رئیس جمهور که به دعوت رسمی روسای جمهور سه کشور آمریکای لاتین به ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا سفر کرده بود، دقایقی پیش به تهران بازگشت.
محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور و حجتالاسلام والمسلمین محسن قمی معاون بینالملل دفتر مقام معظم رهبری و جمعی از اعضای کابینه در فرودگاه مهرآباد تهران از رئیسجمهور استقبال کردند.
رئیس جمهور پس از بازگشت از سفر منطقهای به سه کشور آمریکای لاتین، به ایراد سخنانی در فرودگاه مهرآباد پرداخت.
رئیس جمهور گفت: آمریکای لاتین یک منطقه راهبردی است که سالهاست که در مقابل نظام سلطه ایستادگی میکند و در تاریخ آمریکای لاتین کشورهای بسیاری هستند که در کارنامهشان چنددهه مبارزه با نظم کنونی ناعادلانه جهانی دیده میشود. وی با تاکید بر اینکه کرد: روحیه مقابله با نظام سلطه در کشورهای آمریکای لاتین و انقلاب اسلامی مشترک است، وجه مشترک بسیاری از کشورهای آمریکای لاتین آزادیخواهی، استقلالطلبی و عدالتجویی و توجه به خواست مردم است که با انقلاب اسلامی هم نسبت دارد.
رئیسی تاکید کرد: ما در سیاست خارجی اصل کارمان بر تعادل در ارتباط با همه کشورهای جهان است. هرکسی در هرکجا در دنیا بخواهد با جمهوری اسلامی ارتباط خوب و سازنده و با توجه به منافع دو کشور داشته باشد ما ارتباط خوبی برقرار میکنیم. وی تاکید کرد: در آمریکای لاتین کشورهایی که سالها با جمهوری اسلامی ارتباط داشتند اما در دهه گذشته به دلایلی این ارتباطات به صورت فعال نبوده است و در برخی موارد کار با مشکل مواجه شده، لازم بود که بازنگری کنیم و موانع را برطرف و ارتباط با آمریکای لاتین فعال شود.
رئیسی ادامه داد: ما ۳۵ سند تفاهم را با سه کشور ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا در حوزه انرژی، صنعت، معدن و نیروگاه و مزیتهای دیگر برخی کشورهای آمریکای لاتین مثل حوزه زیست فناوری امضاء کردیم. اساس کار این بود که صدور خدمات فنی مهندسی، صادرات محصولات دانشبنیان،تأمین مواد اولیه با قیمت مناسب و ایجاد بازارهای جدید را پیگیری کنیم. رییس جمهور خاطر نشان کرد: در زمینه انرژی تفاهم نامههایی در حوزه بالا دستی و پایین دستی منعقد شد که اگر اینها اجرایی شود به دنبال اقداماتی که در این دو سال صورتگرفته گام های موثری خواهد بود.
وی تصریح کرد: در صنعت تراکتور سازی و خودروسازی در ونزوئلا سرمایه گذاری داشتیم ولی حدود ۹ سال تعطیل و نیمه تعطیل بودند که در راستای احیای کارخانجات در داخل این کارخانجات فعال و احیا شدند. همچنین در خصوص مواد معدنی ذخایر خوبی در آمریکای لاتین موجود است، در حوزه کار دانش بنیان ۵ قرارداد دانش بنیان با بخش خصوصی به ارزش ۹۰میلیون دلار منعقد شد. رئیسی ادامه داد: با کوبا به دلیل توانایی که در حوزه زیست فناوری دارند کارگروهی فعال شد و یکی از بخشهای مهم فعالشده همین بخش است. همچنین در تجارت زمینه ارتباطی خوبی وجود دارد و جمهوری اسلامی باید از آن استقبال کند.
رئیسجمهور یادآور شد: در سفر به اندونزی هم گفتم اما مطلب من در برخی مراکز فهم نشد یا نخواستند که فهم کنند و آن اینکه گفتم محصولات دانشبنیان ما باید صادر شود. در دارو و تجهیزات پزشکی حرف اول را در منطقه میزنیم و در جهان حرف برای گفتن داریم و صادرات این تجهیزات ساخت ایران به هر نقطه از جهان افتخار ماست. وی تاکید کرد: در نیروگاهسازی هم شرکت مپنا کارهای خوبی انجام دادند و محصولات ارزشمند و قابل ارائه داریم از جمله توربینهایمان که نهتنها قابلرقابت است بلکه برخی مواردش بالاتر از استاندارد جهانی است. در آمریکای لاتین ما برای اینها مشتری داریم و آنها نیروگاه میخواهند و میتوانیم با نیروهای فنی مهندسی خودمان کار نیروگاهسازی را در آنجا دنبال کنیم.
رئیسی اظهار کرد: ما برای کارهای پیشینان هم ارزش قائلیم، اما در برخی موارد دچار وقفه شدیم که این امر به ما خسارت زد. رئیسجمهوری با اشاره به دیدارهایش با روسای جمهوری این کشورها و بازرگانان یادآور شد: همچنین با جوانان ونزوئلایی دیداری داشتم که به شدت به انقلاب اسلامی علاقمند بودند و به شاخصههای نظم کنونی جهانی که معتقدیم ناعادلانه است و چشمانداز نظم نوین جهانی هم اشاراتی انجام شد. وی افزود: انتظارم از همکاران خودم این است که این سفر برای همه ما مسئولیت دارد تا به صورت جدی تفاهمها و توافقها اجرایی شود. مردم بدانند هر مسافرت و گامی که برمیداریم با نگاه به منافع ملی و منافع اقتصادی کشور است.