بنت الهدی جاگرانی در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران گفت: توسعه فردی، راهی است برای رسیدن به آرزوها و آمالی که ممکن است فراموششان کرده باشیم. ما در این مقاله سعی داریم تا مهمترین نکاتی را که هر فردی برای رشد و توسعه و بالا بردن کیفیت زندگیاش به آن احتیاج دارد با شما در میان بگذاریم، مقولهای که بهطور کلی تحت عنوان توسعه فردی یا رشد فردی شناخته میشود.
وی افزود: مهمترین بخش توسعه فردی رسیدن به شناخت از خود و در مرحله بعد شناخت استعدادها و توانایی و شکوفا کردن آنها و رسیدن به بهترین ورژن از خود است.
به گفته این روانشناس، توسعه فردی، چیزی نیست که دوره خاصی از زندگی را شامل شود، توسعه فردی، مهارتی است که در سراسر زندگی افراد کاربرد دارد و به بهبود کیفیت زندگی فرد کمک میکند. درست است که این مهارت شامل خودیاری یا self-help هم میشود، اما محدود به آن نیست و دایره وسیعتری از مهارتها را دربرمیگیرد.
جاگرانی گفت: توسعه فردی شامل بخشهای زیادی میشود که از جمله آنها میتوان به افزایش شناخت از خود، بهبود مهارتها و یادگیریهای جدید، شناخت استعدادها ونقاط قوت، پیشرفت در زمینه شغلی، شناخت تواناییهای بالقوه، بهبود سبک زندگی و بالاتر بردن کیفیت زندگی، بهبود مدیریت زمان، ارتقای سلامتی، بالا بردن وضعیت ثروت و جایگاه اجتماعی، رسیدن به آرزوها و خواستهای قلبی، بهتر شدن روابط اجتماعی و بالابردن هوش هیجانی، رشد و توسعه هویت معنوی اشاره کرد.
وی بیان کرد: توسعه فردی علاوه بر اینکه یک روش برای بهبود زندگی افراد است، به عنوان یک صنعت روبه رشد هم در جهان حضور دارد و بخشهای مختلفی را به خود اختصاص داده که همه آنها تاثیراتی بر بهبود بخشهایی از زندگی انسان دارند. در کنار آموزش و یادگیری، کوچینگ، منتورینگ و مشاوره صنعتهای دیگری همچون تناسب اندام، تقویت حافظه، زیبایی یا حتی آموختن مهارتهایی مانند یوگا، مراقبه و اصلاح سبک زندگی زیر مجموعه این صنعت گسترده میشود.
ای روانشناس عنوان کرد: شاید بتوان گفت اولین مرحله برای توسعه فردی، افزایش شناخت و آگاهی از خود است. شناختن درونیات، افکار و احساساتی که ما شخصاً نقش مهمی در شکلگیری آن نداشتهایم و بیشتر تحت تأثیر خانواده، دوستان و اجتماع شکل گرفته است.
وی گفت: درآمد ماهیانه شما چقدر است؟ کجا زندگی میکنید؟ چقدر پول نقد دارید؟ پس انداز و وضعیت مالیتان چگونه است؟ اگر بخواهید به سطح مالی زندگی خود نمره دهید از ۱۰ چه نمرهای میدهید؟ آیا از شغل خود راضی هستید؟ درآمدتان خوب است؟ چقدر جای رشد و ترقّی در شغل شما وجود دارد؟
او افزود: آیا از وضعیت سلامت خود راضی هستید؟ خدای نکرده آیا به بیماری خاصی مبتلا هستید؟ ورزش میکنید؟ امید به زندگی در شما چقدر است؟ هر چند وقت یکبار برای بررسی وضعیت سلامتتان به پزشک مراجعه میکنید؟ روزانه غذای خوب و میزان آب مناسب مصرف میکنید.
این روانشناس مطرح کرد: روابط شما با اعضای خانواده تا چه حدی رضایت بخش است؟ آیا حمایت آنها را دارید؟ چند ساعت از روز را با خانواده میگذرانید؟ آیا با آنها به تفریح میروید؟ برای بودن در کنار آنها اشتیاق دارید؟
جاگرانی گفت: آیا از رابطه عاطفی خود احساس رضایت میکنید؟ از ازدواج خود چقدر راضی هستید؟ در این رابطه چقدر احساس یکنواختی میکنید؟ آیا اصلاً فردی وجود دارد تا به او عشق بورزید و همینطور به شکل متقابل عشق دریافت کنید؟
وی افزود: به یادگیری چقدر اهمیت میدهید؟ آیا همیشه در حال یادگیری هستید؟ به طور متوسط در ماه چه تعداد کتاب میخوانید یا از سایر محصولات آموزشی و فرهنگی استفاده میکنید؟ آیا در زمینه علم کاری خود به روز هستید؟ آیا در حال یادگیری زبان جدید هستید؟
روانشناس مرکز مشاوره معاونت فرهنگی و اجتماعی استان بوشهر تاکید کرد: چه قدر معنویت، اعتقاد به نیرویی برتر در زندگی شما حضور دارد؟ چقدر احساس وحدت و همدلی با سایر افراد، موجودات و جهان هستی دارید؟ چقدر به دیگران کمک میکنید؟ آیا کارهای خیریه نقشی در زندگی شما دارد؟ آیا برای بهتر شدن زندگی در پیرامون خود قدمی برمیدارید؟
جاگرانی گفت: دایره دوستان شما چگونه است؟ دوستانتان تا حد صمیمی هستند؟ آیا میتوانید در موقع گرفتاری روی کمک دوستان خود حساب کنید؟ چقدر از معاشرت و بودن با دوستانتان لذت میبرید؟
او در پایان عنوان کرد: چه میزان از وقتتان صرف اوقات فراغت و تفریح میشود؟ تعطیلات را چگونه میگذرانید؟ به کجاها سفر میکنید و اصولاً برای منظمی برای سفر تفریحی دارید؟ برای اینکه سرگرم و شاد باشید چه کارهایی میکنید.