سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

افزایش فروش نفت؛ رویایی که به واقعیت بدل شد

نزدیک به ۶۰ ماه از  زمان خروج آمریکا از برجام می‌گذرد خروجی که در ابتدا تأثیر منفی خود را بر فروش نفت ایران گذاشت.

نزدیک به ۶۰ ماه از  زمان خروج آمریکا از برجام می‌گذرد خروجی که در ابتدا تأثیر منفی خود را بر فروش نفت ایران گذاشت و در سال‌های دولت قبل فروش نفت کشورمان را به حدود  ۱۰۰ هزار بشکه در روز رساند. با روی کار آمدن دولت سیزدهم، اما همه چیز تغییر کرد دولتی که از همان ابتدا شعار خود را افزایش فروش نفت قرار داده بود و بسیاری آن را رویا می‌پنداشتند امروز به گواه آمار‌ها همه چیز رنگ دیگری به خود گرفته است.

شنبه هفته قبل بود که جواد اوجی وزیر نفت خبر خوشی را درباره میزان فروش نفت ارائه کر و گفت که در آغاز کار دولت سیزدهم ارقام صادرات نفت بسیار پایین بود، اما خوشبختانه با آغاز این دولت و اقدام‌ها و رایزنی‌هایی که انجام شد، ظرفیت و بازار‌های خوبی برای فروش نفت کشور شناسایی شد و توانستیم در ماه‌های ابتدایی آغاز به‌کار دولت آمار صادرات نفت را افزایش دهیم.

وزیر نفت با اشاره به تولید روزانه ۸۰۰ هزار بشکه میعانات گازی در کشور اعلام کرد: به همت دولت سیزدهم نتنها میعانات گازی تولیدشده، فروخته شده، بلکه میعانات گازی از پیش ذخیره‌شده روی آب هم با وجود تحریم‌ها فروخته شده و رقمش به صفر رسیده است و در ماه‌های آینده خبر‌های خوبی هم درباره فروش نفت خواهیم داشت.

به گفته وی با وجود تحریم‌ها فروش نفت نتنها کاهش نیافته، بلکه حتی تشدید هم شده است. تحریم‌های ظالمانه به نسبت روز‌های اول سخت‌تر هم شده، اما به فضل الهی و با اقدام‌های مجاهدانه دولت ظرفیت تولید نفت و صادرات در کشور افزایش یافته و بازار‌های جدید را به‌دست آوردیم و طی ماه‌های آینده خبر‌های خوبی در این حوزه خواهید شنید.

اوجی این را هم گفت که نهاد‌هایی مهم همچون سازمان کشور‌های صادرکننده نفت (اوپک) و مؤسسه‌هایی که صادرات نفت را در جهان رصد می‌کنند در همه گزارش‌های خود معترف هستند تولید و صادرات نفت ایران افزایش یافته است و با برنامه‌های وزارت نفت در برنامه هفتم توسعه بی‌شک ظرفیت تولید در کشور رکورد‌های تازه را به ثبت خواهد رساند؛ و حالا بسیاری از وعده‌های دولت سیزدهم که زمان آغاز به کارش عده‌ای آن را رویا می‌پنداشتند به یک واقعیت غیرقابل انکار بدل شده است.

صرفا با ارائه امتیاز نفت خود را نمی‌فروشیم

میرهادی رهگشای کارشناس مسائل دیپلماسی اقتصادی در این باره به ما گفته است: طبق صحبت کارشناسان و آمار‌های بانک مرکزی، سازمان برنامه و بودجه و .. به نظر می‌رسد که فروش  نفت کشورمان در سطح خوبی قرار دارد و آمار‌های خارجی هم این را تایید می‌کند که اکنون فروش نفت در سطح قابل قبولی قرار دارد؛ معتقدم که عامل این امر دو مورد است اول اینکه ما توانستیم به خصوص با کشور چین مذاکرات خوبی داشته باشیم زیرا این کشور خریدار اصلی نفت ماست و ما در این کشور توانسته ایم بازار سازی خوبی را ایجاد کنیم. درباره نحوه استفاده از منابعی که چین به ما ارائه می‌دهد هم توانستیم راه‌های خوبی را باز کنیم که البته ممکن است راه‌های دائمی و کم هزینه‌ای نباشد، اما به هرحال در این زمینه موفق شدیم. بحث دوم هم که مشخصا به اقتصاد چین بازمی‌گردد این است که چین در ماه‌های اخیر آخرین قرنطینه‌هایی را که در موضوع کرونا بود را کنار گذاشته و خریدشان را از ایران افزایش دادند؛ به طور خلاصه باید گفت این دیپلماسی فعال و اولویت قرار دادن کشور‌های همسایه که در این دولت به نسبت دولت قبل در دستور کار جدی بود موثر بوده است و از طرفی دیگر تحولات جهانی هم کمک کرده است که ما به این سمت حرکت کنیم.

وی در پاسخ به این سوال که آیا افزایش فروش نفت با تخفیف‌هایی نیز همراه بوده است؟ گفت: این امر خیلی غیر طبیعی نیست زیرا ایران هدف اصلی تحریم‌های آمریکاست و فروش نفت خود را به صورت پنهانی جلو می‌برد  و طبعا تا حدی هزینه‌های این انتقالات تا حدی دامنگیر کشورمان خواهد بود، اما به این معنی نیست که بخواهیم  با دادن امتیاز دور زدن این تحریم‌ها را دنبال کنیم، اما نمی‌توان هم منکر این بود که تحریم‌ها بر فروش نفت ما اثر گذار بوده است و باید تخفیفاتی را ارائه و هزینه‌های انتقال را بدهیم که اگر تحریم‌ها نبود شاید این هزینه‌ها را متحمل نمی‌شدیم. در کل معتقدم که ایران باید به این سمت برود که  روابط خود را به قدری با کشوری نظیر چین تقویت کند که عمده فروش نفت ما از مسیر‌های رسمی و با کمترین هزینه‌ها باشد.

 از پارسال روند افزایش فروش نفت را به طور جدی تری دنبال کردیم و از امسال باید منتظر این باشیم که اثرش را در سفره مردم  ببینیم

رهگشای افزود: اگر ما در قالب یک قرارداد بلند تامین انرژی چین را متقبل شویم می‌توانیم امتیازاتی را هم از این کشور بگیریم که بخشی از آن هم به خنثی شدن تحریم‌های پولی و مالی کشورمان منجر می‌شود و بخشی دیگر هم مربوط به این است که کشور‌های اروپایی که الان از ما نفت نمیخرند دلیلی جز تحریم‌ها ندارد و ما نتوانستیم در قالب قرارداد‌های دو جانبه به دستاورد‌هایی دست پیدا کنیم.

این کارشناس دیپلماسی اقتصادی درباره تاثیر فروش نفت بر سفره مردم نیز خاطر نشان کرد: افزایش فروش نفت به مرور قطعا در سفره مردم تاثیر خود را خواهد گذاشت؛ ما از پارسال روند افزایش فروش نفت را به طور جدی تری دنبال کردیم و از امسال باید منتظر این باشیم که اثرش را  ببینیم انتظار این است که اولین اثرش موضوع بهبود تامین ارز مورد نیاز واردات و متقاضیان باشد و در مجموع ثباتی در بازار ارز حاکم شود و این ثبات به مرور منجر به این شود که دولت تکانه‌های بازار را کنترل و تورم را به نقطه خوبی برساند.

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.