سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

فوت سالیانه ۸ میلیون نفر در دنیا بر اثر استعمال دخانیات

رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت گفت: استعمال دخانیات ۴ هزار ماده شیمیایی و ۴۰۰ ماده سرطان زا را وارد بدن می‌کند.

جعفر جندقی رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت گفت: برخی از فیلم‌هایی که در شبکه‌های خانگی پخش می‌شود سراسر تبلیغ دخانیات است.

او افزود: باید با بسیج اطلاع رسانی در هفته ملی مبارزه با دخانیات، کاهش مصرف دخانیات در کشور را رقم بزنیم. ازهمه کسانی که دلسوز جامعه و جوانان کشور هستند دعوت می‌کنیم که در این مسیر ما را یاری کنند. وظیفه ما آگاه سازی مردم در خصوص عوارض و خطرات دخانیات است.

به گفته وی استعمال دخانیات ۴ هزار ماده شیمیایی و ۴۰۰ ماده سرطان زا را وارد بدن می‌کند که بسیار خطرناک است. 

او بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران جزء کشور‌های پیشرو در تدوین قانون جامعه پیشگیری از دخانیات است.

جندقی خاطرنشان کرد: باید قوانین را به سمتی ببریم که در کاهش دسترسی فیزیکی افراد به سیگار موثرتر واقع شود.

او گفت: بیش از ۴۰هزار میلیارد تومان بر اثر استعمال دخانیات هدر  می‌رود و بیش از ۶۰هزار میلیارد تومان صرف هزینه‌های بهداشتی و درمانی ناشی از مصرف دخانیات می‌شود. مرگ زودرس و مشکلات زیستی از دیگر چالش‌های استعمال دخانیات است. در مطالعه انجام شده، شاخص مصرف محصولات دخانیات در کشور ۱۴/۰۱ است. روند مصرف قلیان افزایشی است. 

جندقی  بیان کرد: روند افزایش مصرف دخانیات بین گروه ۱۸ تا ۲۴ سال است به طوری که در زنان ۹۰درصد شاهد افزایش مصرف هستیم. 

او افزود: کاشت محصولات دخانی بر  محیط زیست  تاثیر  مخرب می گذارد. یک میلیارد و ۳۰۰میلیون نفر از مردم دنیا دخانیات مصرف می‌کنند و سالیانه هشت میلیون نفر بر اثر استعمال دخانیات و ۱/۲ میلیون نفر از این افراد به دلیل در معرض بودن دود استعمال دخانیات  فوت می‌کنند. 

جندقی اضافه کرد: بیش از یک تریلیون دلار بر اثر مصرف دخانیات خسارت وارد می‌شود. حدود ۳۸درصد مردان و چهار درصد زنان در منطقه مدیترانه مصرف کننده دخانیات هستند. 

او افزود: شیوع مصرف دخانیات در بین گروه ۱۳سال سال نیز گزارش شده است. 

جندقی بیان کرد: برخی از فیلم‌های سینمایی حتی روش استعمال دخانیات و مواد مخدر را هم به جوانان و نوجوانان آموزش می‌دهند، از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تقاضا داریم که به محتوای این فیلم‌ها ورود کند و جلوی تبلیغ و اشاعه آن را در محصولات فرهنگی بگیرد.

او گفت: الان فروش مواد دخانیات در سوپرمارکت‌ها و استند‌های زیبای دخانیات در فروشگاه‌ها، جوانان را تحریک می‌کند و معتقدم در یک اقدام عاجل باید فروش سیگار به صورت نخی در فروشگاه‌ها ممنوع شود.

جندقی گفت: در زمینه کاهش دسترسی مردم و به خصوص جوانان  قوانین خوبی  وجود دارد و فروش مواد دخانیات به افراد ۱۸ سال و پایین‌تر ممنوع است.

او بیان کرد: بیش از شش هزار بازرس در زمینه فروش محصولات دخانی فعال هستند و هماهنگی‌های لازم در زمینه برخورد با افراد متخلف انجام شده است.مهلت یک ساله تا خرداد به دکه‌ها داده شد تا در زمینه فروش محصولات دخانی قوانین ابلاغی را رعایت کنند.

جندقی در پاسخ به خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان  گفت: ۱۰ هزار میلیارد تومان پیش بینی افزایش مالیات بر دخانیات شده که دو هزار میلیارد تومان به وزارت بهداشت از محل یک و نیم میلیارد تومان، قرار شد جهت خرید آمبولانس پیش بیمارستانی و نیم میلیارد تومان صرف هزینه‌های جاری شود. ۶/۲ هزار میلیارد تومان ارزش افزوده دخانیات است.

او افزود: هفت نفر از ده دانش آموز پیام‌های رسانه‌ها را بهتر دریافت می‌کنند و حدود یک نفر دارای وسیله شخصی، آرم شرکت‌های دخانی بر روی آن درج شده است از طرف دیگر  حدود ۷۶ درصد از دانش آموزان از آسیب و ضرر محصولات دخانی مطلع هستند و ۷۶درصد از جوانان موافق ممنوعیت مصرف دخانیات در اماکن عمومی هستند.

جندقی بیان کرد: استعمال دخانیات تاثیر منفی بر روی موضوع باروری خواهد داشت. مصرف سیگار از سه درصد در  سال ۸۶ به ۳/۴ درصد در سال ۹۵ رسیده  و میزان مصرف قلیان کاهشی بوده است.

او گفت: میزان مصرف دخانیات در بین دختران به ۲/۱ افزایش و قلیان به ۳/۴ درصد رسیده و در پسران، استعمال دخانیات به ۴/۸ افزایش و مصرف قلیان به ۷/۳ درصد رسیده است.

جندقی گفت: سالیانه حدود ۲۰۰ هزار هکتار صرف کاشت دخانیات می‌شود و بررسی‌ها نشان می‌دهد که ۴/۵ تریلیون ته مانده سیگار درمعابر عمومی شهر‌ها رها می‌شود.

فوت سالیانه ۶۰ هزار نفر در ایران بر اثر استعمال دخانیات 

بهزاد ولی زاده، رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت در نشست خبری روز جهانی و هفته ملی بدون دخانیات گفت: : سالانه ۸ میلیون نفر در جهان به دلیل استعمال دخانیات جان خود را از دست می‌دهند که این آمار در ایران سالانه ۶۰ هزار نفر  است.

به گفته وی تبلیغ محصولات دخانی بر اساس کنوانسیون جهانی ممنوعیت دارد. تبلیغات شرکت‌های چند ملیتی در حوزه محصولات دخانی جوانان را هدف قرار داده و ۳۰درصد از جوانان از طریق همین تبلیغات مصرف کننده محصولات دخانیات شده اند. اضافه کردن عطر و بو به محصولات دخانی متاسفانه سبب جذب مردم به خصوص جوانان می‌شود.

او بیان کرد: خرید ، فروش و واردات سیگار‌های الکترونی از نظر قانونی ممنوع است. 

 او بیان کرد: مصرف دخانیات در زنان در سال‌های ۹۵ تا ۱۴۰۰، افزایش یافته و متاسفانه استعمال قلیان در کشور نسبت به سال ۹۵ حدود  ۵۴ درصد افزایش داشته است.

او اضافه کرد: پایین بودن میزان مالیات و قیمت محصولات دخانی، عدم رعایت ضوابط فروش محصولات دخانی، وجود عطر و طعم به عنوان عاملی برای جذب جوانان است همچنین  تنوع بسته بندی محصولات دخانی، نمایش استعمال دخانیات در فیلم‌ها و سریال‌های تولیدی، فعال نشدن مراکز غیر دولتی برای ارائه خدمات مشاوره ترک دخانیات، عدم تخصیص منابع درآمد مالیات دخانیات به مراکز مربوطه از عوامل رشد مصرف دخانیات در کشور است.

فرشید رضایی سرپرست دفتر آموزش و ارتقای سلامت گفت: نقش سواد سلامت در ارتقای اگاهی مردم مهم است. پزشکان و کارکنان در کنار آحاد مردم نیز باید سواد سلامت در زمینه استعمال دخانیات نیز داشته باشند. 

او بیان کرد: دفتر ارتقای سلامت وزارت بهداشت تفاهم نامه‌ای با نهاد کتابخانه‌های عمومی شده تا در زمینه آثار منفی استعمال دخانیات، اقدامات خوبی را انجام دهد.

برچسب ها: دخانیات ، سرطان زا
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.