راهکارهای توسعه مناسبات زیست محیطی تهران – مسکو در ملاقات سفیر جمهوری اسلامی ایران با وزیر منابع طبیعی و محیط زیست فدراسیون روسیه بررسی شد و درباره مباحث اخیر در خصوص کاهش سطح دریای خزر در اثر کاهش آب ورودی از رود ولگا تبادل نظر صورت گرفت.
در این ملاقات که به میزبانی وزارت منابع طبیعی و محیط زیست فدراسیون روسیه در مسکو برگزار شد، طرفین با اشاره به دیدارها و تماسهای تلفنی روسای جمهوری دو کشور، مقطع کنونی را فرصت مناسبی برای توسعه مناسبات در حوزههای محیط زیست و منابع طبیعی قلمداد کردند.
ریل گذاری توسعه مناسبات زیست محیطی ایران و روسیه؛ از باروری ابرها تا منابع آبی دریای خزر
وزیر منابع طبیعی و محیط زیست روسیه در این دیدار با اشاره به پژوهشهای دانشمندان روس در زمینه تغییرات آب و هوایی و پیش بینی روندها برای مناطق مختلف جهان، آمادگی مسکو را برای در اختیار گذاشتن یافتههای تحقیقاتی مراکز علمی روسیه به «کشور دوست» ایران اعلام کرد.
الکساندر کوزلوف با اشاره به تخصص دانشمندان روسیه در زمینه استفاده از روشهای مصنوعی برای نزولات آسمانی گفت که مسکو آماده همکاری با تهران در این عرصه است.
وزیر منابع طبیعی و محیط زیست روسیه در ادامه با اشاره به گذشت حدود ۱۳ سال از تفاهم نامه همکاری این کشور با جمهوری اسلامی ایران در عرصه محیط زیست، آمادگی این وزارتخانه را برای بروزرسانی این تفاهم نامه و افزایش سطح همکاریهای دوجانبه در این حوزه اعلام کرد.
ریل گذاری توسعه مناسبات زیست محیطی ایران و روسیه؛ از باروری ابرها تا منابع آبی دریای خزر
سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه نیز در این دیدار با اشاره به عضویت دو کشور در کنوانسیون محیط زیست دریای خزر، همکاری جدیتر کشورهای ساحلی این دریا از جمله روسیه را خواستار شد.
کاظم جلالی گفت: برخی اقدامات در سطح و زیر بستر دریای خزر میتواند مخاطراتی را ایجاد کند و اخیرا نیز طرح مباحثی در زمینه کاهش بیش از حد انتظار سطح آب این دریا ناشی از کاهش ورودی آب از رود ولگا به نگرانیهایی دامن زده است که انتظار میرود تمهیدات لازم برای رفع این نگرانی اتخاذ شود.
ریل گذاری توسعه مناسبات زیست محیطی ایران و روسیه؛ از باروری ابرها تا منابع آبی دریای خزر
در این پیوند، ایگور شوماکوف رئیس سرویس فدرال آب و هواشناسی و نظارت بر محیط زیست فدراسیون روسیه که در این دیدار حضور داشت، گفت که دانشمندان ایران و روسیه همکاری تنگاتنگی در زمینه اندازه گیری ارتعاشات و سطح آب دریای خزر دارند و آماده تبادل نظر با متخصصان ایرانی برای رفع ابهامات و نگرانیها هستیم.
شوماکوف با بیان اینکه رود ولگا از شاهرگهای اساسی تأمین آب دریای خزر محسوب میشود، تأکید کرد: بر این اعتقاد هستیم که همه کشورهای ساحلی دریای خزر باید برای مناسب سازی روند بهره برداری خود از منابع آبی این دریا گام بردارند.
ریل گذاری توسعه مناسبات زیست محیطی ایران و روسیه؛ از باروری ابرها تا منابع آبی دریای خزر
سازمان حفاظت محیطزیست به تازگی با اشاره به کاهش تراز آب دریای خزر، اعلام کرده ورودیهای دریاچه از سوی کشورهای همسایه، به ویژه از رودخانه ولگا بسته شده است.
رودخانه ولگا تأمینکننده ۸۰ درصد آب ورودی به دریای خزر بوده و حقابه آن در قالب کنوانسیون تهران قابل پیگیری است.