ویکا مازوی کومالو درمراسمی در تهران به مناسبت بیست و نهمین سالگرد روز آزادی آفریقای جنوبی گفت: این روز، مهمترین روز در تقویم ماست، روز آزادی کشور ما و مردمانش از زنجیرهای شرورانه استعمارگری و آپارتاید است.
وی با بیان این که روز آزادی به ما خاطر نشان میکند که هنوز به آزادی کامل (همه جانبه) نرسیده ایم، تصریح کرد: این آزادی که به این سختی به دست آمده است، نیازمند این است که همواره مراقب فساد و فرسایش ارزشهای مبازرات آزادی خود باشیم و دستاوردهای آزادی خود را قوت ببخشیم و به جمعیتی فعال که برای از بین بردن همه بقایای نژاد پرستی و میراث به جا مانده از آپارتاید تلاش میکند، بیفزاییم و حقوق و وظایف خود را که در قانون اساسی ذکر شده است رعایت و عملی کنیم.
این دیپلمات ارشد آفریقای جنوبی در تهران با بیان این که آرمان ما تنها متوجه گروهی منتخب از افراد یا کشورها نیست بلکه به دنبال دستیابی آن برای همه افراد هستیم، افزود: بنابراین، یکی از دغدغههای آفریقای جنوبی حمایت از مواضع بسیار قوی در رابطه با مبارزات علیه ظلم و حمایت از آزادی برای مردم فلسطین است. همانطور که رئیس جمهور سابق نلسون ماندلا بیان کردند مادامی که چنین ملتهایی از حقوق مسلم خود بهره نبرند آفریقای جنوبی نمیتواند از آزادی خود لذت ببرد.
وی با بیان این که امنیت و ثبات به ویژه در قاره آفریقا همچنان یک اولویت است، زیرا هیچ کشور یا منطقهای نمیتواند در مواجهه با بی ثباتی و عدم امنیت واقعا رشد یا پیشرفت کند، تصریح کرد: تاریخچه ما در آفریقای جنوبی نشان میدهد که تنها راه حصول اطمینان از صلح پایدار، گفتوگوی همه شمول با تمامی طرفین مربوط است. جنگ و تنازع به نفع هیچ کس نیست و بنابراین باید تلاش کنیم تا راهی برای حل دوستانه و صلح آمیز اختلافات بیایم.
ویکا مازوی کومالو تصریح کرد: ما باید همچنان از چندجانبه گرایی و سازمان ملل متحد حمایت کنیم تا نقش حیاتی خود را در حمایت از صلح جهانی، امنیت و توسعه برای همه ایفا کند. هرچند تحولات جهانی بحث برای اصلاح سازمان ملل و به ویژه نهادهای اصلی آن را قوت میبخشد تا مطمئن شویم که این سازمان در یک نظم جهانی بسیار متفاوت از ۲۴ اکتبر ۱۹۴۵ مناسبتر و موثرتر عمل میکند.
این دیپلمات تصریح کرد: آفریقای جنوبی همچنین حامی سرسخت پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای است و پشتیبان حق استفاده صلح آمیز از فناوری و توسعه هستهای است.
وی خاطرنشان کرد: تا کنون آفریقای جنوبی تنها کشور در تاریخ است که داوطلبانه برنامه هستهای نظامی و سلاح کشتار جمعی خود را از بین برده است. از سخنان نلسون ماندلا نقل به مضمون میکنم که ما بر این باوریم که این سلاح جایی در قرن بیست و یکم ندارد، زیرا هدفی جز تهدید به استفاده از قدرت وحشیانه به منظور ایجاد حاکمیت برخی کشورها بر دیگران ندارند.
این دیپلمات ارشد آفریقای جنوبی در پایان سخنان خود در این مراسم با بیان این که امسال، آخرین سالی است در این مراسم در تهران شرکت میکند، گفت: لازم میدانم در این جا و در پایان ماموریتم در تهران، از دولت و مردم ایران تشکر کنم. من در این چند سال به هر نقطهای از ایران رفتم جز زیبایی چیز دیگری ندیدم.
در این مراسم علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه پیشین جمهوری اسلامی ایران، مهدی صفری معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، ولی الله محمدی نصرآبادی مدیر کل آفریقا وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و تعدادی از سفرای خارجی مقیم تهران نیز حضور داشتند