روز گذشته فروش ارز اربعین به زائران آغاز شد و تا تاریخ ۱۴ شهریور ادامه خواهد داشت. بر اساس اعلام بانک مرکزی امسال فروش ارز (اسکناس) به زائرین به صورت دینار عراق بوده و حداکثر به مبلغ ۲۰۰ هزار دینار به هر زائر به نرخ فروش اسکناس ETS، که معادل ریالی آن حدود ۶۲ تا ۶۵ میلیون ریال است پرداخت می شود.
امسال فروش ارز در شعب منتخب پنج بانک عامل ملی ایران، صادرات، تجارت، سپه و پستبانک انجام میگیرد.
لیست شعب منتخب عرضه ارز اربعین حسینی
بانک مرکزی در این خصوص به باشگاه خبرنگاران جوان اعلام کرد: تمام کسانی که اربعین قصد سفر دارند و در سامانه سماح ثبت نام کرده اند، ارز مورد نیاز آنها تامین خواهد شد و در این زمینه نگرانی وجود ندارد.
در ادامه نظری سخنگوی ارزی بانک مرکزی گفت: بانک مرکزی به منظور تسهیل در انجام سفر اربعین تمهیدات ارزی را در نظر دارد بر این اساس زائران ابتدا باید در سامانه سماح ثبت نام کنند و امکان این ثبت نام برای افراد بالای ۵ سال فراهم است. نکتهای که وجود دارد این که برای افرادی که بالای ۱۸ سال سن دارند باید شماره تلفن همراه به نام خود این افراد ثبت شده باشد.
به گفته سخنگوی ارزی بانک مرکزی، بعد از ثبت نام در سامانه سماح توسط سرپرست خانوار برای تمام اعضای خانواده در خواستها بررسی و پس از تایید در سامانه ناخدا کد رهگیری برای افراد ارسال میشود سپس سرپرست خانوار میتواند به همراه مدارک لازم به یکی از شعب بانکهای معرفی شده مراجعه کند.
اما چه مدارکی برای خرید و دریافت ارز از بانکها نیاز است؟ بر اساس اعلام بانک مرکزی، مدارک مورد نیاز برای مراجعه به بانکها و دریافت اسکناس دینار عراق، ارائه اصل کارت ملی و گذرنامه (یا برگه تردد اربعین) معتبر زائر است.
اما فروش ارز اربعین امسال با سال گذشته تفاوتهایی دارد به طوری که در سال گذشته هر زائر با ارائه کارت ملی و ثبت نام در سامانه سماح چیزی حدود ۱۰۰ دلار و یا معادل آن ۱۵۰ هزار دینار عراقی به نرخ مبادلهای ارز دریافت میکرد رقمی که امسال با افزایش ۵۰ هزار دیناری همراه شده است و زائران اربعین امسال به جای دلار، دینار تحویل میگیرند.
در همین خصوص رئیس کل بانک مرکزی محمد رضا فرزین تاکید کرد: در حوزه ارزی تصمیم این است که امسال ارز اربعین به شکل دینار داده شود و دیگر دلار و یورو نمیدهیم.
پرداخت ارز به شکل دیناری که فرزانی کارشناس امور بانکی در خصوص آن به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: پرداخت ارز اربعین امسال به شکل دینار عراق، دشواری تبدیل ارز برای زائران را از بین خواهد برد و دیگر زائران دغدغه تبدیل ارز را نخواهند داشت.
او افزود: با توجه به مراودات مالی و تجاری کشورمان با عراق و وجود دینار در سبد ارزی کشور، این اقدام بانک مرکزی یعنی عرضه دینار به زائران به نوعی استفاده بهینه از منابع و سبد ارزی کشور محسوب میشود که اقدامی موثر است.
در ادامه هم دیگر کارشناس اقتصادی کشور سیاوش غیبی پور به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: زمانی که نیاز به تبدیل ارز نباشد و سود جویان فرصت کمتری داشته باشند دخالتهای بیرونی در بازار ارز شکل نمیگیرد. همچین دیگر تقاضای کاذب برای دلار هم ایجاد نمیشود و در نتیجه آرامش و ثبات فعلی بازار ارز حفظ خواهد شد و در کل این عدم پرداخت دلار و ارزهای دیگر قطعا گامی موثر و تصمیمی درست در جهت حفظ ثبات ارزی خواهد بود.
به گفته این کارشناس اقتصادی، سفرهایی همچون راهپیمایی اربعین با توجه به گستردگیهایی که دارد یکی از راههای مناسب برای تقویت ارزهای ملی میان دو کشور محسوب میشود و این پرداخت ریال در قبال دریافت دینار عراق نیز به نظر در راستای همین هدف بوده که اقدامی بسیار منطقی محسوب میشود.
در نهایت نکته قابل تاکید این است که فروش ارز تنها به زائرانی انجام خواهد شد که در سامانه سماح ثبتنام کرده باشند و مجوز خرید ارز (کد پیگیری مربوط) را دریافت کردهاند همچنین فروش ارز به زائرین محدودیتی بابت فروش ارز مسافرتی امسال برای متقاضیان ایجاد نمیکند و فروش ارز تنها در شعب منتخب اعلام شده بانکهای عامل انجام میگیرد.