سه سال از روزی که پلیس آمریکا به دستان جورج فلوید دستبند زد، پا روی گردن او گذاشت و جانش را گرفت میگذرد. سال ۲۰۲۰ در چنین روزی، پلیس «مینیاپولیس» حین دستگیری فلوید به مدت ۹ و نیم دقیقه زانوی خود را روی گردن او قرار داد و جمله «نمیتوانم نفس بکشم» او را نادیده گرفت. اندکی بعد این جمله به شعار اصلی اعتراضات ضد نژادپرستی تبدیل شد.
قتل جورج فلوید توسط یکی از تماشاگران در خیابان ضبط شد و اعتراضات جهانی را برانگیخت. یک روز بعد تظاهرات در مینیاپولیس آغاز شد و طولی نکشید که دهها هزار نفر در سراسر آمریکا به خیابانها آمدند تا خشم و اندوه خود را نسبت به این جریان ابراز کنند. اعتراضات ضد نژادپرستی پس از قتل جورج فلوید در حداقل ۱۴۰ شهر آمریکا گزارش شد. ناآرامیهای سیاسی به خشونت کشیده شد و رسانهها اعلام کردند حداقل ۲۵ نفر در جریان این اعتراضات کشته شدند.
دونالد ترامپ که در آن زمان رئیس جمهور آمریکا بود سه روز پس از آغاز اعتراضات به معترضان اولتیماتوم داد و گفت ارتش میتواند از نیروهای مسلح برای سرکوب شورشها استفاده کند. ترامپ در توییتر معترضان را «ارازل و اوباش» خواند و گفت: «وقتی غارت آغاز میشود، تیراندازی هم آغاز خواهد شد». با این حال، اندکی بعد معترضان بیرون کاخ سفید تجمع کردند و ترامپ به پناهگاه زیرزمینی که در گذشته برای حملات تروریستی استفاده میشد، منتقل شد.
معترضان نه تنها به دنبال عدالت برای فلوید، بلکه اصلاحات گسترده از جمله کاهش بودجه پلیس و تخصیص مجدد بودجه برای سلامت روان، خدمات اجتماعی و سایر منابع بودند. اما سه سال بعد از آغاز این جنبش، خواسته معترضان تا چه اندازه برآورده شده است؟
یک سال بعد از قتل جورج فلوید، دادههای جمعآوری شده نشان داد دست کم هزار و ۵۵ نفر در سال ۲۰۲۱ توسط تیراندازیهای پلیس در سراسر آمریکا کشته شدهاند. در این میان، ۲۷ درصد کشتهشدگان سیاهپوست بودند. این در حالی است که سیاهپوستان تنها ۱۳ درصد جمعیت آمریکا را تشکیل میدهند. این بدان معناست که سیاه پوستان دو برابر سفید پوستان در معرض تیراندازی و کشته شدن توسط افسران پلیس هستند.
اندکی پس از قتل فلوید، قانونگذاران متعهد شدند که بودجه پلیس را در بسیاری از شهرها کاهش دهند. اما بسیاری از این بودجهها تا پایان سال ۲۰۲۱ افزایش یافتند. طبق دادههای واشنگتن پست، این اتفاق حتی با افزایش نرخ ملی قتلهای پلیس، به ویژه در خصوص سیاهپوستان آمریکایی روی داد.
تحقیقات آکادمیک گسترده و دادههای جمعآوریشده توسط دولت فدرال و محققان نشان میدهد که سیاهپوستان آمریکایی زندگی را همچنان متفاوت از همتایان سفیدپوست خود تجربه میکنند، این نابرابری از حضور در دانشگاهها تا بستری شدن بیماران مبتلا به کووید را در بر میگیرد. این نوع از نژادپرستی «سیستماتیک» نامیده میشود، زیرا تقریباً در هر بخشی از جامعه ریشه دوانده است.
نسبت اشتغال به جمعیت، سهم یک گروه جمعیتی را که دارای شغل هستند، اندازهگیری میکند و طبق نمودار، سالها سهم سیاهپوستان کمتر بوده است. همین مسئله در خصوص آموزش نیز صدق میکند. آمار نشان میدهد هر ساله تعداد سفید پوستانی که به کالج راه پیدا میکنند و تحصیلات عالیه دارند بیشتر از سیاه پوستان است.
در همین راستا، درآمد سفیدپوستان چند برابر سیاه پوستان گزارش شده است.
هر از چندگاهی ویدئوی جدیدی از خشونت علیه سیاه پوستان منتشر میشود. از ابتدای سال ۲۰۲۳ تا کنون انتشار تصاویر قتل «تایر نیکولز» ۲۹ ساله و «کینان اندرسون» ۳۱ ساله خبرساز شده و اعتراضات را برانگیخته است.
اوایل ژانویه امسال بود که تصاویر لحظه به لحظه حمله به یک معلم سیاه پوست به نام کینان اندرسون منتشر شد. در این ویدیو نشان داده میشود که مقتول پس از یک سانحه رانندگی در حال دویدن در خیابان است که دستگیر میشود. پلیس بارها از اسلحه شوکآور علیه او استفاده میکند و همین امر در نهایت سبب سکته قلبی میشود. کنان اندرسون لحظاتی قبل از مرگ خود میگوید: «آنها سعی دارند مرا مانند جورج فلوید بکشند».
اواخر ژانویه نیز طبق تصاویر منتشر شده، ۵ نیروی پلیس در ایالت «تنسی» تایر نیکولز ۲۹ ساله را به دلیل «بد راندن خودرو» متوقف کرده و تا حد مرگ کتک زدند. وی که به شدت مجروح شده بود به بیمارستان فرستاده شد و ساعاتی بعد جان خود را از دست داد. کشته شدن او موجی از اعتراضات در خصوص سو استفاده پلیس آمریکا از قدرت را برانگیخت.
در آخرین رخداد از این دست، دو هفته پیش یک شهروند سیاهپوست ۳۰ ساله به نام «جردن نیلی» توسط یک تفنگدار بازنشسته آمریکایی دچار خفگی شد و جان خود را از دست داد. شاهدان عینی گفتند «نیلی» در قطار حرکت میکرد و برای پول به مردم التماس میکرد، اما با آنها رفتار خشونتآمیزی نداشت. در همین حال شخصی که اکنون به قتل غیر عمد او متهم شده او را به زمین میزند و سپس دست خود را دور گردن او انداخته و فشار میدهد. قتل نیلی و شباهت آن به جورج فلوید مجددا گفتگو در خصوص نژادپرستی را بر سر زبانها انداخته است. در پی این ماجرا، مردم در نیویورک به خیابانها آمدند و اقداماتی از این دست را محکوم کردند.