برداشت غیرمجاز و بی رویه قارچ ترافل جنگل ها و مراتع به یک معضل جدی در استان تبدیل شده است که به اعتقاد کارشناسان این تحفه طلایی یک ظرفیت اقتصادی و ثروت ملی است که باید برای حفاظت آن برنامه ریزی اصولی اتخاذ شود.
حمیدرضا عبدوس، رئیس اداره حفاظت و حمایت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان بر اساس سیاستها و ضوابط حفظ، احیا، اصلاح، توسعه، بهرهبرداری و صادرات محصولات فرعی جنگل و مرتع ابلاغی از سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، هرگونه برداشت قارچ خوراکی ترافل یا دنبلان کوهی از عرصههای جنگلی ممنوع بوده و در صورت مشاهده توسط مأموران یگان حفاظت موظف به برخورد با خاطیان هستند و ضمن توقیف خودرو، کل محموله قارچ ترافل ضبط و جرائم سنگینی در انتظار متخلفان است.
وی گفت: جنگلهای هیرکانی شمال استان سمنان بهویژه جنگلهای منطقه کالپوش یکی از ذخیرهگاههای اصلی رویش این نوع قارچ است؛ و برداشت غیراصولی و بیرویه این نوع قارچ توسط افراد محلی و افراد غیرمحلی و سودجو که به خاطر سود بالای آن در چند سال اخیر به جنگلها هجوم بردهاند سبب آسیب جدی به جنگلها شده است.
رئیس اداره حفاظت و حمایت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان خاطرنشان کرد: زیرورو شدن جنگل هیرکانی برای یافتن قارچهای ترافل، تهدیدی جدی برای این میراث ۵۰ میلیون ساله به شمار میرود.
عبدوس گفت: برداشت بیرویه گیاهان دارویی از عرصههای منابع طبیعی بهویژه در سالهای اخیر که منابع طبیعی به خاطر خشکسالیهای مداوم دچار تنش شدید اکولوژیکی شده است، سبب آسیب رساندن به گیاهان دارویی، کاهش سطح و تراکم و در نهایت سبب خطر انقراض برخی گونههای ارزشمند گیاهی نظیر قارچ ترافل، باریجه، ریواس، آنغوزه، کنگر، متکا felora persica، زرشک وحشی، زیره کوهی، چلم، آویشن، کرفس کوهی، موسیر کوهی، میوههای درختان جنگلی میشود.
وی گفت: همهساله با شروع فصل بهار و رویش گیاهان مرتعی در سطح مراتع و مناطق کوهستانی استان، متأسفانه افراد سودجو با دستبرد به طبیعت و برداشت بیرویه از گیاهان مرتعی خوراکی و دارویی اقدام به تخریب طبیعت میکنند.
رئیس اداره حفاظت و حمایت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان اضافه کرد: متأسفانه نهتنها بهرهبرداران بومی، گیاهان دارویی را به شکل بیرویه و غیرعلمی جمعآوری میکنند بلکه در سالهای گذشته بهوفور مشاهده شده که افراد سودجو از استانهای همجوار به این استان وارد میشوند و با برداشت بیرویه برخی گیاهان دارویی، این گونهها را قربانی زیادهخواهی خود میکنند.
عبدوس تصریح کرد: مسلماً این گیاهان مرتعی در عرصههای منابع طبیعی، هیچگاه برای مباحث صنعتی کشت نشدهاند که به آن میزان زیاد برداشت انجام شود.
وی با اشاره به بحث ترسیب کربن که توسط این گیاهان انجام میشود، بیان کرد: در حال حاضر گرم شدن کره زمین بزرگترین معضل در جهان محسوب میشود و با زیرورو کردن کل خاک زیر اشکوب درختان ارزشمند پهنبرگ تا عمق سی سانتیمتری، آسیب جدی به درختان وارد شده و با از بین بردن گیاهان مرتعی که اصلیترین تأثیر را در ترسیب کربن و از بین بردن گازهای گلخانهای دارند، عمر کره زمین را کاهش میدهیم.
رئیس اداره حفاظت و حمایت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان اظهار داشت: گستردگی جغرافیایی استان سمنان، تنوع آبوهوایی کمنظیری را رقم زده است. مناطقی کاملاً کوهستانی و جنگلهای سرسبز، تپههای شنی و مناطق کاملاً خشک کویری نمونههایی از اقلیمهای متفاوت آبوهوایی در استان سمنان هستند که تحت تأثیر همین اقلیمهای متفاوت، گیاهان دارویی استان سمنان نیز تنوع جالبی دارند.
عبدوس گفت: بر اساس آمار منتشر شده، از سه هزار گونه گیاهی که در استان سمنان شناسایی شده بیش از یکصد و سی گونه این گیاهان از خواص دارویی برخوردار است.
وی اضافه کرد: اخیراً در سطح شهرها مشاهده شده حجم زیادی از گیاهان دارویی جمعآوری شده از عرصههای منابع طبیعی که در خطر انقراض بوده بهصورت گسترده در سطح شهرها و روستاها عرضه و به فروش میرسد که به استناد ماده ۲۵ مکرر الحاقی به «قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز» حمل، عرضه، خرید، فروش، نگهداری، اقدام برای خروج یا خارج کردن محصولات و فرآوردههای مرتعی و جنگلی ممنوع بوده و با متخلفین بهشدت برخورد میشود.
رئیس اداره حفاظت و حمایت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان با تأکید بر لزوم مشارکت و همکاری مردم در این زمینه، از مردم استان خواست بهمنظور حفظ و توسعه رویشگاههای اینچنین گیاهان ارزشمندی از هرگونه برداشت غیرمجاز خودداری کنند در غیر این صورت با افراد خاطی برخورد قانونی صورت میگیرد و متخلفین به مراجع قضایی معرفی خواهند کرد.
عبدوس افزود: به سبب وسعت عرصههای منابع طبیعی و کمبود نیرو برای برخورد با این قبیل اقدامات، باید مردم محلی و بهویژه شوراها و روستاییان از فعالیت این افراد جلوگیری کنند و بهمحض مشاهده به یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان اطلاع دهد.
وی از مردم خواست تخلفات حوزه منابع طبیعی برداشت بیرویه گیاهان دارویی، تصرف اراضی ملی، آتش زدن مراتع و جنگلها، قاچاق چوب، کندن بوته مرتعی به شماره تلفنهای ۱۳۹ و ۱۵۰۴ (امداد جنگل و مرتع) اطلاع دهند.
منبع: تسنیم