سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تنش آبی روستا‌های دیشموک را در برگرفت

تنش آبی روستا‌های بخش دیشموک در کهگیلویه و بویراحمد را در برگرفته و خبری از آب پایدار نیست.

کهگیلویه و بویراحمد سرزمین آب‌ها و آبشار‌ها در توپوگرافی سخت زاگرس است، استانی که ۹ درصد از روان آب‌های کشور را به خود اختصاص داده است، بخش‌های مختلفی از آن با تنش آبی دست و پنجه نرم می‌کنند.

از شمال و شرقش تا جنوب و غربش پیوسته صدای چشمه‌ها و آبشار‌ها به گوش رسیده، اما در طول سال‌های متمادی ضعف زیرساخت‌های آبرسانی چندین منطقه را با تنش آبی پیوند داده است.

دیشموک سرزمینی در قلب شهرستان کهگیلویه روایتگر محرومیت است.

منطقه‌ای با ده‌ها روستا که چالش‌های مختلفی را بر گرده خود احساس می‌کند و این روز‌ها با دردی آشنا و کهنه به نام سایه بی آبی دست و پنجه نرم می‌کند.

بخشی که حومه غربی آن روزانه ساعت‌ها بی آبی را به خود می‌بیند، در فصل گرم مشکلاتش چندین برابر شده است.

تشنگی بر پهنه غربی منطقه سایه افکنده و مردم با شروع تابستان مشکلاتشان دوچندان شده است.

در روز‌هایی که خورشید بر دشت‌ها و کوه‌های منطقه سنگین‌تر می‌تابد، سایه بی آبی بر مردمان نجیب و سختکوش سنگین و سنگین‌تر شده است.

مردمان دیشموک از تنش آبی و ناپایداری آب زنجیده خاطر شده اند و فریادشان تا امروز به جایی نرسیده است.

کم توجهی به مبحث تأمین آب سبب مهاجرت از برخی روستا‌های حومه غربی دیشموک به سمت شهر‌ها شده و این زنگ خطری برای آینده است و سودای مهاجرت روستا نشینان یک ضعف عمیق خواهد بود.

بخشدار دیشکوک در این راستا گفت: بسیاری از روستا‌های منطقه دچار تنش آبی هستند.

علی نوروزی با بیان اینکه مشکلات آب و تنش‌های آبی در روستا‌های حومه میانه غربی از «سر غل تا سر پر نعمت الهی» از «ده احمد تا پای پره» از «بنه کلو تا سرگچ» مشکلی عمده است، افزود: ضمن بازدید و گفتگو با مردم مقرر گردید در اسرع وقت با به مناقصه رفتن طرح ساماندهی آب روستا‌های «دلی پاتاوه، سر سور و سر پر نعمت الهی» رفع مشکل این روستا‌ها را شاهد باشیم.

بخشدار دیشموک خاطر نشان کرد: بر این اساس در حال حاضر مشکل تنش آبی این روستاهاست که با مدیریت بهتر آبداران و حتی آبرسانی از طریق تانکر بنیاد مستضعفان انجام خواهد شد تا به صورت ریشه‌ای مباحث تنش‌های آبی روستا‌های دیشموک و روستا‌هایی که توسعه شبکه‌ای ندارند، انجام پذیرد.

نوروزی از «سر تنگ لیراب مورخانی، بناری و روستای رودریش» هم به عنوان دیگر روستا‌های دچار مشکل آبی در حوزه شرقی نام برد.

وی با ابراز امیدواری از تدابیر شکل گرفته برای رفع مشکلات، تاکید کرد: در این میان علاوه بر پیگیری‌های فرماندار کهگیلویه و معاونت عمرانی شهرستان، بخشداری دیشموک ضمن نامه نگاری‌های متعدد از طریق بسیج سازندگی و سپاه پاسداران خواهان رفع مشکلات توسعه شبکه‌ای شبکه‌های آب روستا‌ها شد.

وضعیت تأسف بار آب روستا‌های حومه غربی

نوروزی به بازدید از منبع آب «امیرآباد» اشاره کرد و با ابراز تأسف از وضعیت آب روستا‌های حومه غربی میانه گفت: روستا‌های «سر غل، دهگروی علیا و سفلی امیرآباد، ده قاضی، باقله دان، لاوه پاتل، سربیشه علیا و سفلی، بردله، سرپر نعمت الهی، پاتاوه و پای پره رود سمه، سر سور دلی و ده احمد حوزه بنه کلو تا چندارو سرگچ» مشکلات زیادی در تأمین آب آشامیدنی دارند.

بخشدار دیشموک بیان کرد: برخی از روستا‌های حوزه شرقی هیچگونه توسعه شبکه‌ای آب ندارند که می‌توان به «مورخانی، بناری، سرتنگ لیراب، رودریش» اشاره کرد.

نوروزی تصریح کرد: در این مناطق مردم برای آب شرب از چشمه‌های روستا‌ها و لوله کشی‌های کاملاً سنتی و بدون توسعه مدرن آب استفاده می‌کنند.

وی با توجه به گرما و تنش آبی در این روستاها، تاکید کرد: اگر ساماندهی توسعه شبکه آب در این روستا‌ها شکل بگیرد، مسلماً هدر رفت آب به حداقل خود می‌رسد.

نوروزی مبحث آب روستایی دیشموک را دارای اشکالات زیادی دانست و اظهار داشت: گاهی ۷ تا ۱۰ روز طول می‌کشد تا از روستایی به روستایی دیگر آب در مدار قرار بگیرد و به روستای بعدی برسد.

پروژه‌ای معطل بودجه است

وی بدمزگی و تلخی آب شهر را نیز یکی از اساسی‌ترین بحران‌های شهر و بخش دیشموک خواند و گفت: مقرر شده بود آب از «گندمکار» به سمت دیشموک آورده شود، ولی تاکنون این پروژه معطل تخصیص اعتبار است، تا جایی که جز جای منبع آب اول در روستای «رخ رش»، هنوز برای جاده سازی و رسیدن به سرچشمه آب «گندم کار» تلاش‌ها و اقدامات در دست اجراست.

نوروزی پروژه آب گندمکار و مخزن سازی را معطل بودجه عنوان کرد و گفت: می‌طلبد که به همت استاندار و مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان، تخصیص اعتبار خاصی را برای منطقه لحاظ کنند، تا بتوانند مشکل آب شهر و بخش دیشموک تا چاروسا را حل کند.

بخش دیشموک که ظرفیت‌های بالایی را در روستا‌های خود دارد، در صورت عدم توجه به توسعه زیرساختی «به ویژه در آبرسانی» شروع مهاجرت به حاشیه شهر‌ها را به خود خواهد دید و ضعف امکانات می‌تواند بسیاری از روستا‌های منطقه را در دراز مدت خالی از سکنه کند.

مهر

برچسب ها: کم آبی ، تنش آبی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.