اربعین امام حسین و گرایش روزافزون شهروندان مسلمان و غیر مسلمان منطقه و جهان برای حضور و همراهی در این مراسم میتواند یکی از مؤلفهها و ظرفیتهای اقتدار و برتری آسیای جنوب غربی در نظم نوین جهانی در الگوی اتحادیه بزرگ آسیای جنوب غربی باشد. توان و ظرفیت اربعین برای بازسازی یک اتحادیه بزرگ در آسیا و آفریقا که فراتر از الگوی اتحادیه اروپا باشد.
اینگونه است که رسانههای بینالمللی همچون بیبیسی فارسی، اینترنشنال، رادیو فردا، صدای آمریکا و ایندیپندنت فارسی به عنوان یک منبع اخبار برای جمعیت فارسیزبان در سراسر جهان شناخته میشوند، در مورد پیادهروی اربعین، رویدادی که میلیونها نفر از مسلمانان شیعه شرکت میکنند، به طور معمول ترجیح میدهند سکوت کنند.
از دلایل اصلی این عدم توجه میتواند توجه رسانهها به مسائل سیاسی و جنبشهای اجتماعی در منطقه باشد. در سالهای اخیر، منطقه خاورمیانه به عنوان یک منطقه مهم در میان رسانهها و پژوهشگران بینالمللی به تمرکز اصلی رسیده است. این مسائل شامل تنشهای سیاسی، منازعات ناشی از اختلافات قومی و دینی، و تغییرات در سیاست خارجی کشورهای مختلف میشوند. این تمرکز بر مسائل سیاسی و امنیتی میتواند توجه رسانهها را از رویدادهای مذهبی نظیر پیادهروی اربعین منحرف کند.
گرچه شیطنتهای رسانهای و سانسور اخبار مربوط به وقایع کشورهای محور مقاومت هم راهبردی برای این رسانههای غربی است.
البته مقامات و شخصیتهای سیاسی و مذهبی جهان اسلام و حتی کشورهای غیرمسلمان معتقدند فرهنگ شرکت درراهپیمایی اربعین یک رویداد خارق العاده است و از چارچوبهای مرزهای جغرفیایی نیز فراتر رفته است.
در همین رابطه، آیتالله اعرافی عضو فقهای شورای نگهبان تاکید دارد که: باید متفکران و صاحب نظران اجتماعی ویژگیهای آن را بشناسند. این رویداد موج خروشان حسینی و عاشورای حسینی است. پیام این رویداد این است که اگر کنار هم باشید امت تمدن ساز خواهید بود.
امام جمعه قم اظهار کرد: پیام اربعین حسینی به دشمنان این است که این امواج انسانی جهان اسلام و امواج بیداری و مقاومت در راه خدا استمرار پیدا خواهد کرد و به فضل الهی شما را شکست خواهد داد.
وی ادامه داد: از یک سو قرآن سوزی در اروپا آزاد و از طرف دیگر حجاب ممنوع میشود، از یک سو دفاع فلسطین و لبنان از خودشان ممنوع میشود و از طرف دیگر دخالت آمریکا در جنگ اوکراین و ارسال گلوله دارای اورانیوم تضعیف شده به اوکراین آزاد میشود؛ اینها دوگانگیهایی است که شاهد هستیم. مستکبرین عالم بدانند اربعینها پوزه آنها را به خاک میمالد.
همچنین حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان با انتشار مطلبی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی با اشاره به سالروز اربعین حسینی (ع) نوشت: گردهمایی جهانی عاشقان حضرت سیدالشهدا (ع) در کربلا بار دیگر شکوه وحدت و استمرار آرمان حسینی (ع) را به نمایش گذاشت.
وی افزود: تکریم قرآنکریم از سوی میلیونها شرکتکننده در این مراسم معنوی نشان داد اسلام زنده به عاشورا است.
در این بین، امسال در راهپیمایی اربعین علاوه بر مردم و شخصیتهای ایران و عراق، تعداد کثیری از جایجای جهان بویژه آمریکا و اروپا هم شرکت کردند که نشان دهنده آن است که دشمن بپذیرد یا نپذیرد، اربعین به یک رویداد مهم جهانی تبدیل شده است.
شرکت متدینان به سایر ادیان، به مستکبران دنیا اعلام میکند دیگر نمیتوانند با تداوم ظلم، مردم دنیا را مجبور به تبعیت از خود کنند.
همانطور که مسیر و کشوری که میزبان زائران اربعین است تا چندی پیش مأمن تروریستهای تکفیری بوده، اما با رشادتهای جبهه مقاومت و فرماندهی شهید سلیمانی و ابومهدی المهندس، عراق طعم آرامش را چشیده است، پس راهپیمایی عظیم اربعین در فضایی که عراق هدف اقدامات تروریستی و مانور جریان تکفیری داعش بود امکان و زمینهای را فراهم آورده است تا غیریت سازی نسبت به این جریان تروریستی برای تثبیت هویت خود بیشتر فراهم شود.
برگزاری همایش بزرگ اربعین در چنین فضا و مکان و زمانی که تا چندی پیش هدف تهدید جدی تروریستهای داعش بود احساس بزرگی و عظمت ما در قبال دیگران (گفتمان تکفیری) را به وضوح نشان میدهد.
ایجاد اعتماد و همبستگی متقابل که میان شیعیان در این راهپیمایی به ظهور میرسد، به دلیل پیوند تاریخی و نیز گفتمانی میان شیعیان ایران و عراق سرمایه اجتماعی دو کشور محسوب میشود.
جریان اربعین اندیشمندان دیگر کشورها را نیز مبهوت خود کرده، تاجاییکه الکساندر دوگین؛ نظریه پرداز، نویسنده و استراتژیست روسی تاکید دارد که از نظر من حادثه پیاده روی اربعین که هر روز ابعاد بین المللی گسترده تری پیدا میکند و از همه ملیتها و ادیان از جمله مسیحیان درآن شرکت میکنند، مقدمه یک تحول اساسی در مقیاس جهانی است. من بارها این موضوع را گفته ام که دنیای مدرن با ایدئولوژی لیبرال وسرمایه سالارانه اش به پایان رسیده و جز بحران افرینی دستاورد دیگری برای بشریت ندارد و بشر امروز محتاج یک رستاخیز معنوی و الهی است که مایههای آن قویا در انقلاب اسلامی و نهضت امام خمینی وجود دارد. مابه عنوان مسیحیت ارتودوکس در روسیه نیز پی گیر این نهضت معنوی هستیم و راه نجات را در ایستادگی در مقابل امپریالسم مدرن و عاری از معنا و مشحون از ماده پرستی آن میبینیم و از این جهت با جمهوری اسلامی ایران و نقشه راهی که از سوی آیت الله خامنهای برای آینده انقلاب اسلامی ترسیم میشود، احساس قرابت ویژهای میکنیم.
این تئوریسین کشور روسیه خاطرنشان کرده که این پیاده روی نشانه مهم از آمادگی برای یک تحول معنوی جهانی و آخرالزمانی است. من به عنوان یک مسیحی ارتودکس با رویکرد آخرالزمانی انقلاب اسلامی که خود را آماده برای ظهور مسیح و مهدی میداند، موافقم و امیدوارم با آن حادثه عظیم که پیروان همه ادیان منتظر آن هستند، فاصله زیادی نداشته باشیم. پیاده روی اربعین به یک حادثه آخرالزمانی شباهت بیشتری دارد تا یک حادثه عای و معمولی. ما و همه کسانی که در جست و جوی عدالت و معنویت در دنیای ظلمت و ستم زده مدرن هستیم باید با همدیگر متحدد شویم و این پیاده روی جلوهای از این اتحاد است.
منبع: جوان آنلاین