شایسته معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: سالانه به طور میانگین غربالگری ۱۵ هزار نوزاد زنده از نظر تیروئید در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی در استان خراسان جنوبی انجام میشود که از این تعداد بیش از ۷۰ نوزاد مبتلا شناسایی میشوند.
او افزود: تمامی نوزادان مبتلا در مراکز جامع خدمات سلامت مراقبتهای لازم را دریافت میکنند و زیر نظر متخصصان اطفال و غدد اطفال تحت درمان قرار میگیرند.
رئیس مرکز بهداشت استان خراسان جنوبی ادامه داد: غربالگری کمکاری تیروئید نوزادان یکی از برنامههای موفق وزارت بهداشت است که از مهر سال ۱۳۸۴ در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند آغاز شد و بدین ترتیب همه متولدین زنده در شهر و روستا در سه تا پنج روز بعد از تولد به لحاظ ابتلا به تیروئید تحت غربالگری قرار میگیرند.
او ادامه داد: غربالگری نوزادان به منظور شناسایی بیماران و درمان به موقع آنان مهمترین گام در پیشگیری از عوارض این بیماری است و اکنون غربالگری تیروئید در تمامی مراکز خدمات جامع سلامت زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی برای نوزادان در سه تا پنج روزگی انجام میشود.
شایسته اضافه کرد: کمکاری تیروئید بدو تولد یکی از شایعترین علل قابل پیشگیری عقبماندگی ذهنی در نوزادان است و تشخیص دیر هنگام و با تاخیر موجب عقبماندگی ذهنی و اختلال در رشد خواهد شد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند شایعترین علت ابتلا به کمکاری تیروئید نوزادان را کمبود ید مصرفی مادر در دوران بارداری عنوان کرد و از همه مادران باردار خواست برای دریافت خدمات مراقبتی و آموزشهای لازم به مراکز خدمات جامع سلامت محل زندگی خود مراجعه کنند.
او یادآور شد: کمکاری تیروئید در جنین، اختلالاتی در قسمتهای مهم بدن از جمله سیستم عصبی مرکزی و اسکلتی ایجاد میکند و اغلب نوزادان بدو تولد طبیعی به نظر میرسند، اما این بیماری وضعیتی از کمبود هورمون تیروئید است که در صورت نبود تشخیص به هنگام میتواند موجب عوارض جبرانناپذیر مغزی، بروز عقبماندگی شدید و اختلال در رشد کودک شود در نتیجه بار سنگینی را بر خانواده و جامعه وارد کند.
شایسته گفت: در صورت تشخیص به هنگام و درمان به موقع و کامل میتوان با حفظ ضریب هوشی نوزاد از عوارض جدی این بیماری و مشکلات مهم روحی، روانی، اجتماعی و اقتصادی در خانوادهها پیشگیری کرد.
چهارم تا دهم خرداد "هفته جهانی اطلاعرسانی تیروئید" نامگذاری شده است.