روزهای گذشته اخبار ضد و نقیضی از استان ایلام در مورد انتقال خوراک ان. جی. ال ۳۱۰۰ دهلران در فضای رسانه ای استان منتشر شد، خبرهایی که حکایت از انتقال خوراک این مجموعه به یکی از استان های جنوب کشور حکایت داشت.
خوراک مجتمع ان. جی. ال ۳۱۰۰ دهلران برای طرح پتروشیمی دهلران که هم اکنون بیش از ۵۰ درصد پیشرفت دارد، در نظر گرفته شده، ولی با توجه به اینکه این طرح(پتروشیمی دهلران) هنوز تکمیل نشده است، خوراک ان. جی. ال ۳۱۰۰ دهلران به یکی از استان های جنوبی منتقل خواهد شد.
مسئولان پتروشیمی ایلام نیز معتقد بودند اگر این خوراک در اختیار پتروشیمی ایلام قرار می گرفت، بخش زیادی از مشکل آلودگی های این مجمتع حل می شد.
با این حال یونس کرمی مدیر سایت شرکت پتروپالایش دهلران معتقد است که انتقال این خوراک از قبل انجام شده و حتی انتقال این خوراک مقرون به صرفه برای سرمایهگذار پتروشیمی ایلام نیست.
انتقال خوراک ان. جی. ال تا زمان تکمیل شدن پتروشیمی دهلران است
مدیر سایت شرکت پتروپالایش دهلران در همین ارتباط اظهار کرد: پتروپالایش دهلران در راستای استفاده بهینه از گاز همراه با نفت فلرهای منطقه نفتی آذر، دانان، دهلران، چشمهخوش و حوزهی دزفول شمالی و خاموش کردن این مشعلها پیرو دستور وزیر نفت تا پایان سال جاری و با توجه به راهاندازی زودهنگام ان. جی. ال ۳۱۰۰ تا پایان سال ۱۴۰۲، پتروشیمی بندر امام سرمایهگذاری کل خط لوله به طول ۱۸۰ کیلومتر را متعهد شده است و قرار است تا زمان راهاندازی پتروشیمی دهلران، این انتقال خوراک به بندر امام صورت پذیرد.
یونس کرمی گفت: در همین راستا خط لوله انتقال سی. تو پلاس از کارخانه ان. جی. ال به پتروشیمی دهلران راهاندازی شده و فعلا به وسیله نیتروژن نگهداری می شود و در زمان راهاندازی الفین پتروشیمی دهلران، این خط وارد فاز انتقال خوراک اصلی به الفین دهلران میشود.
وی تصریح کرد: لذا از آنجا که به گفته مسئولان پتروشیمی و پالایشگاه، فاز ۲ پالایشگاه گاز ایلام قرار است تا پایان سال ۱۴۰۲ و همزمان با کارخانه ان. جی. ال وارد فاز راهاندازی شود، پس انتقال خوراک توسط خط لوله که در منطقه کوهستانی به طول ۲۷۰ کیلومتر و آن هم سی. تو پلاس مخروطی که ۳۰ درصد از تولید پالایشگاه دهلران به پتروشیمی ایلام است، مقرون به صرفه برای سرمایهگذار پتروشیمی ایلام نیست.
مخالف انتقال خوراک "ان. جی. ال" دهلران به هر نقطه ای هستیم
روز گذشته نیز نماینده مردم دهلران، دره شهر، آبدانان و بدره در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به ظرفیت های نفت و گاز در استان، گفت: مخالف انتقال خوراک ان. جی. ال دهلران به هر نقطه ای هستیم.
آخرین وضعیت طرح پتروشیمی دهلران
نماینده مردم حوزه جنوب استان ایلام در مجلس شورای اسلامی مورد آخرین وضعیت طرح پتروشیمی دهلران و شایعه تعطیلی این طرح، بیان کرد: در این راستا و طی دو سه ماه گذشته طی دیدار هایی جداگانه با رییس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی نفت و مدیرعامل پتروشیمی دهلران، رییس هیئت مدیره شرکت "او یک" نگرانی های خود را از باب وقفه پیش آمده در روند اجرایی پروژه بیان و خواستار رفع موانع و مشکلات موجود و تسریع در ادامه روند آن شده ایم.
بهزاد علیزاده با بیان اینکه مقرر شد که به زودی( تیر یا مرداد ماه ) سال جاری، این پروژه به ریل سابق خود برگردد، گفت: برای تسریع این موضوع دو دیدار دیگر با وزیر نفت و رییس هیئت رییسه صندوق های بازنشستگی نفت نیز در دستور کار است.
وی با تاکید بر اینکه امروز پتروشیمی دهلران با پبشرفت فیزیکی ۵۰ درصد در یک نقطه غیرقابل برگشت است، افزود: پتروشیمی دهلران که بیش از ۲ هزار نیروی فعال داشته و به بهترین شکل ممکن در حال تلاش برای پیشرفت بوده و نیاز است مسئولان کشوری و استانی از این طرح حمایت ویژه ای انجام دهند.
فاز دوم پالایشگاه راهگشای حل مشکل خوراک پتروشیمی ایلام
بر اساس مستندات موجود بالغ بر ۷۰ درصد از آلودگی های پتروشیمی ایلام ناشی از عدم تامین خوراک است، در حال حاضر پالایشگاه گاز ایلام قادر به تامین خوراک پتروشیمی ایلام نبوده و این مجتمع با ۴۰ درصد ظرفیتی که دارد در حال فعالیت است.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام نیز با بیان اینکه ظرفیت تولید این پالایشگاه با احداث فاز دوم آن با افزایشی به میزان ۳.۴ میلیون مترمکعب خوراک گاز ترش در روز به ۱۰.۲ میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید، گفت: پیشرفت کل طرح نزدیک به ۵۰ درصد است و پیشبینی میشود در سال آینده به بهرهبرداری برسد.
روح الله نوریان تاکید کرد: با بهرهبرداری از این طرح، ظرفیت تولید پنج محصول این پالایشگاه بهخصوص سه محصول استراتژیک گاز مایع خام، اتان و میعانات گازی بهعنوان خوراک الفین مجتمع پتروشیمی ایلام ۵۰ درصد افزایش مییابد.
پتروشیمی ایلام، پتروشیمی دهلران و ان. جی. ال دهلران سه طرح مهم حوزه اقتصادی در استان ایلام که نقش مهمی در اشتغال و توسعه دارند، برنامه ریزی کلان برای تکمیل زنجیره تولید در استان به خصوص در حوزه نفت و گاز بسیار ضروری است.
استان ایلام بدلیل بهره مندی از منابع ارزشمند انرژی فسیلی یکی از قطب های نفت و گاز کشور قلمداد می شود، نیاز مسئولان این توجه داشته باشند.
بیش از ۶ درصد ذخایر نفت و ۱۱ درصد ذخایر گاز کشور در استان ایلام قرار دارد، در حال روزانه بیش از ۱۴۰ هزار بشکه نفت در این استان برداشت و رزوانه ۶ میلیون مترکعب گاز در پالایشگاه تولید می شود.
منبع: ایرنا