مایکروسافت در گزارش خود اعلام کرده مصرف آب آن در ۲۰۲۲ میلادی نسبت به سال قبل ۳۵ درصد افزایش یافته و به حدود ۱.۷ میلیارد گالن (۶.۴ میلیارد لیتر) رسیده است. از سوی دیگر گوگل نیز از افزایش ۲۰ درصدی مصرف آب در همین بازه زمانی خبر داده است.
شائولی رن یکی از محققان دانشگاه کالیفرنیا در ریورساید که مسئولیت ارزیابی تأثیرات زیست محیطی هوش مصنوعی مولد را برعهده دارد، در این باره گفت: میتوان ادعا کرد یکی از دلایل اصلی افزایش مصرف آب مایکروسافت، هوش مصنوعی از جمله سرمایه گذاری کلان در هوش مصنوعی مولد و همکاری با شرکت اوپنای آی است.
این گزارش که در آوریل ۲۰۲۳ میلادی منتشر شده، نشان میدهد آموزش چت جی پی تی ۳ به تنهایی حدود ۸۵ هزار گالن (۷۰۰ هزار لیتر) آب مصرف کرده است. همچنین تخمین زده میشود چت جی پی تی که نسخه اولیه جی پی تی ۳ است، برای گفتگو با یک کاربر و پاسخ به ۲۵ تا ۵۰ سوال،۵۰۰ میلی لیتر آب مصرف میکند.
در مراکز داده که محاسبات هوش مصنوعی انجام میشود، به راه حلهایی برای خنک سازی در مقیاس وسیع نیاز است تا از داغ شدن بیش از حد سرورها و دیگر تجهیزات جلوگیری شود. سیستمهای گرمایش، هوارسانی و تهویه مطبوع و برجهای خنک سازی مقدار زیادی آب مصرف میکنند.
علاوه بر آن محاسبات هوش مصنوعی نیز انرژی بر است. در برخی اماکن تولید برق نیازمند عملیاتی است که به مصرف مقدار زیادی آب منجر میشود، به خصوص هنگامیکه فناوریهای تولید برق مانند واحدهای ترموالکتریک به کار میروند که برای خنک سازی به شدت به آب نیاز دارند.
مایکروسافت در بیانیهای اعلام کرده مشغول بررسی راههایی است تا سیستمهای بزرگتر را در زمینههای آموزش و به کارگیری، کارآمدتر کند.
منبع: اینترستینگ انجینرینگ