سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

نان حاوی آرد کامل چه مزایا و معایبی دارد؟

دکترای صنایع غذایی گفت: آرد کامل به عنوان جایگزینی برای آرد سفید در تهیه نان می‌تواند به بهبود سلامت کمک کند.

لیلا میرمقتدایی، دانه گندم را متشکل از سه بخش اصلی شامل جوانه، سبوس و اندوسپرم برشمرد و گفت: جوانه گندم حاوی چربی و اندکی پروتئین، سبوس حاوی فیبر و آندوسپرم حاوی نشاسته و مقادیری پروتئین است.

وی آرد کامل را آردی دانست که گندم آن توسط آسیاب سنگی به صورت کامل آسیاب شده است یا اینکه پس از فرآوری گندم، پوسته و لایه‌های خارجی دانه به آن اضافه شده است و شامل فیبر، مواد معدنی و ویتامین‌های گروه ب است.

دکترای تخصصی علوم و صنایع غذایی، حدود ۲۰ درصد از وزن آرد کامل را متعلق به پوسته و لایه‌های خارجی دانه گندم دانست و افزود: این پوسته و لایه‌ها حاوی فیبر، مواد آنتی‌اکسیدان و مواد مغذی مهمی، چون روی، منیزیم، فسفر، پتاسیم و ویتامین‌های گروه ب هستند.

به گفته میرمقتدایی، آرد سفید به دلیل حذف پوسته و لایه‌های خارجی دانه گندم، حاوی فیبر و مواد مغذی کمتری است و در فرآیند تولید آن بخشی از ویتامین‌ها و مواد معدنی از بین می‌روند.

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: مصرف طولانی مدت آرد سفید می‌تواند باعث کاهش سطح فیبر، کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی در بدن و به طور کلی کاهش سطح سلامت فرد شود.

وی در ادامه به تبیین مزایا و معایب استفاده از آرد کامل در تهیه نان پرداخت که به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

میرمقتدایی، فیبر بالا را از مزایای آرد کامل برشمرد و گفت: آرد کامل حاوی پوسته و لایه‌های خارجی دانه گندم است که شامل فیبر، مواد مغذی و مواد ضد اکسیدان است. مصرف نان حاوی آرد کامل ضمن کمک به تأمین نیاز روزانه افراد به فیبر باعث بهبود خونرسانی، کنترل قند خون و حفظ سلامت دستگاه گوارش می‌شود.

وی، کاهش خطر بیماری‌های مزمن را از دیگر مزایای استفاده از آرد کامل عنوان کرد و افزود: مصرف غلات کامل ارتباط مستقیمی با کاهش میزان بیماری‌های مزمن مانند بیماری‌های قلبی عروقی، برخی از بیماری‌های سرطان و دیابت دارد.

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، آرد کامل را حاوی ویتامین‌های گروه B مانند تیامین، ریبوفلاوین و نیاسین ذکر کرد که برای سلامت مغز و عملکرد بهتر آن مفید هستند.

میرمقتدایی، ماندگاری کمتر را از معایب آرد کامل عنوان کرد و گفت: ماندگاری آرد کامل به دلیل روغن موجود در سبوس و جوانه نسبت به نوع آرد سفید کمتر است.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، اسید فیتیک یا فیتات را یک ترکیب شیمیایی طبیعی موجود در بسیاری از غلات و دانه‌های روغنی مانند گندم و جو ذکر کرد که با برخی مواد مغذی مانند فسفر، کلسیم، روی و آهن ترکیب شده و منجر به کاهش جذب آن‌ها در دستگاه گوارش می‌شود.

به گفته وی، آرد کامل حاوی پوسته و لایه‌های خارجی دانه گندم است که مقادیر قابل توجهی اسید فیتیک دارد. این مواد ممکن است باعث کاهش جذب برخی مواد مغذی مانند فسفر، آهن، روی و کلسیم در دستگاه گوارش شود.

دکترای تخصصی علوم دکترای تخصصی علوم و صنایع غذایی بر اساس نتایج مطالعات صورت گرفته خاطرنشان کرد: با استفاده از روش‌هایی مانند تخمیر می‌توان مقدار اسید فیتیک را کاهش داد و جذب بیشتر مواد مغذی را در دستگاه گوارش تسهیل کرد.

عضو هیئت علمی دانشگاه، تفاوت طعم و بافت نان را از دیگر معایب استفاده از آرد کامل ذکر کرد که به دلیل محتوای بالای فیبر و مواد مغذی نسبت به نان‌های سفید دارا است.

میرمقتدایی، زمان بیشتر پخت را از دیگر معایب استفاده از آرد کامل عنوان کرد و گفت: این نان نسبت به نان‌های سفید به زمان بیشتر و شرایط خاص‌تری نیاز دارد، زیرا حاوی فیبر بالایی است و ممکن است نیاز به محیطی گرم‌تر و رطوبت بیشتر داشته باشد.

این دانشیار دانشگاه در پایان بیان کرد: استفاده از آرد کامل در تهیه نان به عنوان جایگزینی برای آرد سفید می‌تواند به بهبود سلامت کمک کند، اما نیاز به شناخت دقیق‌تر در مورد شرایط پخت و مصرف آن وجود دارد.

برچسب ها: آرد ، نان
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۴
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۹:۲۳ ۲۵ تير ۱۴۰۲
مرگ بر من گندم کار
ناشناس
۱۴:۴۰ ۲۵ تير ۱۴۰۲
مردم خودشون آرد آزاد و مخمر بخرن و با سبزی و سبوس نون حجیم تو فر درست کنن
غفار
۱۴:۰۲ ۲۵ تير ۱۴۰۲
ایران که کلامرزهای پخت نان روجابه جاکرده
بدجوری ام جابه جاکرده
خخخخخخخخخخخخخخخخخخخخ
ناشناس
۱۳:۲۰ ۲۵ تير ۱۴۰۲
نان سنگک که الان سفیده چرا کنترل نمیکنند و تذکر نمیدن فقط نوشتن مقاله که تاثیر نداره
ناشناس
۱۳:۱۴ ۲۵ تير ۱۴۰۲
مردم ایران قوت غالبشون نونه باید نانهای غنی شده تولید بشه با خوردن صد گرم آن تمام ریز مغذیها به بدن برسه مثل خیلی از کشورهای اروپایی که بصورت کلوچه های خوشمزه در میارن که برای صبحانه مصرف میشه در ایران هم برای دانش آموزان و کارمندان که فرصت صبحانه خوردن ندارن در محیط اداره با یک لیوان شیر استفاده کنن
ناشناس
۱۳:۰۴ ۲۵ تير ۱۴۰۲
اردکامل را وارد ناوایی کنید بهداد مردم برسید خارجیها امدند سبوس را حذف کردند وملترا به انواع مرضها مبتلا کردند و متاسفانه مسولین ما هم سلامتی مردم براشون اصلا مهم نیست
ناشناس
۱۲:۳۴ ۲۵ تير ۱۴۰۲
این یارانه نان را به خود مردم بدید کیفیت نان خودبه خود بهتر میشود
ناشناس
۱۲:۳۴ ۲۵ تير ۱۴۰۲
آرد کامل به عنوان جایگزینی برای آرد سفید در تهیه نان می‌تواند به بهبود سلامت کمک کند.
ناشناس
۱۲:۰۶ ۲۵ تير ۱۴۰۲
باید از آرد جو هم در پخت نون استفاده بشه چون فیبر خیلی زیادی داره
ناشناس
۱۱:۵۳ ۲۵ تير ۱۴۰۲
"میرمقتدایی، زمان بیشتر پخت را از دیگر معایب استفاده از آرد کامل عنوان کرد"
زمان بیشتر پخت برای آرد کامل عیب نیست و یک مزیته چون نون می پزه ولی تو نونهای با آرد سفید، آبِ خمیر رو حرارت زود خشک می کنه و ما فکر می کنیم نون پخته شده در حالی که اینطور نیست و با خوردن این نونها معده دچار ناراحتی خواهد شد...
ناشناس
۱۱:۵۰ ۲۵ تير ۱۴۰۲
بسیاری از ظروف مورد استفاده در پخت و پز در خانواده های ایرانی از جنس آلومینیوم است و گزارش شده که جذب الومینیوم در بدن میتااند به پیشرفت آلزایمر کمک کند ،در حالیکه میتوان این عیب را با روکش روی بر روی ظروف تصحیح کرد..فلز روی به اندازه لازم،در سلامتی مفید است...از باشگاه خبرنگاران خواهشمندم در این زمینه گزارش تهیه کنند و بخصوص از وزارت بهداشت جویا شوند که جرا اینکار صورت نمیگیرد
ناشناس
۱۳:۱۹ ۲۵ تير ۱۴۰۲
مصرف کپسول روی هم میتونه مفید باشه
ناشناس
۱۰:۱۵ ۲۵ تير ۱۴۰۲
البته معده مردم معده گاو نیست که بتونه هر سبوسی رو هضم کنه و سبوس اضافی باید میکرونیزه شده باشه
غفار
۱۴:۰۱ ۲۵ تير ۱۴۰۲
چراتفاقا