طبیعتگردی بدون شک یکی از لذتبخشترین نوع گردشگری محسوب میشود، چهارمحال و بختیاری سرزمین تالابها، جنگلهای بکر، چشمهساران، رودهای خروشان و ... است، اما به قطعیت میتوان گفت که این ظرفیتها به خوبی برای جذب گردشگر بهکار گرفته نشده است، این استان دارای دارای چند تالاب مهم است که جاذبههای چشمگیری برای گردشگری دارند، اما آیا شرایط برای حضور گردشگران مهیا شده است؟
تالاب بینالمللی چغاخور یکی از تالابهای چشمنواز در کشور محسوب میشود، اما متاسفانه در حوالی این تالاب با انباشت زباله مواجه هستیم و گردشگرانی که به این محل مراجعه میکنند از داشتن امکانات اولیه برای یک اسکان موقت چند ساعته محروم هستند، سرویسهای بهداشتی احداث شده قابلیت استفاده ندارند.
بیشتر بخوانید
شاید نصب چند سطل زباله، بهسازی سرویسهای بهداشتی و ایجاد سازههای سبک و موقت برای اسکان چند ساعته گردشگران بتواند مشکلات را به حداقل برساند، البته نباید از این نکته غافل شد که نگهداری و حفظ زیست بوم تالابها از هر مسئلهای مهمتر است و نباید به بهانه توسعه گردشگری طبیعت بکر منطقه را دستخوش تغییر کرد.
علیرضا جیلان مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری با اشاره به دلایل ضعفهای زیرساختی در حوزه گردشگری در حاشیه تالابهای استان، اظهار کرد: یکی از ظرفیتهای گردشگری در این استان تالابها است، برخی از این تالابها بینالمللی هستند، گونههای آبزی و پرنده موجود در این تالابها گاهی منحصر به فرد بوده و اعتبار ویژهای دارند.
وی افزود: تالاب بینالمللی چغاخور در شهرستان بروجن واقع شده است، مساحت این تالاب ۲۳۰۰ هکتار است و چشمانداز فوقالعادهای دارد، این تالاب و حوالی آن در اختیار سازمان حفاظت از محیط زیست و منابعطبیعی است، بنابراین برای استفاده گردشگری از تالابها نیاز به مجوزات از این دستگاهها است تا به حریم کمی و کیفی تالاب و گونههای آن آسیب وارد نشود.
جیلان در ادامه با بیان اینکه در سالهای گذشته برای اقامت و اسکان گردشگران در حوالی تالاب چغاخور طرحهای گردشگری به مرحله اجرا درآمد، یادآور شد: بهگونهای که برای گونههای جانوری و طبیعی تالاب مشکل ایجاد نشود، بزرگترین طرح گردشگری کشور در این منطقه واقع شده است
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری ادامه داد: یک مجتمع گردشگری، تفریحی و آموزشی بزرگ در این منطقه ایجاد شده که قابلیت اسکان ۱۰۰۰ نفر را دارد و تمام خدمات گردشگری مانند رستوران، باشگاه ورزشی و استخر در این مجموعه وجود دارد، همچنین یکسری اقامتگاه بومگردی در روستاهای اطراف تالابها نیز ایجاد شده است تا نیازهای اولیه گردشگران نیز تامین شود.
وی با تاکید بر اینکه یک متقاضی در حال احداث مجموعه گردشگری الماس چغاخور است، توضیح داد: ۳۵ میلیارد تومان تسهیلات به متقاضی علاوه بر تسهیلاتی که در گذشته دریافت کرده بود، داده شد تا این مجموعه را تکمیل و تا پایان سال وارد چرخه خدماتدهی به گردشگران و هتلینگ شود.
جیلان بیان کرد: موقعیت تالابها محیطزیستی است، برای انجام هر حرکتی در حاشیه تالابها مانند ایجاد آلاچیق، سازه گردشگری و سایبان باید با مجوز محیطزیست انجام شود، اما در روستاهای اطراف سرویس بهداشتی احداث شده است، اما باید این سرویسهای بهداشتی برای نگهداری تحویل دهیاری و شهرداری شود و هنوز نتوانستیم آنها را تحویل بدهیم.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: درصدد هستیم تا چند هفته آینده پیمانکار این سرویسهای بهداشتی را تکمیل کرده و آماده ارائه خدمت کند، البته باید یک متولی برای نگهداری داشته باشد تا به آن آسیب وارد نشود، عموما دهیاری و شهرداری مسئولیت قبول نمیکنند.
سعید یوسفپور مدیرکل محیطزیست چهارمحال و بختیاری با اشاره به بایدها و نبایدهای گردشگری در محیطهای تحت حفاظت سازمان محیطزیست بهویژه تالابها، اظهار کرد: آبگیری تمامی تالابهای استان بهعلت بارشهای زمستان سال گذشته بسیار مطلوب و شرایط آنها پایدار است.
وی بیان کرد: بر اساس ماده ۴۵ و ۴۶ قانون عادلانه توزیع آب، متولی حفاظت از حریم کیفی و کیفیت آب تالابها بر عهده سازمان حفاظت از محیط زیست است، به همین منظور تعیین حریم تالاب با دقت نظر بالایی انجام میشود و مطابق ماده ۱۶ قانون حفاظت از تالابها عرصههای تالابی تحت نظر مستقیم سازمان محیطزیست هستند.
یوسفپور با تاکید بر اینکه در حوزه گردشگری تالابها باید بستههایی تدوین شود که حریم کیفی و کمی تالابها رعایت شود، توضیح داد: اقدامات گردشگری در تالابها نباید منجر به ایجاد آلودگی محیطی و بصری شود.
مدیرکل سازمان حفاظت از محیط زیست چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه تالاب چغاخور در گذشته دارای یک طرح گردشگری بوده است، خاطرنشان کرد: این طرح از دستور کار خارج شده و نیاز به بروزسانی دارد، برای مابقی تالابهای استان نیز به طرح گردشگری نیاز داریم.
وی با اشاره به اینکه ایجاد سازههای گردشگری دائم در حریم تالابها بهعلت مشکلات بهوجود آمده را توصیه نمیکنیم، گفت: باید در تالابها بهدنبال گردشگری پایدار باشیم، اقامت و اسکان باید در مکان دیگری باشد و سازههای موقت و همسو با محیطزیست در تالابها برای استفاده گردشگر برای مدت کوتاه ایجاد شود.
یوسفپور افزود: حاشیه تالاب بینالمللی چغاخور مملو از زباله است، سازمان محیطزیست متولی مدیریت پسماند نیست، اما در این حوزه ناظر هستیم، هیچ دستگاهی مسئولیت مدیریت پسماند در این تالاب را قبول نکرده است، سال گذشته با دهیاری منطقه قرداد منعقد کردیم تا زبالهها جمعآوری شود.
مدیرکل سازمان حفاظت از محیط زیست چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: تا زمانیکه زیرساختهای فرهنگی، آموزشی و طبیعتگردی در تالابها فراهم نشود، گردشگری در این مناطق را توصیه نمیکنیم، زیرا این گردشگری ناپایدار است و به محیطزیست آسیب وارد میشود و سودی برای جوامع محلی ندارد و نمیتوانند درآمدی کسب کنند.
وی با بیان اینکه در گردشگری باید حفظ اکوسیستم و کسب درآمد پایدار برای جوامع محلی در اولویت قرار بگیرد، گفت: تا زمانیکه این شرایط محیا نشود، با گردشگری در تالابها و مناطق تحت حفاظت سازمان محیطزیست مخالف هستیم.
یوسفپور در پایان تاکید کرد: درآمد اقتصادی در حوزه گردشگری باید پایدار و متناسب با محیطزیست باشد، در حال حاضر درآمد مطلق در حاشیه تالاب برای جوامع محلی نداریم و بیشترین تخریب محیطزیست نیز صورت میگیرد.
منبع: ایسنا