بخش شیلات شهرستان سلسله با دارا بودن ۶۰۰ چشمه دائمی و فصلی، ۲ رودخانه دائمی و هفت رودخانه فصلی، رونق چشمگیری یافته و اکنون یکی از قطبهای تولید ماهی قزل آلای رنگین کمان در استان محسوب میشود که طبق اظهارات کارشناسان، تولیدی به اندازه چندین استان دارد چراکه، اّب و هوای این منطقه به لحاظ کمیت و کیفیت، بهترین شرایط را برای تولید دارد.
۵۱ مزرعه پرورش ماهیان سردآبی در شهرستان سلسله وجود دارد که اشتغالی ۹۰۰ نفری را در این بخش ایجاد کرده است و سالانه حدود پنج هزار تن ماهی سردآبی در این شهرستان تولید و روانه بازارهای فروش میشود، از طرفی سلسله رتبه نخست تولید ماهیان پرواری را در لرستان به خود اختصاص داده و با داشتن پنج مزرعه تکثیر، سالانه ۷۰ میلیون قطعه بچه ماهی تولید میکند و در زمینه تکثیر نیز رتبه نخست استان را داراست.
رکود تولید ۵۰ میلیون قطعه بچه ماهی در سال
یکی از بهترین مزارع پرورش ماهی سلسله مزرعه آبزی اکسیر کوثر (احرار) کهمان است که در شهر الشتر (مرکز شهرستان سلسله) با فاصله ۵۴ کیلومتری از خرم آباد با بهره مندی از آب چشمه و رودخانه کهمان، روزگاری به تکثیر و تولید ماهی قزل آلای رنگین کمان مشغول بود و سالانه با تکثیر ۵۰ میلیون قطعه بچه ماهی حدود ۲۰ درصد تولید بچه ماهی کشور را بر عهده داشت و حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ تن ماهی پرواری را نیز روانه بازارهای فروش میکرد.
بزرگترین مجتمع آبزی پروری "سلسله" در اغما
این شرکت بزرگ سال ۹۰ با سرمایه گذاری ۳۰۰ میلیارد ریالی توسط بخش خصوصی در منطقه "کهمان" سلسله ایجاد شد و در سالهای اولیه با نام تجاری "احرار" فعالیت میکرد که در مقاطعی به علت مشکلات مالی و عدم سرمایه در گردش به تعطیلی کشیده شد.
این واحد تولیدی در اواخر سال ۹۳با پیگیریهای مسوولان ارشد استان و واگذاری به شرکت "کوثر" مجددا فعالیت خود را آغاز کرد و تا سالهای اخیر کم و بیش به تولید اشتغال داشت تا اینکه در چند ماه گذشته به تعطیلی کشیده شد و طبق اظهارات مسوولان، تنها مشکلی که باعث تعطیلی و رکود این مجتمع شده، عدم تخصیص به موقع نهادهها و دارو بوده است.
اکنون چرخ زندگی ۳۲ نفر از کارگران این مجموعه از کار افتاده و زندگی آنها دستخوش ناملایمات اقتصادی ناشی از بیکاری شده که پیگیری و رفع مشکلات این کارگران و مجموعه نیازمند ورود جدی مسوولان استانی و شهرستانی است.
در بازدیدی که مسئولان منطقه ویژه اقتصادی چابهار و شرکت تحفه از این مجموعه آبزی پروری داشتند، بارقههایی از امید در دل کارگران این مجموعه به فعالیت و راه اندازی مجدد ایجاد شد، اما متاسفانه دوباره خبرهای خوشی از این مجموعه به گوش نمیرسد و آنگونه که مسوولان استان میگویند مدیران این مجموعه حاضر به همکاری با شرکت تحفه چابهار برای رفع مشکلات مجتمع نشده اند.
مسئولان استانی و شهرستانی میگویند که تنها راه چرخش دوباره فعالیتهای این مجموعه و بیکار نشدن کارگران آن، واگذاری به یک مجموعه صاحب صلاحیت در کار آبزیان است و برای ادامه فعالیت این مجموعه بر واگذاری آن به شرکت تحفه که یکی از برندهای کشور در تولید محصولات وابسته به ماهی است اشتراک نظر دارند و معتقدند که مدیرعامل این مجموعه تنها اصرار بر فروش این مجموعه دارد در حالی که مدیرعامل این مجموعه اعتقاد دارد که شرکت یاد شده پشتوانه مالی لازم را جهت خرید ندارد و بر اجاره به شرط تملیک آن اصرار دارد که برای این شرایط برای آنها پذیرفتنی نیست.
"سید احمد موسوی" رییس دادگستری سلسله نیز با اشاره به دریافت گزارشاتی در خصوص مشکلات این مجتمع آبزی پروری، از تعطیلی مجموعه به صورت ۱۰۰ درصدی خبر داد و عنوان کرد: طی ۲ سال گذشته به دلیل مشکلاتی که از سوی کارفرما ایجاد شده بود نه تنها کارگران این مجموعه بیکار شده اند، بلکه تولید آن نیز به صفر رسیده است.
از تلف کردن بچه ماهیها تا شیطنت سودجویان برای فروش مجتمع
دادستان سلسله نیز با اشاره به شیطنتهایی از سوی برخی افراد سودجو برای فروش این مجتمع اظهار کرد: متاسفانه این افراد در اقدامی ناشایست، اقدام به تلف کردن بچه ماهیهای مجموعه کرده و ماهیهای پرواری نیز به دلیل عدم تغذیه دچار کاهش وزن شدید شده و از بین رفته اند و اکنون هیچ نوع ماهی در این مجموعه وجود ندارد.
"یونس آزادپور" افزود: دادگستری شهرستان به جهت حفظ حقوق عامه در صورت احراز تخلف، با متخلفان به شدت برخورد میکند و جلوی هر تخلف و رانتی در این زمینه خواهد ایستاد.
این اظهارات در حالیست که معاون اقتصادی استاندار لرستان دلیل اصلی تعطیلی واحد را عدم همکاری مسوولان آن با شرکتهای تجاری به دلایل نامعلوم میداند و میگوید: این مجتمع در مقاطعی با ظرفیت پایین فعالیت خود را ادامه میداد، اما اخیرا به تعطیلی کامل کشیده شده است.
پیگیریهای مسئولان برای فعالیت مجدد
"سیروس ابراهیمی" با اشاره به بازدید از این مجتمع جهت بررسی مشکلات آن افزود: به منظور رفع مشکلات مجتمع در ماههای گذشته رایزنیهایی با شرکت "تحفه" چابهار انجام شد و توافقاتی برای سرمایه گذاری در این مجتمع صورت گرفت.
وی ادامه داد: مجموعه مدیریت شرکت تحفه و منطقه آزاد چابهار بازدیدهایی از منطقه کهمان صورت دادند، اما به دلایلی که هنوز روشن نیست، مدیران مجموعه آبزی پروری اکسیر کوثر کهمان با واگذاری آن به این برند (نام تجاری) مخالفت کردند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری لرستان عنوان کرد: در این راستا نامهای با امضای "فرهاد زیویار" استاندار لرستان به مدیریت بنیاد شهید و امور ایثارگران کشور ارسال شده تا این هلدینگ را نسبت به راه اندازی مجموعه با ظرفیت تمام مکلف نماید.
ابراهیمی افزود: مجموعه آبزی پروری اکسیر کوثر میتواند سالانه ۸۰۰ تن تولید داشته باشد و تولید۶۰ میلیون بچه ماهی را به خود اختصاص دهد که انتظار میرود همکاری بیشتری از طرف مالکان و مدیران مجموعه اعمال شود تا علاوه بر رونق تولید، از بیکاری کارگران آن جلوگیری شود.
اما مدیرعامل سابق شرکت آبزی اکسیر کوثر کهمان نیز در اینخصوص به ایرنا گفت:اتهام به مجموعه مبنی بر عدم همکاری با شرکت تحفه، یک اظهار نظر غلط است چرا که ما بارها در این خصوص جلساتی برگزار کردیم تا به نتیجه مطلوب برسیم، اما این شرایط محقق نشده است.
" میر ابوطالبی" که به تازگی به دلیل شرایط پیش آمده، از مدیرعاملی شرکت آبزی اکسیر کوثر کهمان استعفا داده است افزود: شرکت تحفه تحت هیچ شرایطی حاضر به خرید نیست و مایل به اجاره به شرط تملیک است بنابراین قصد دارد اقساط خرید مجموعه را از محل درآمدهای شرکت، پرداخت نماید و ما هم به دلیل اینکه بدهکار هستیم این شرط را نپذیرفتیم.
وی با اشاره به اینکه سازمان بنیاد شهید کشور حدود ۲۰۰ میلیارد ریال برای رفع مشکلات شرکت آبزی اکسیر کوثر کهمان مصوب کرده است عنوان کرد: ۸۰ میلیارد از این رقم تخصیص پیدا کرد، اما توسط شرکت پیشگامان توسعه کشاورزی کشور در محل دیگری هزینه شد و شرکت نتوانست از پس مشکلات خود بربیاید.
به هر حال با توجه به نقش مهمی که فعالیت این مجموعه عظیم آبزی پروری در رونق تولید و اشتغال شیلات شهرستان سلسله دارد و با توجه به اینکه مجموعه بزرگ آبزی اکسیر کوثر یکی از مجموعههای شناخته شده و مطرح کشوری محسوب میشود، میطلبد هرچه سریعتر مشکلات پیش روی رونق مجدد آن برطرف گردد تا کارگران آن بیش از پیش با مشکلات اقتصادی درگیر نشوند.
منبع:ایرنا