هفته پایانی لیگ برتر بیستودوم پنجشنبهشب با برگزاری هشت دیدار برگزار میشود؛ هفته سرنوشتسازی که در دو بازی مهم آن پرسپولیس در قائمشهر مهمان نساجی است و سپاهان در کرمان مهمان مس. دو تیم ۶۳ و ۶۲ امتیاز جدول ردهبندی، دوئل نهاییشان را برای مشخصشدن قهرمان بیستودومین دوره لیگ برتر برگزار خواهند کرد تا سرانجام روشن شود آسمان لیگ برتر قرمز خواهد شد یا زرد.
این برای سیزدهمین بار در طول تاریخ است که تکلیف قهرمان در روز پایانی مشخص خواهد شد. پرسپولیسیها تاکنون چهار بار موفق به قهرمانی در روز پایانی شدهاند و سپاهان هم دو بار موفق شده در روز آخر قهرمان لیگ برتر لقب بگیرد. همچنین تاکنون پرسپولیس و سپاهان در نبرد قهرمانی، سه بار کارشان به روز آخر کشیده که هر سه بار این سرخپوشان بودند که موفق به بالابردن جام قهرمانی لیگ برتر شدهاند. در بیستودومین دوره، سپاهان به دنبال انتقام از پرسپولیس است و سرخها به دنبال پوکرکردن برابر رقیب نصف جهانی خود هستند.
لیگ اول: سر خوردن استقلال در انزلی و قهرمانی نخست پرسپولیس
در حالی که تا هفته پایانی لیگ برتر، استقلال با دو امتیاز اختلاف نسبت به پرسپولیس در صدر جدول بود و حتی به دلیل تفاضل گل بهتر، با کسب یک مساوی قهرمان نخستین دوره لیگ برتر میشد، در تالاب انزلی لیز خورد و با یک گل مغلوب ملوان شد. سرخها نیز در ورزشگاه آزادی با تک گل ابراهیم اسدی برابر فجر سپاسی با هدایت غلام پیروانی پیروز شده و با ۴۹ امتیاز قهرمان لیگ برتر لقب گرفتند.
لیگ سوم: دومین ناکامی استقلال در قهرمانی
استقلال با شکست در هفته ماقبل پایانی، صدر جدول را با ۵۰ امتیاز به پاس تهران که بعدها با تصمیم دولت محمود احمدینژاد روانه همدان شد، هدیه کرد. در هفته آخر پاس میزبان استقلال اهواز بود و آبیها باید از پگاه گیلان پذیرایی میکردند. استقلال توانست با نتیجه سه بر دو پگاه را شکست دهد و ۵۱ امتیازی شود، اما این برد فایدهای نداشت، زیرا پاس توانسته بود با پنج گل تیم اهوازی را بدرقه کرده و به نخستین قهرمانیاش در تاریخ لیگ برتر دست پیدا کند.
لیگ پنجم: انتقام استقلال از پاس
پیش از شروع هفته پایانی لیگ پنجم، استقلال با ۵۶ و پاس با ۵۵ امتیاز در ردههای اول و دوم قرار داشتند. آبیها انگیزه زیادی برای قهرمانی در لیگ برتر و گرفتن انقام دو فصل پیش از همشهری وقت خود داشتند. استقلال این بار جای، اما و اگر باقی نگذاشت و با نتیجه چهار بر یک برق شیراز را برد و با ۵۹ امتیاز قهرمان شد. پاس نیز با وجود برتری چهار بر دو برابر صباباطری، با ۵۸ امتیاز نایبقهرمان پنجمین دوره لیگ برتر شد.
لیگ ششم: سنگ تمام دایی برای نارنجیپوشان
یکی از جذابترین فصلهای لیگ برتر متعلق به فصل ۸۶-۱۳۸۵ است؛ جایی که در هفته آخر چهار تیم سایپا، استقلال اهواز، استقلال و پرسولیس شانس قهرمانی داشتند. علی دایی که از اواسط فصل به عنوان مربی - بازیکن برای نارنجیپوشان فعالیت میکرد، در هفته آخر هم با گلزنی برای تیمش سایپا را قهرمان لیگ برتر کرد. پیش از شروع هفته پایانی، سایپا با ۵۳، استقلال اهواز با ۵۲، استقلال با ۵۱ و پرسپولیس با ۵۰ امتیاز در ردههای اول تا چهارم قرار داشتند.
در هفته پایانی، سایپا با دو گل مس کرمان را شکست داد. استقلال اهواز با تساوی برابر فولاد با ۵۳ امتیاز و تفاضل بهتر نسبت به پرسپولیس در رده دوم ایستاد. پرسپولیسیها نیز با برد سه بر یک برابر ذوب آهن سوم شدند و استقلال با تساوی یک بر یک مقابل پاس به رده چهارم سقوط کرد.
لیگ هفتم: معجزه دقیقه ۹۶ در آزادی
یکی از عجیبترین دورههای لیگ برتر فوتبال ایران در این فصل رقم خورد؛ جایی که دو تیم مدعی پرسپولیس و سپاهان در جریان برگزاری لیگ شش و سه امتیاز خود را به دلیل محکومیت از دست دادند. تا پیش از هفته پایانی نیز طلاییپوشان با ۵۸ و قرمزپوشان با ۵۶ امتیاز (با احتساب امتیازات کسرشده) در ردههای اول و دوم قرار داشتند.
در هفته پایانی این دو تیم باید در ورزشگاه آزادی برابر هم قرار میگرفتند. پرسپولیس در همان نیمه اول توسط محسن خلیلی پیش افتاد، اما احسان حاجصفی خیلی زود بازی را به تساوی کشاند. در حالی که همه چیز با تساوی و قهرمانی سپاهان در حال پایانیافتن بود، سپهر حیدری، مدافع پیشین سپاهان، در دقیقه ۹۶ با ضربه سر دروازه تیم سابقش را باز کرد تا ورزشگاه آزادی منفجر شده و پرسپولیس با ۵۹ امتیاز قهرمان لیگ برتر شود.
لیگ هشتم: هدیه فولاد مجید جلالی به قلعهنویی
تقریبا تکلیف قهرمانی هشتمین دوره لیگ برتر تمام شده بود و ذوب آهن آماده منصور ابراهیمزاده با ۶۶ امتیاز و سه امتیاز اختلاف نسبت به استقلال در رده نخست قرار داشت. اصفهانیها تنها یک امتیاز برای قهرمانی نیاز داشتند، اما طوفان فولاد در ورزشگاه نقش جهان، ذوب آهن را برد و این تیم با شکست سنگین چهار بر یک برابر حریف خوزستانی قهرمانی را از دست داد. استقلال با تک گل فابیو جانواریوی برزیلی برابر پیام مشهد عنوان قهرمانی را از آن خود کرد.
لیگ یازدهم: قهرمانی سپاهان مطابق انتظارها
پیش از هفته پایانی لیگ یازدهم، سپاهان با ۶۶، استقلال و تراکتور با ۶۳ در ردههای اول تا سوم قرار و طلاییپوشان به یک امتیاز برای قهرمانی نیاز داشتند. مطابق انتظار سپاهان در خانه به یک امتیازش رسید و با تساوی بدون گل برابر تیم مشهدی شهر خودرو قهرمان لیگ برتر شد. استقلال و تراکتور با وجود پیروزی برابر نفت تهران و ملوان دستشان از رسیدن به جام قهرمانی کوتاه ماند.
لیگ سیزدهم: اولین بدشانسی نفت تهران در قهرمانی لیگ برتر
در این دوره لیگ برتر هم سه تیم شانس قهرمانی داشتند. نفت تهران که در هفته بیستونهم، صدرنشین جدید لیگ برتر شده بود، میتوانست با پیروزی در اصفهان برابر سپاهان به نخستین قهرمانیاش دست پیدا کند، اما شکست بدموقع شاگردان یحیی گلمحمدی باعث هموارشدن راه فولاد برای قهرمانی شد. فولادیها با پیروزی یک بر صفر برابر گسترش فولاد، جام را بالای سر بردند و پرسپولیس با وجود برتری برابر استقلال خوزستان به نایبقهرمانی رسید.
البته در این فصل پرسپولیسیها نسبت به دو رقیب خود با یک امتیاز کمتر لیگ را آغاز کرده بود. در پایان این فصل فولاد با ۵۷، پرسپولیس با ۵۵ و نفت با ۵۴ امتیاز در ردههای اول تا سوم قرار گرفتند.
لیگ چهاردهم: جمعه سیاه در تبریز و اصفهان طلایی
تنها باری که تیم سوم توانسته در هفته آخر لیگ برتر موفق به کسب عنوان قهرمانی شود، مربوط به فصل ۹۴-۱۳۹۳ است. پیش از شروع هفته پایانی، تراکتور با ۵۷ امتیاز و تفاضل بهتر نسبت به نفت صدرنشین بود و سپاهان نیز با ۵۶ امتیاز در رده دوم قرار داشت. تراکتور و نفت صدرنشین باید در ورزشگاه یادگار امام، مهمترین بازی فصل را برگزار میکردند. در حالی که تراکتوریها با نتیجه سه بر یک پیش بودند، چند نفر در یادگار گفتند که بازی دو بر صفر سپاهان و سایپا دو بر دو مساوی شده است. همین خبر نادرست سبب شد تا تراکتور ۱۰ نفره با خیال راحتتری مقابل نفت بازی کند. نفت، اما دست از تلاش نکشید و بازی را به تساوی سه بر سه کشاند.
در حالی که با سوت پایان بازی، هواداران تراکتور با خوشحالی به وسط زمین ریخته بودند، مطلع شدند که سپاهان بازی را دو بر صفر برده و قهرمان لیگ برتر لقب گرفته است. آن تساوی سه - سه نگذاشت نه تراکتور به اولین قهرمانی خود برسد و نه نفت. همچنین نفتیها برای دومین سال متوالی قهرمانی را از در هفته پایانی از کف دادند.
لیگ پانزدهم: سرنوشت تلخ پرسپولیس کهکشانی
پرسپولیس که فصل را خوب شروع نکرده بود، از میانه رقابتها و با آمدن برانکو ایوانکوویچ موتورش روشن شد و حتی در پایان هفته بیستوهشتم به صدر جدول هم رسید. استقلال خوزستان، پدیده آن فصل لیگ برتر با مربیگری عبدالله ویسی، همپای استقلال و پرسپولیس در تلاش برای قهرمانی بود و از شکست بدموقع سرخها در هفته بیستونهم برابر نفت علیرضا منصوریان استفاده کرد و همامتیاز با پرسپولیس، به دلیل تفاصل گل بهتر، صدرنشین شد.
اهوازیها در هفته پایانی مهمان ذوب آهن بودند و با دو گل رحیم زهیوی پیروز شدند. در بازی همزمان پرسپولیس نیاز به بردن با اختلاف بیش از سه گل داشت، اما هر چه زد، محسن فروزان، سنگربان وقت راه آهن، گرفت تا پیروزی دو بر یک به کار شاگردان برانکو نیاید و استقلال خوزستان با ۵۷ امتیاز و تفاضل گل بهتر نسبت به سرخها، قهرمان لیگ برتر لقب بگیرد.
لیگ هجدهم: دبل سرخها در دوئل با سپاهان
سرنوشت قهرمانی باز هم به هفته آخر کشیده شد. پرسپولیس و سپاهان مدعیان قهرمانی این دوره بودند. پرسپولیسیها سه امتیاز بیشتر از زردپوشان داشتند و با یک مساوی نیز قهرمان لیگ برتر لقب میگرفتند. سرخها جای، اما و اگر باقی نگذاشتند و با پیروزی یک بر صفر در جم برابر پارس جنوبی مهدی تارتار که با گلزنی ماریو بودیمیر کروات رقم خورد، قهرمان شدند. سپاهان هم با وجود پیروزی دو بر صفر برابر استقلال خوزستان به مقامی بهتر از نایبقهرمانی دست نیافت. این دومین بار بود که نبرد قهرمانی میان سرخها و زردها به سود پایتختنشینان به پایان میرسید.
لیگ بیستم: هتتریک برابر طلاییپوشان
در لیگ بیستم هم دو تیم پرسپولیس و سپاهان شانهبهشانه هم برای قهرمانی جنگیدند و کار به هفته آخر کشیده شد. بر خلاف سال قبل، پرسپولیس باید پیکان را در آزادی شکست میداد تا قهرمان شود. البته این کار سختی برای تیم آماده گلمحمدی نبود و مردان او با برتری دو بر صفر با ۶۷ امتیاز قهرمان لیگ برتر شدند. سپاهان با وجود انجامدادن ماموریت سخت و برد دو بر یک برابر استقلال، باز هم به مقام نایبقهرمانی رسید تا در هر سه دوئل قهرمانی قافیه را در هفته نهایی به پرسپولیس واگذار کند.
منبع: ایسنا