سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

الگوی کشت راهکاری برای تنش آبی

بی‌توجهی به سند الگوی کشت، علاوه بر فرسایش خاک، چوب حراج بر مهمترین ماده حیاتی یعنی آب می‌زند.

 راه انجام معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی در برنامه گفتگوی ویژه خبری گفت: اجرایی شدن این سند حدود نیم قرن است که مطرح است، اما فقط در حال پیگیری است و همه خواستار اجرایی شدن آن هستند.

وی افزود: با توجه به اقلیم کشور که خشک و نیمه خشک است می‌تواند دراستفاده بهینه از منابع آبی یاری کند و استان قزوین هم ۵ درصد از سطح زیر کشت کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است، اما در منابع آبی بسیار با کمبود مواجه هستیم.  

راه انجام گفت: رودخانه‌های ما معمولا در فصل گرم سال خالی از آب بوده است و ما همیشه مشکل منابع آبی را شاهد بودیم و البته تا امروز با همراهی کشاورزان همراه بوده است. در فصل پاییز و زمستان و بهار هم مهمترین غله که گندم جو و اخیرا کلزا هم بوده کشاورزان با شرایط موجود وفق داده اند، اما باید برای منابع موجود برنامه ریزی شود.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گفت:۶۰ هزار هکتار از سطح زیر کشت توسط آبیاری نوین انجام می‌شود. در حوزه به‌زراعی هم اتفاقات خوبی افتاده است.

وی تصریح کرد: ما در سال‌های نه چندان دور کشت بین پیاز و سیب زمینی را شاهد بود و الگوی کشت می‌تواند این اختلال را رفع کند. در سال گذشته کشاورزان ۷۰ درصد بیشتر از الگوی کشت ذرت علوفه‌ای کشت کردند و به دلیل وفور این محصول کشاورزان ضرر کردند. الگوی کشت باید به صورت اختیاری توسط کشاورزان انجام شود. در این زمینه جلسات بسیاری با مسئولان و کشاورزان صورت گرفته است.  

راه انجام گفت: در کشت محصولات پاییزه تقریبا الگو رعایت شده و با میزان ابلاغی وزارتخانه متناسب است، اما متاسفانه در محصولات بهاره که بسیار آب بر هم هستند الگوی کشت از سوی کشاورزان استان رعایت نمی‌شود. قوانین بالادستی اجازه می‌دهد که اصلاح الگوی کشت اجرا شود، اما در سطوح اولیه رغبت بر اینست که با آموزش و همکاری کشاورزان به صورت اختیاری پیش رویم. صادرات محصولات پرآب بر در حقیقت صادرات آب است.

وی اظهار کرد: امسال سطح کشت گوجه فرنگی هندوانه و خربزه متاسفانه در استان با منابع غیرمجاز به صورت بی رویه در حال افزایش است. برای اجرای سند الگوی کشت، استفاده از ابزار‌هایی مثل قیمت کود است. در مصرف آب کشاورزی باید قبول کنیم که با بخش خانگی و صنعتی متفاوت است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گفت: برای ساخت یک گلخانه یک هکتاری حدود ۱۰ الی ۲۰ میلیارد هزینه می‌شود. توجه ما در کشاورزی بیشتر به سرمایه گذاری بخش خصوصی است. در سطح گلخانه‌ای اقدامات بسیاری قابل توجهی در استان در حال انجام است.

راه انجام افزود: امسال وضعیت استفاده از روش‌های نوین را می‌گویم. پارسال برای یک سطح، در سه مرحله آبیاری محصول نخودفرنگی با تفاوت ۵ برابری مواجه بوده است بنابراین شاهد شکوفایی کشاورزی با ورود شرکت‌های دانش بنیان و روش‌های نوین هستیم.

راه انجام گفت: درسال‌های اخیر برداشت‌های بی رویه حتی کیفیت آب را کاهش داده و به تلخی رسیده است. بخش عظیمی از آب شاهرود به سد سفیدرود می‌رود و آب سد طالقان هم به آب آشامیدنی تهران اختصاص یافته است و بقیه سد‌ها هم همین وضعیت را دارند. وقتی منابع محدود می‌شود با مساله فرونشست زمین مواجه می‌شود.

وی افزود: امروز دشت قزوین شاهد کشت‌های پلاستیکی است و این زنگ خطری برای آینده است. از لحاظ کشت آبی در شرایط خوبی هستیم، اما متاسفانه از لحاظ کشت دیم شرایط خوبی نداریم. مراکز خرید تضمینی هم با قدرت آماده خرید هستند و بانک کشاورزی هم قول مساعد برای پرداخت به موقع داده اند.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.