سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آداب و رسوم مردم شهر گنبدهای فیروزه‌ای در عید غدیر

مردمی که امروز تمام ارادت و عشق خود به امیر المومنین(ع) را درطبق اخلاصشان قرار داده‌اند و این روز را جشن می‌گیرند.

تقویم ۱۸ ذی‌الحجه بزرگ‌ترین جشن شیعیان را نشان می‌دهد؛ همان روزی که روز عهد و پیمان است، عهدی با با پروردگار محمد (ص) که دست از دامان حبیبش علی (ع) بر نداریم و عاشقانه و عارفانه قدم جای قدمش بگذاریم؛ امروز روز بارش رحمت الهی و بهره‌مندی از مهربانی بی‌دریغ پروردگارعالم و بهانه‌اش یاد خدا و خوبان خداست و دورهمی‌های پر از محبت، غسل، نماز، صلوات، روزه و... و از زیباترین اعمال این روز است.

طبقی از اخلاص که طنین انداز نوای حیدر حیدر در آسمان‌ها می‌شود

غدیر برای مردم اصفهان نه تنها یک واژه نیست، یک برکه هم نیست؛ دریایی است خروشان و رمزی است بین خدا و انسان، اقیانوسی بی‌کرانه و جاری بر جان‌های پاک و اندیشه‌های تابناک است که با خون مردم اصفهانی آمیخته شده است، از همین رو غدیر را از دریچه عشق و ارادت مردم نصف جهان می‌بینیم. 

مردمی که تمام ارادت و عشق خود به امیر المومنین (ع) را درطبق اخلاصشان قرار داده‌اند و این روز را جشن میگیرند، کوچه‌ها چراغی، موکب‌های پذیرایی، بوی اسپند در کوچه پس کوچه‌های شهر و نوای حیدر حیدر و نور افشانی آسمان گواه بر همین موضوع است. 

پولی که برکت زندگی می‌شود

مردم شهر گنبد‌های فیروزه‌ای در این روز، دیدار و ادای احترام به سادات و ذریه امیرالمومنین (ع) از مهم‌ترین برنامه‌هایشان است که با گفتن این عبارت درحالت ملاقات «الحمد الله الذی جعلنا من المتمسکین بولایة امیرالمومنین والائمه علیهم السلام» به سادات ادای احترام می‌کنند، سادات نیز ضمن پذیرایی با شربت و شیرینی و به رسم تبرک اسکناسی به مهمانان عیدی می‌دهند، اما آن‌ها معتقدند که نباید این پول را خرج کرد بلکه باید به قصد برکت نزد خود نگاه داشت.

در این روز مردم اصفهان بهترین و زیباترین لباس‌های خود را می‌پوشند و خود را معطر می‌کنند و به دید و بازدید بستگان دور و نزدیک می‌روند، اما این مهمانی‌ها، محدود به خانه به خانه نیست، بلکه قرار است مردم در مسیری ۸ کیلومتری از پل شهرستان تا پل مارنان شانه به شانه هم این روز بزرگ را جشن بگیرند و با مولای خود، تجدید پیمان کنند.

شور و شعور علوی در کوچه پس کوچه‌های آران و بیدگل

در کاشان و آران و بیدگل، خطه‌ای کویری که مردمان آن، وجود بارگاه منور امامزاده محمد هلال بن علی (ع) از فرزندان حضرت علی (ع) جرعه نوش شکوه و اقتدار و صلابت علوی است.

بر اساسی سنتی دیرینه مردم شهرستان آران و بیدگل از هفته‌ها قبل از آغاز عید بزرگ غدیر به تکاپو و هیجان می‌افتند و در استقبال از عید ولایت و امامت امیرالمومنین (ع) که یادگار خود را در این خطه دارد از نور و روشنی طاق‌نصرت‌ها می‌بندند و امید و شور و بهجت معنوی را در جان ریسه‌ها رنگارنگ می‌کنند.

مردمان کویر، کمر همت و غیرت می‌بندند و جشن ولایت ساقی کوثر را به زیباترین بزم و ضیافت علوی در هر کوی و برزن برپا می‌کنند؛ هر خانه، کوچه و خیابان در این دیار از شور و شعور علوی رنگ شوق می‌گیرد و با اهتزاز پرچم‌های باشکوه به آسمان و آسمانیان سلام و تبریک می‌گوید.

ایستگاه‌ها و موکب‌های نور و امید و شادی از محمل جلالت و شوکت و کرامت بانیان نیکوکار نیز به دست و دهان مردم عطر و رنگ و نور می‌دهد و بر سفره‌ها برکت می‌بخشد.

برگزاری محافل هیات‌ها و مساجد و جشن‌های خانگی و خیابانی نیز در هر کوی و برزن غرفه‌های نور و سرور مردمان ولایت‌مداری است که از دیرباز تاکنون در روز «عید سعید غدیر خم» به صورت گسترده و پرشور» به دیدار سادات می‌روند و با تکریم آن‌ها عهدی دوباره با امیرالمومنین علی (علیه السلام) را تجدید می‌کنند، تجدید عهد به یاد روزی که پیامبر (ع) بر منبری از کوهان شتران بالا رفت و دست امام علی (ع) را از مأذنه تاریخ اسلام برای جهانیان بالا برد.

مردم دسته دسته از پیر و جوان، زن و مرد و کودک و نوجوان با جامه‌های نو، پاکیزه و معطر بر تن به دیدار سادات می‌روند و از آن‌ها عیدی می‌گیرند؛ جوش و خروش وصف‌ناپذیر آران و بیدگلی‌ها در کوچه و خیابان و بازدید از سادات علوی از صبح زود تا اذان مغرب ادامه دارد بطوریکه اعتقاد آن‌ها با عدد مقدس هفت گره می‌خورد و حلقه هفت سید را با نگین تکریم و تعظیم علوی خاطره می‌کنند.

غدیر همان‌قدر که روز عید است روز تجدید عهد و پیمان است

البته سادات نیز که از قبل خود را به شکرانه این روز بزرگ متمسکین به ولایت آماده کرده‌اند از ساعات اولیه صبح درب منازل خود را باز کرده و با نصب پرچم و کتیبه‌های سبز رنگ مزین بنام امیرالمومنین علی (ع) پذیرای دوستداران و عاشقان ولایت و تکریم محبت آن‌ها با اعطای سکه‌های شاه ولایت هستند.

کرامت و دستگیری از ضعفا

البته کارگشایی، همدلی، محرومیت‌زدایی و کمک‌های مومنانه به نیازمندان نیز از سوی مردم این خطه داستان مفصلی دارد که جان و دل همه را از مهر و محبت علوی با رسم مسلمانی و مهرورزی سیراب می‌کند، اما در این میان چند سالی است که دستگاه‌های اجرایی و نهاد‌های مربوطه نیز علاوه بر آستان مقدس هلال بن علی (ع) پای کار آمده‌اند و برنامه‌های متنوعی را برای عید غدیر و افزایش سرور و بهجت شهروندان تدارک می‌بینند و تدبیر می‌کنند.

مسؤولان دستگاه‌ها و نهاد‌های اجرایی در نشست خبری ضیافت علوی در آستان امامزاده محمد هلال بن علی (ع) هر کدام مشروع برنامه‌ها و اهداف خود در راستای برگزاری باشکوه غدیر را اینگونه بیان کردند.

تنظیم برنامه‌های دولتمردان بر اساس سیاست علوی

حجت الاسلام ابوالفضل سلیمانی امام جمعه آران وبیدگل با تاکید بر اینکه دولتمردان باید براساس سیاست علوی برنامه‌های خود را تنظیم کنند گفت: عظمت غدیر را باید در اکمال دین، اتمام نعمت خدا و مایوس شدن کفار جستجو کرد.

وی روز عید غدیر را بر اساس روایات روز بیعت با امام عصر (عج) دانست و افزود: متاسفانه در شناساندن واقعه غدیر کوتاهی کرده‌ایم و انتظار داریم مسوولان، مردم و رسانه‌ها واقعه غدیر را به درستی برای نسل جوان تبیین کنند.

سلیمانی تصریح کرد: در صورتی‌که رسانه‌ها واقعه غدیر را هنرمندانه برای کودکان، نوجوانان و مردم تبیین کنند همه دنیا تسلیم ولایت خواهند شد چرا که غدیر در یک کلمه نشان دادن مسیر انتخاب اصلح است.

امام جمعه آران و بیدگل با تاکید بر اینکه غدیر نباید به یک روز محدود شود اظهار کرد: غدیر یک تاریخ و واقعه راهبردی برای نشان دادن راه با تلاش و تدبیر مسئولان فرهنگی برای برنامه‌ریزی لازم در این زمینه مورد انتظار است.

وحدت و همدری میراث گران‌بها غدیر

 مردم شهرستان نایین نیز در رفتار، کردار و حتی معاملات‌شان برای سادات احترام خاصی قائل هستند و آن‌ها را به عنوان فرزندان حضرت زهرا (س) می‌شناسند؛ با توجه به اینکه نیمی از اهالی محله محمدیه نایین از سادات و از نوادگان امام موسی کاظم هستند این محله به دارالسادات معروف است و مردم محمدیه در سنت به جامانده از بزرگان خود با وحدت و همدلی عید غدیر خم را گرامی می‌دارند.

هر ساله در شب عید غدیر در مسجد سیده گنبد و صبح عید غدیر خم در مسجد امام صادق (ع) این محله جشن غدیر برگزار می‌شود که در آن سادات با شال سبز و عیدی دادن به مردم محبت خود را به اهل بیت (ع) ابراز می‌کنند.

تجلی یکرنگی در صله رحم روز عیدغدیر

گلچین دیدار‌های قشنگ روستای کمجان، روز عید سعید غدیر خم رقم می‌خورد. آنجا که کودک و جوان و کهنسال پا به پای هم کوچه پس کوچه‌های روستا را برای دیدن سادات طی می‌کنند. دسته‌های مهربانی می‌روند تا برکت زندگی‌شان را از سادات هدیه بگیرند. شعر میخوانند و آهنگ شادی و مدح علی می‌گویند و از محله پایین تا محله بالا را با طنین نادعلی عطر آگین می‌کنند. خانه‌های سادات با پرچم سبز یاعلی مزین است و مشخص، تا پذیرای اهالی باشند. 

تقریبا ۱۷ خاندان از سلاله سادات داریم و این یعنی برکت رحمت و سعادت روستای کمجان. 

شب عید غدیر همه اهالی به دیدن سید و سالار بزرگشان (امامزاده ایوب (ع) و جمیله خاتون (س)) می‌آیند و میزبان کرامت ایشان هستند. 

قران می‌خوانند و مدح علی میگویند و بر زبان ذکر علی دارند.

منبع: فارس

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.