای توانستیم در زمره کشورهای تاثیرگذار قرار گیریم.
صالح محمدی با اشاره اهمیت تامین امنیت غذایی در کشور تصریح کرد: سالانه در جهان چهار میلیارد تن محصولات کشاورزی تولید میشود که یک و نیم میلیون تن آن ضایعات است و یک سوم نیز قبل و بعد از برداشت بر اثر حملات آفات از بین میرود.