سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

دستخط امام رضا (ع) در موزه قرآن و کتابت تبریز

موزه قرآن و کتابت از موزه‌های مهم تبریز است که در مسجد تاریخی صاحب‌الامر واقع شده است و مهمترین اثر آن صفحه‌ای از کلام‌الله مجید به خط مبارک ثامن الائمه (علیه السلام) است.

دستخط امام رضا (ع) که شهرت جهانی دارد مربوط به اوایل قرن سوم هجری قمری است و به خط کوفی بر پوست آهو کتابت شده است. با در نظر داشتن دستخط‌های مشابهی از ائمه اطهار (علیهم السلام) به ویژه اثر مشابهی که در موزه آستان قدس رضوی نگهداری می‌شود اعتبار و اصالت این اثر مورد اتفاق کارشناسان است.

علاوه بر نسخ خطی انواع قلمدان‌های مقوایی دارای نقوش مینیاتوری و روکش لاکی همچنین پلاک‌های فلزی منقوش به ادعیه مختلف ظروف مزین به آیات وحی در این محل نگهداری می‌شود.

خط خوشنویسان بزرگی مانند ملا عبدالباقی تبریزی، میرزا محمد شفیع تبریزی، میرزا طاهر خوشنویس و آثار علیرضا عباسی، درویش عبدالمجید و میرعماد حسنی از دیگر آثار موجود در موزه قرآن و کتابت تبریز است.

از برجسته‌ترین آثار دیگر می‌توان به لباس قسم منقوش به کل آیات قرآن، کوچکترین قرآن خطی مطلا، جام شفابخش و کتیبه سنگی میخی اشاره کرد.

از بین ۲۲۰۰ اثر قرآنی در تبریز ۱۹۰ اثر در موزه قرآن در معرض نمایش گذاشته شده است و بقیه آثار در گنجینه موزه آذربایجان تبریز نگهداری می‌شود.

مسجد تاریخی صاحب‌الامر یک گنبد و ۲ مناره بلند دارد و در ابتدا به عنوان مسجد ویژه شاه طهماسب اول صفوی مورد استفاده قرار می‌گرفت. این بنا یک بار در سال ۱۰۴۵ هجری قمری توسط امپراطور عثمانی تخریب شد و از آن دوره تنها ۲ اطاق مرمری نقش‌دار در مدخل دهلیز و اندرون بقعه باقیمانده است.

کل بنا به دستخط خوشنویسان شهیری مزین و استاد علاءالدین خوشنویس مشهور زمان شاه طهماسب سوره الجن را در بالای یکی از طاق‌ها نگاشته است.

مسجد صاحب‌الامر در زلزله سال ۱۱۹۳ هجری قمری تبریز نیز آسیب فراوان دید و بعد‌ها مردم آن را بازسازی کردند تا شان مسجد حفظ شود.

این بنا پس از مرمت توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری آذربایجان‌شرقی با توجه به قداست مسجد به عنوان موزه قرآن و کتابت تجهیز و افتتاح شد.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.