آقای عباسعلی رئیس سازمان جنگل ها و منابع طبیعی گفت: در ابتدای اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت، برخی از افراد و شرکتها با دیدگاه کمک به این طرح، درخواست تخصیص زمینهای منابع طبیعی را برای زراعت چوب داشتند و این در حالی است که ما هیچ زمینی را در این راستا به بخش خصوصی و یا شرکتهای صنعتی واگذار نمیکنیم.
او افزود: بخش خصوصی در دو حالت و در قالب ماده (۳) قانون حفاظت و بهرهبرداری از جنگلها و مراتع کشور میتواند با طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت همکاری کند.
نوبخت ادامه داد: در حالت نخست و در قالب این قانون، ما طرح را برای نهالکاری تهیه میکنیم و نهالها در زمینهایی که در مالکیت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور هستند توسط بخش خصوصی و یا شرکتهای صنعتی در راستای انجام مسئولیتهای اجتماعیشان کشت میشود و تا ۱۰ سال از آن نگهداری میکنند و امتیازی که میگیرند این است که در آن اراضی، تابلویی با نام شرکت حامی طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت با درج تعداد درختهای کاشته شده نصب میشود.
رئیس سازمان جنگل ها و منابع طبیعی ادامه داد: در حالت دوم، زمین مستعد برای زراعت چوب براساس ظرفیتهای قانونی تعیین و طی تشریفات مربوطه در اختیار متقاضی برای مدت مشخص به طور مثال برای ۱۰ سال قرار میگیرد و پس از اتمام مدت تعیین شده، زمین به سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور برگردانده میشود. یا قرارداد طرح مشارکتی تمدید میشود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: برای مشارکت بخش خصوصی در اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت، اعطای دو گواهی مد نظر گرفته شده که یکی از این گواهیها از سوی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور و گواهی دیگر بینالمللی است و با همکاری سازمان فائو تهیه میشود.
او افزود: یکی از مشکلاتی که در آینده صنایع را تهدید میکند، تحریم شدن بر اثر تولید آلایندهها توسط مجامع بینالمللی است و از این رو، صنایع آلوده کننده با دریافت گواهی کاشت درخت اعلام میکنند که به رغم ایجاد آلایندهها، در جذب و ترسیب کربن نقش داشتهاند.
قانون اجازه واگذاری نهالستان های جنگلی را نمیدهد
نوبخت گفت: با اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت دیگر هیچ کس نسبت به اراضی نهالستانها برای انجام کارهای عمرانی و یا ساخت و سازهای مسکونی چشمداشتی ندارد.
او افزود: اجرای طرح مردمی یک میلیارد درخت بدون زیرساختهای لازم عملی نمیشود و یکی از این زیرساختها، وجود نهالستانهای خوب برای تولید نهال است.
نوبخت ادامه داد: تقاضا و فشارها برای واگذاری اراضی نهالستانهای جنگلی که در حریم یا بافت شهرها قرار دارند به منظور کارهای عمرانی و مسکنسازی زیاد است در حالی که ما به این نهالستانها برای تولید نهال و اجرای طرح یک میلیارد درخت نیاز داریم.
او اضافه کرد: قانون نیز اجازه واگذاری اراضی نهالستانهای جنگلی را نمیدهد و در سوابق سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور چنین واگذاری وجود ندارد.
رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور افزود: هدف ما در وهله نخست حفظ و سپس احیا، غنیسازی و توسعه پوشش گیاهی کشور است.
او در مورد ارزشهای اقتصادی و غیراقتصادی جنگلهای هیرکانی گفت: متخصصان سازمان منابع طبیعی بیشتر بر ارزشهای غیراقتصادی جنگلها مانند تولید آب، تولید اکسیژن، مقابله با پدیده گرد و غبار، مقابله با بیابانزایی، ترسیب کربن و جلوگیری از مهاجرتهای اکولوژیک و حاشیهنشینی شهرها تمرکز دارند.
نوبخت با اشاره به اینکه سالانه حدود ۶۰۰ میلیون دلار به علت بیابانزایی به کشور خسارت وارد میشود، گفت: ما میتوانیم با یک ششم این پول، جلوی خسارات بیابانزایی را با تقویت و حفظ پوشش گیاهی بگیریم.
او سطح جنگلهای هیرکانی کشور را دو میلیون و ۴ هزار هکتار اعلام کرد و گفت: جنگلهای هیرکانی سالانه حدود ۳.۶ میلیارد متر مکعب آب تولید میکند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی درباره ارزش اقتصادی جنگلها گفت: براساس مطالعات در دنیا، ارزش کالاهای قابل مبادله جنگلها مانند چوب و گیاهان دارویی حدود ۲۰ درصد و ارزش کالاهای غیرقابل مبادله آن ۸۰ درصد است.
او گفت: مسئولان استانی که به فکر توسعه عمرانی استان و منطقهشان هستند، در نظر داشته باشند که یکی از زیرساختهای توسعه در هر کشوری، منابع طبیعی پویا است.