سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

جماعت و نوآوری دو رکن مهم نشاط اجتماعی

دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور، درمورد ارکان مهمی که موجب بروز نشاط اجتماعی می‌شوند، توضیحاتی داد.

شادی و نشاط اجتماعی یکی از موضوعات بسیار مهم است که تأثیر بسزایی در حال و آینده افراد دارد. 

 سید مجید امامی، دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور درمورد اهمیت موضوع خانواده و نشاط اجتماعی بیان کرد: گاهی اوقات، تصورمان از شادی، فردی شده است تا جایی که حتی شاید رژیم یا برنامه غذایی که برای شادی خودمان و جامعه مان تجویز می‌کنیم خیلی بیش از حد فردی شده و این یکی از تحریف‌هایی است که درمورد نشاط اجتماعی در جامعه ما رخ داده است. اتفاقاً نشاط پایدار به معنای سرزندگی وصف فرهنگ است. از اینرو، نشاط با دو موضوع به شدت عجین است و جالب است که در حال حاضر، در سیاست‌ها و اولویت‌های فرهنگی کشور به صورت جدی موردتأکید است. 

او اظهار کرد: هنر یکی از چیز‌هایی است که باعث شادی فرد می‌شود. چون هنر امر نو است و یکی از وجوه هنر در کنار زیبایی همین نو و متفاوت بودن است و وجه دوم نشاط، جمعی بودن آن است و به همین دلیل، در تعابیر دینی ما هم آمده است و با توجه به این که در آستانه عید وحدت بخش غدیر خم هستیم تعبیری وجود دارد که تنهایی از شیطان است و جمعیت و با هم بودن و جماعت، رحمت الهی و از خداست و دلیلش این است که در جماعت، رحمت خداوند مهربان نازل می‌شود و با هم بودن امیدآفرین است.

دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور گفت: انسان به طور ذاتی، موجود و حیات اجتماعی دارد و به همین خاطر، وقتی که از این بستر‌های اجتماعی دور می‌شویم یا خودمان این کار را می‌کنیم باعث بروز بسیاری از آسیب‌ها می‌شود. چون بسیاری از متخصصان معتقد هستند که بیماری افسردگی ناشی از تنهایی گزینی بیش از حد فرد از لحاظ ذهنی است. بنابراین؛ جماعت و نوآوری بسیار اهمیت دارند. 

امامی تصریح کرد: خدا را شکر، سیاست‌های فعلی ما برای توسعه نشاط اجتماعی تأکید خود را بر این گذاشته است که بتواند جماعت‌ها و محافل و آئین‌هایی که مخصوصاً در سنت ما به شدت وجود دارند را احیاء کند و همچنین، با توجه به این که در حال حاضر، قرارگاه فرهنگی و نشاط اجتماعی در شورای فرهنگ عمومی کشور داریم می‌توان برای غنی سازی این جماعت‌ها نوآوری داشت و به فراخور، از استان‌ها هم خواستیم که به این سمت بروند و در برنامه تحول دولت مردمی، بحث نشاط و احیای آئین‌ها آمده است.

او ادامه داد: ما داریم تلاش می‌کنیم زمینه‌ها را برای احیاء، اقامه و توسعه شادی‌های خانوادگی و محلی و اجتماعی فراهم کنیم. مثلاً یکی از این موارد با ساز و کار نامگذاری است و برای این منظور، به شدت به سمت احیای توسعه روز استان‌ها رفتیم و با توجه به این که مدیریت تقویم کشور با شورای فرهنگ عمومی است و تعداد شهرستان‌های ما زیاد هستند و نمی‌توانیم برای هریک از آن‌ها یک روز در تقویم داشته باشیم هر استان می‌تواند یک روز متناسب با تاریخ و حافظه فرهنگی و شرایط گردشگری استان داشته باشد. مثلاً در اسفندماه به بهانه مناسبت دیگر، روز استان بوشهر در تقویم نامگذاری شده است که در آن ایام، انواع و اقسام آئین‌های گردشگری، دعوت به گردشگری، معرفی استان و احیای مفاخر و ظرفیت‌های استان، بازی‌های گروهی و آئین‌های جمعی و فستیوال‌ها باید در بستر استان توسعه پیدا کنند.

به گفته دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور، تاکنون بیش از ۶-۵ روز از استان‌ها نهایی شده اند که ۶-۵ روز از استان‌های دیگر در برنامه‌های ما نهایی می‌شوند تا در تقویم سال ۱۴۰۳ ثبت شوند و نکته بعدی، روز محصول‌ها هستند. چون یکی از اصیل‌ترین آئین‌های مردم ایران و فرهنگ‌های غنی و متنوع و زیبای ایران حول محور جشن محصول و مرتبط با محصولات شکل می‌گیرد و به همین دلیل، داریم سعی می‌کنیم روزی را به نام تعدادی از محصولات راهبردی در ایران نامگذاری کنیم که بیش از یکی دو استان را درگیر می‌کند. مثلاً در منطقه خراسان، زعفران را داریم. به همین دلیل، تقریباً در شهریور و مهرماه، روزی به نام زعفران در تقویم کشور داریم که این روز، بهانه‌ای برای اجتماعات است.

او تصریح کرد: بخش مهمی از نشاط در جامعه ایران خانواده محور بوده و به همین دلیل، متأسفانه، یکی از تأثیرات عبور از خانواده گسترده به سمت خانواده هسته‌ای این بوده است که خانواده هسته‌ای توان شاد کردن خودش را ندارد و حتی توان پر کردن فراغت‌های خود را هم ندارد. از اینرو، رفتن سراغ صنعت بازی را مطرح می‌کند که سرانجام آن را خدا می‌داند. البته ما منکر صنعت بازی نیستیم و اتفاقاً در قرارگاه صنایع فرهنگی خود به شدت قائل به توسعه حوزه صنعت سرگرمی هستیم. اما باید خودمان هم، تولید کننده فضای شادی باشیم. 

امامی اظهار کرد: ما در همین ماه ذی الحجه که مناسبت‌های مرتبط با خانواده را داریم روز مباهله مرتبط با خانواده پیامبر اکرم (ص) است، روز آیه هل اتی در وصف حضرت فاطمه زهرا (س) و فرزندانشان و مناسبت‌های دیگر هم که مرتبط با ولایت هستند و اساساً اندیشه امامت ناظر بر بیت رسول الله و اهل بیت نبی (ص) است و این یگانگی رویکرد خانوادگی و اجتماعی ما را می‌رساند.

دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور افزود: ما به همت معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری اقدام بزرگی تحت عنوان جشن‌ها یا ابر رویداد ملی خانواده و فرهنگ عامه انجام خواهیم داد که تلاشمان این است اگر فرهنگ عامه خانواده احیاء شود خانواده پرنشاط، سرزنده و توانمند خواهد بود. بنابراین؛ باید به دنبال عوامل مادی باشیم که باعث می‌شوند خانواده بانشاط باشند که از آن جمله می‌توان به سفره، لباس، بازی، صنایع دستی و فرهنگ مادری و فناوری‌های موفقیت اشاره کرد که امروزه در جهان، یک جریان مهمی تحت عنوان فناوری‌های خانواده محور وجود دارد. بنابراین؛ ما هر قدر به سمت فرهنگ عامه برویم بازگشت به خود محکم و عالمانه‌ای خواهیم داشت و حال فرهنگ و خانواده بهتر خواهد شد.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.