سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

احمدی:

یکی از راه‌های استفاده بهینه از منابع آب، بهره گیری از روش آبیاری زیر سطحی است

سال‌هاست زنگ کمبود آب به صدا درآمده و محدودیت منابع مایع حیات، آتش زیر خاکستری است که توسعه بخش کشاورزی را نیز با چالش روبرو کرده است.

سال‌هاست زنگ کمبود آب به صدا درآمده و محدودیت منابع مایع حیات، آتش زیر خاکستری است که توسعه بخش کشاورزی را نیز با چالش روبرو کرده است.

هرچند حوزه کشاورزی بیش از ۹۰ درصد از کل آب مصرفی کشور را به خود اختصاص داده، اما توجه جدی به مدیریت استحصال و اصلاح بهره وری از آب به حاشیه رفته و آن طور که کارشناسان می‌گویند در حال حاضر اجرای سیستم‌های نوین آبیاری، بهترین گزینه برای کنترل بحران آب است. 

فارس، قطب کشاورزی کشور است و جالب اینجاست که در این بحبوحه بی‌آبی، بخش اراضی تحت آبیاری استان با روش‌های سنتی و سطحی آبیاری می‌شوند.

اسماعیل احمدی، مجری طرح‌های پژوهشی و تحقیقاتی کشاورزی داخلی و بین المللی معتقد است یکی از کارآمدترین روش‌ها در کشاورزی به منظور صرفه‌جویی و کاهش مصرف منابع آب، بهره‌گیری از سیستم آبیاری قطره‌ای است چرا که تا حد قابل ملاحظه‌ای موجب مدیریت آب می‌شود. 

مدیرعامل هلدینگ ماهان با اشاره به پرتی قابل توجه آب در بخش کشاورزی فارس به الگوی نادرست کشت گندم آبی در جای جای جای استان گریز می‌زند و با تاکید بر اصلاح الگوی کشت توضیح می‌دهد که ساماندهی یک ساختار و نظام یکپارچه می‌تواند به توسعه پایدار در این حوزه منجر شود.

در عین حال به گفته این مبتکر و مخترع حوزه آب، توسعه شیوه‌های جدید آبیاری و استفاده از قطره چکان و سیستم‌های با راندمان بالا، راهکار خوب و کاربردی کشاورزان در مواجهه با مشکل کم آبی است.

به قول این کارافرین حوزه آب، قطره چکان‌ها می‌تواند دغدغه فکری کشاورزان را در رابطه با مسئله کمبود آب برای آبیاری زمین‌های زیر کشت برطرف کنند و همچنین این قطعات، کار آب دهی و کوددهی به مزارع و زمین‌های کشت را نیز انجام می‌دهند. 

این کارشناس و پژوهشگر که خود نیز از سال ۹۷ تاکنون با احداث یک واحد صنعتی، تولید قطره چکان‌های آبیاری را علی‌رغم مشکلات بسیار در دستور کار قرار داده است یادآور می‌شود که کاهش هزینه بهره‌برداری در آبیاری مزارع و کم شدن حجم آب مصرفی نسبت به دیگر سیستم‌های آبیاری، برخی مزایای بکارگیری قطره‌چکان‌ها در بخش کشاورزی است. او با تاکید بر اینکه نوع سیستم آبیاری می‌تواند بر عملکرد محصول و همچنین میزان مصرف آب اثرگذار باشد اذعان می‌کند که در بخش مهمی همچون کشاورزی باید رویه‌های جدیدی در پیش گرفته شود. 

احمدی در ادامه به اهمیت شعار سال مبنی بر «رشد تولید و مهار تورم» اشاره می‌کند و می‌گوید که شعار سال را با بهره برداری بهینه از منابع و مدیریت مصرف آب می‌توان محقق کرد. 

مدیرعامل گروه فنی مهندسی ماهان با تاکید بر نگاه بهره ورانه و مدبرانه مصرف آب در بخش تولید، تحقق شعار سال را نیازمند برنامه مدون، هدفمند و تحول آفرین در حوزه کشاورزی عنوان می‌کند و یادآور می‌شود که فقط ۲۰ سال تا رسیدن به مرز‌های فقر آبی فاصله داریم و بر همین اساس اصلاح الگوی کشت، مدیریت مصرف آب و مهمتر از همه استفاده از سیستم آبیاری نوین در بخش کشاورزی می‌تواند آب بر آتش این بحران باشد و تولید در این بخش را نیز افزایش داده و تورم را مهار کند.

این کارآفرین برتر حوزه آب با اشاره به تولید قطره چکان‌های آبیاری و استوانه‌های زیر سطحی که از سال ۹۷ تولید آن در هلدینگ ماهان کلید خورده است تاکید می‌کند که به دلیل اهمیت شعار سال، قیمت قطره چکان‌ها علیرغم بهبود کیفیت، مهار شده و گلخانه‌ها، باغ‌ها و زمین‌های زراعی می‌توانند از این نوع قطره چکان‌ها استفاده کرده و علاوه بر مدیریت مصرف آب، میزان تولیدات خود را نیز افزایش دهند. 

مجری طرح‌های پژوهشی و تحقیقاتی کشاورزی داخلی و بین المللی به این مسئله نیز اشاره می‌کند که علیرغم اقداماتی که در سه دهه گذشته برای بهینه‌سازی مصرف آب در بخش کشاورزی صورت گرفته، اما در عین حال، درصد بهسازی سیستم آبیاری در استان فارس و حتی کشور همچنان محدود و ناچیز است.

در هر حال مدیرعامل هلدینگ ماهان یکی از راه‌های استفاده بهینه از منابع آب را بهره گیری از روش آبیاری زیر سطحی تلقی می‌کند و معتقد است اگر شیوه‌های نوین آبیاری، جایگزین روش‌های سنتی شود، بدون هدر رفتن آب می‌توان حدود ۷۰ درصد منابع مصرفی آب را بهینه سازی کرده و با توجه به شعار سال موجب افزایش تولید در بخش کشاورزی شد.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.