سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

هنگام وقوع زلزله چگونه آماده باشیم؟

هنگام وقوع زلزله برای محافظت از خود باید نکاتی را مدنظر قرار دهیم.

دکتر میلاد احمدی مرزاله عضو هیات علمی گروه سلامت در بلایا و فوریت‌های دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز اظهار کرد: اغلب زلزله‌هایی که در فلات ایران رخ می‌دهد از نوع زلزله‌های درون صفحه‌ای است که گسل‌های موجود در ناحیه رشته کوه‌های البرز، زاگرس و رشته کوه‌هایی که در شرق ایران گسترده اند، باعث ایجاد این زلزله‌ها در داخل فلات ایران شده است.

او ادامه داد: از آنجا که وقوع زلزله را نمی‌توان پیش بینی کرد، خوب است راهکار‌های کاهش آسیب‌های ناشی از آن را بیاموزیم.

مهم‌ترین راهکار‌های عملیاتی برای کاهش آسیب‌های ناشی از زلزله 

حرکت نکنیم

احمدی مرزاله با بیان اینکه هنگام وقوع زمین لرزه شدید، جا به جا شدن از نقطه‌ای به نقطه دیگر مشکل است، افزود: از نظر آماری تحقیقات نشان می‌دهد که هنگام وقوع زلزله شدید جا به جا شدن از یک نقطه به نقطه‌ای دیگر احتمال وقوع جراحات را بالا می‌برد. لازم است در مکان امن خود بمانیم تا زمانی که لرزش متوقف شود؛ در ادامه بررسی کنیم که آیا صدمه دیده ایم، سپس با دقت حرکت کرده و از چیز‌هایی که سقوط کرده و یا شکسته است، دوری کنیم.

عضو هیات علمی گروه سلامت در بلایا و فوریت‌های دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: اگر ساختمانی را پس از وقوع زلزله ترک می‌کنیم، لازم است بدانیم که باید از پله پایین بیاییم و از آسانسور استفاده نکنیم. 

او با بیان اینکه بسیاری از حوادث از فاصله ۳ متری ساختمان‌ها به واسطه سقوط آجرها، سقف‌ها و دیگر اشیا اتفاق می‌افتد، اضافه کرد: درختان، تیر‌های چراغ برق و خطوط انتقال نیرو ممکن است سقوط کند و عامل جراحات و صدمات باشد.

دوری از وسایل سنگین

احمدی مرزاله تصریح کرد: نخستین واکنش مناسب هنگام وقوع زمین لرزه، دور شدن از وسایل سنگین، پنجره‌های دارای شیشه‌های بزرگ، قفسه‌هایی که داخل آن اجسام سنگین چیده شده است و سازه‌های روکش دار مانند شومینه و بخاری است، زیرا این موارد ممکن است شکسته شده و بر روی انسان بریزد.

پناه بردن به راهرو‌ها

عضو هیات علمی گروه سلامت در بلایا و فوریت‌های دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز ادامه داد: راهرو‌های خالی در منازل و اماکن، اغلب از امن‌ترین و آشپزخانه و گاراژ‌ها از خطرناک‌ترین مکان‌ها هنگام وقوع زلزله است.

پرهیز از جا به جایی زیاد

او بیان کرد: هنگام وقوع زلزله شدید، جا به جا شدن از نقطه‌ای به نقطه دیگر مشکل است، زیرا تحقیقات نشان می‌دهد جا به جا شدن از یک نقطه به نقطه‌ای دیگر در چنین مواقعی احتمال وارد آمدن جراحات بر افراد را افزایش می‌دهد.

احمدی مرزاله افزود: لازم است افراد هنگام وقوع زلزله در مکان امن خود بمانند و پس از آنکه لرزش متوقف شد، بررسی کنند که آیا صدمه دیده اند، سپس با دقت حرکت کرده، از چیز‌هایی که سقوط کرده، یا شکسته اند، دوری کنند.

استفاده از آسانسور ممنوع 

او با بیان اینکه شایع‌ترین پیامد زلزله، آتش سوزی و علت آن شکستن لوله‌های گاز و خطوط برق است، اضافه کرد: هنگام ترک کردن منزل و جا به جایی پس از وقوع زلزله، باید از پله‌ها استفاده شده، تحت هیچ شرایطی از آسانسور استفاده نشود.

فاصله گیری از ساختمان‌ها

عضو هیات علمی گروه سلامت در بلایا و فوریت‌های دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: بسیاری از حوادث در فاصله ۳ متری ساختمان‌ها به واسطه سقوط آجرها، سقف‌ها و دیگر اشیا اتفاق می‌افتد. درختان، تیر‌های چراغ برق و خطوط انتقال نیرو ممکن است سقوط کند و عامل جراحات و صدمات باشد.

او با بیان اینکه خطرناک‌ترین نقاط هنگام وقوع زلزله بیرون ساختمان در راهرو‌ها و کوچه‌ها و در کنار بیرونی دیوارهاست، تصریح کرد: بیشترین جراحات و سوانح ناشی از زلزله و در نتیجه فرو ریختن دیوارها، پرت شدن خرده شیشه‌ها و افتادن اجسام است.

احمدی مرزاله ادامه داد: بیشتر مرگ و میر‌ها زمانی اتفاق می‌افتد که مردم به سمت بیرون ساختمان می‌روند و موارد مرگ اغلب در اثر افتادن اجسام از دیوار در حال ریزش اتفاق می‌افتد.

زیر میز و مبل؛ بهترین پناهگاه

او با بیان اینکه بهترین راه محافظت هنگام وقوع زلزله، قرار گرفتن در زیر مبلمان، میز و یا نیمکت است، افزود: قرار گرفتن در قسمت داخلی دیوار منزل و یا کمد نیز جای مناسبی برای محفوظ ماندن است.

بسترخواب ها، همچنان بخوابند

عضو هیات علمی گروه سلامت در بلایا و فوریت‌های دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز اضافه کرد: اگر فردی هنگام وقوع زلزله در بستر آرمیده است، بهتر است در همان حالت باقی مانده، سرش را با بالش بپوشاند، زیرا به محض جا به جا شدن در اثر وجود شیشه‌های شکسته، پاهایش صدمه خواهد دید.

نشستن روی زمین در فضای باز

او بیان کرد: هنگام وقوع زلزله بهتر است افرادی که در خارج از منزل به سر می‌برند، به سمت مکان‌های باز و دور از ساختمان ها، به دور از چراغ‌های خیابان و سیم‌های برق تغییر مکان دهند و وقتی به یک مکان باز رسیدند، روی زمین بنشینند، تا زمانی که زمین لرزه متوقف شود.

احمدی مرزاله تصریح کرد: اگر در کنار دریا و رودخانه هستید، با توجه به ایجاد امواج سهمگین به مناطق مرتفع پناه ببرید. لازم است در مناطق صخره‌ای نیز احتمال سقوط صخره، سنگ و درختان در نظر گرفته شود.

در داخل خودرو بمانیم

او ادامه داد: افرادی که هنگام وقوع زلزله در داخل خودرو و در حال حرکت هستند، باید به سمت نقاط دور از ساختمان ها، درختان، پل‌ها و سیم‌های برق بروند. بلافاصله خودرو را خاموش کرده، کمربند‌ها را بسته و تا توقف کامل زمین لرزه ماشین را ترک نکنند.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.