سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آزمون سراسری دی ۱۴۰۱ برای نخستین بار بدون تقلب برگزار شد

رئیس سازمان سنجش آموزش کشور با بیان اینکه تمهیدات لازم برای برگزاری آزمون‌های الکترونیکی در سال ۱۴۰۳ اندیشیده شده است، گفت: خوشبختانه در آزمونی که در دی ماه برگزار شد برای نخستین بار پس از چند سال متوالی هیچ تقلبی در آن صورت نگرفت.

عبدالرسول پورعباس در نشست مسئولان سازمان سنجش آموزش کشور با عوامل اجرایی و حفاظت آزمون سراسری در استان فارس گفت: پس از نوبت اول آزمون سراسری ۱۴۰۲ که در دی‌ماه ۱۴۰۱ برگزار شد نوبت دوم کنکور نیز در نیمه دوم تیرماه ۱۴۰۲ برگزار خواهد شد. نرم‌افزار‌ها و سخت‌افزار‌ها برای برگزاری آزمون الکترونیکی طراحی و ساخته شده است در حال حاضر در مرحله آزمایش هستیم.

معاون وزیر و رئیس سازمان سنجش آموزش کشور گفت: در این آزمون سیستم همان سیستم کاغذی بود، اما با تدابیر جدیدی که اتخاذ شد شاهد برگزاری بدون چالش این آزمون بودیم. در آزمون‌های گذشته همین امکانات و مقدورات را داشتیم، اما در نوبت اول آزمون ۱۴۰۲، در دی ماه ۱۴۰۱ تدابیر جدیدی اتخاذ شد که کمک بزرگی به بهتر برگزار کردن این کنکور کرد.

پورعباس ملی شدن آزمون را از تدابیر خوب اتخاذ شده در برگزاری نوبت اول آزمون ۱۴۰۲ در دی‌ماه ۱۴۰۱دانست و گفت: برای همه دستگاه‌ها مسئولیتی احصا شد و این وظایف از طریق شورای امنیت کشور به آن‌ها ابلاغ شد. این در حالیست که مصوبات شورای امنیت کشور قانون است و هر کس اجرا نکند جرم تلقی می‌شود؛ لذا یک حرکت ملی و فنی برای برگزاری آزمون صورت گرفت که به صورت هوشمندانه طراحی شده بود.

او عملکرد استان فارس و شیراز در آزمون دی‌ماه را نسبتا خوب ارزیابی کرد و گفت:زمانی می‌توانیم تقلب در آزمون را به صفر برسانیم و در آزمون را با کیفیت بهتری برگزار کنیم که همت کنیم و آزمون‌های سراسری کشوری به شکل بدون کاغذ و به صورت تمام الکترونیک باشد.

پورعباس با بیان اینکه تمهیدات برای هوشمندسازی کنکور و برگزاری آزمون الکترونیکی در سال آینده اندیشیده شده است، گفت:در حال حاضر سوالاتی اساسی مطرح است که سازمان سنجش دارد به کجا می‌رود و آزمون‌ها به کجا می‌روند؟ اگر بخواهیم تحلیل ساده‌ای ارائه دهیم می‌توان گفت در یک دوره همه‌چیز در سازمان سنجش کاغذی بود. در واقع فرآیند ثبت‌نام، آماده کردن و توزیع کارت آزمون، امتحان دادن، جمع‌آوری پاسخنامه‌ها و انتخاب رشته به صورت کاغذی دنبال می‌شود و این روند گرفتاری‌های بسیاری برای مردم به همراه داشت. اما اکنون به جایی رسیدیم که به جز خود آزمون، کاغذی را در مسیر فرآیند اجرا نداریم.

او گفت: با غیرکاغذی شدن آزمون سازماندهی و روش کار متفاوت خواهد شد. در سال آینده به نقطه‌ای می‌رسیم که سازمان سنجش نوین در کشور داشته باشیم و این سازمان در همه ابعاد با تغییر و تحولات قابل توجهی مواجه خواهد شد.

پورعباس گفت: در شرایط کنونی آزمون به صورت آزمون کاغذی انجام می‌شود. داوطلبان در جلسه امتحان حضور می‌یابند و دفترچه پاسخنامه در اختیار آن‌ها قرار داده می‌شود تا بتوانند در آزمون شرکت کنند. البته این دفترچه و پاسخنامه در فرآیندی بسیار سنگین، پیچیده و تحت حفاظت بسیار شدیدی تولید و در قرنطینه‌ای بدون ارتباط فیزیکی، صوتی و تصویری انجام می‌شود.

او گفت: این فرآیند با یک مکانیزم پیچیده انجام می‌شود. این در حالیست که در آزمون‌های بدون کاغذ این پیچیدگی‌ها و گرفتاری‌ها را نداریم.

پورعباس گفت: در حال حاضر شرایطی فراهم شده تا به جای اینکه برای هر داوطلب یک فایل آزمون سراسری ۱۴۰۲ ساخته شود برای هر داوطلبان یک کارت پوشه و پروفایل درست می‌شود به گونه‌ای که این پروفایل تا آخر عمر تحصیلی و شغلی او فعال است.

او گفت: علایق فرد توسط خودش به پروفایلش اضافه می‌شود. با این اقدام می‌توانیم فرد را رصد و عملکرد او را ارزیابی کنیم. همچنین از این طریق فرآیند استعدادیابی در مسیر ادامه تحصیل و هدایت تحصیلی داوطلبان شکل می‌گیرد.

پورعباس گفت: دولت مصمم است که این سازمان را در مسیر درست هدایت کند به طوری که مسئولیت‌های متفاوتی داشته باشد. این رویکرد‌ها باعث می‌شود که در مسیر سنجش داوطلبان از زمان کنکور تا زمان فارغ‌التحصیلی عملکرد دانشگاه‌ها، مؤسسات هدایت با نظارت و کنترل موردارزیابی قرار بگیرد.

معاون وزیر و رئیس سازمان سنجش آموزش کشور گفت: در حال حاضر در دوره گذر هستیم، اما این دوره گذر خیلی طولانی نیست. تمام نرم‌افزار‌ها و سخت‌افزار‌ها برای برگزاری آزمون طراحی و ساخته شده است و در مرحله تست هستیم. یک سال با برگزاری آزمون‌های آموزشی در استان‌های مختلف برگزاری این نوع آزمون را تست می‌کنیم تا داوطلبان و مسئولان برگزاری آزمون آمادگی لازم را کسب کنند.

او گفت: با برگزاری آزمون الکترونیکی بخش عمده‌ای از خاستگاه‌ها و شکل تقاضا‌ها متفاوت خواهد شد. زمانی که آزمون به شکل هوشنند برگزار شود عوامل اجرایی هم هوشمند می‌شوند. طبیعتا هزینه‌ها و پرداخت‌ها متفاوت‌تر خواهد بود.

او گفت: متأسفانه در حال حاضر جریانات و شبکه‌های زیرزمینی ساماندهی شده‌اند؛ شبکه‌هایی که تمام فرآیند‌ها را مرحله به مرحله از قبل پیش‌بینی و برنامه ریزی کرده تا به سودجویی بپردازند و در نهایت موجب بی‌آبرویی برای نظام و سازمان و نهاد‌های مجری شوند.

پورعباس گفت: این شبکه‌ها که توسط افراد منفعت طلب شکل گرفته با این کار جیب مردم را خالی می‌کنند. بر اساس گزارشات ارائه شده این شبکه‌ها در سال گذشته بالای ۳۰۰ میلیون تا یک و نیم میلیارد از مردم پول گرفتند. در واقع آن‌ها روی نقاط ضعف سازمان سنجش و عوامل اجرایی کنکور حساب باز کرده‌اند؛ هرچه نقطه ضعف بیشتری نشان دهیم آن‌ها مانور بیشتری می‌دهند.

او گفت: متأسفانه برخی کردم برای اینکه امید موفقیت در کنکور را برای فرزندانشان ایجاد کنند از مسیر خلاف وارد می‌شوند و در دام این افراد می‌افتند. به میزانی که بتوانیم دقت عمل‌مان را در نظارت در کنکور بالا ببریم به همان میزان می‌توانیم از این اتفاقات ناخوشایند جلوگیری کنیم.

پورعباس با بیان اینکه در برگزاری آزمون با سه دسته داوطلب مواجه می‌شویم گفت: داوطلبی که فقط برای انجام آزمون در جلسه حضور می‌یابد. داوطلبانی که برای انجام تقلب به جلسه آمده‌اند و قصد دارند عکس از صفحات آزمون بگیرند آن را به بیرون ارسال کنند و داوطلبانی که برای پاسخگویی به سوالات یک یا چند درس در آزمون شرکت می‌کنند.

او گفت: عوامل اجرایی آزمون باید در لحظه ورود داوطلبان، هنگام برگزاری آزمون و حتی پایان آزمون بهترین عملکرد و مدیریت را داشته باشند. گشت فیزیکی هیچ ابزاری جز هوشمندی عوامل اجرایی را نمی‌خواهد.

پورعباس با اشاره به اینکه هنگام ورود داوطلبان حساسترین مواقع نظارت است، اظهارکرد: عوامل اجرایی باید هوشیاری و هوشمندی خود را حفظ کنند و دلی و عشقی عمل کنند تا بتوانیم شاهد برگزاری خوب آزمون باشیم.

او گفت: تنها کاری که باعث لو رفتن سوالات می‌شود پاره شدن بسته حاوی سوالات و پاسخنامه‌های آزمون پیش از برگزاری آزمون است. اگر طبق دستورالعمل انجام شود فرآیند‌ها به حدی پیچیده است که احتمالاً تقلب وجود ندارد.

پورعباس به تخلفات در آزمون‌های سراسری اشاره کرد و گفت: ما نمی‌توانیم تخلف فردی را جار بزنیم و او را به مردم معرفی کنیم. تخلف در کنکور طبق قانون رسیدگی به تخلفات و جرایم در آزمون‌های سراسری مصوب مجلس شورای اسلامی و آیین نامه‌های اجرایی مربوطه دارد و با تخلف طبق آیین نامه رسیدگی و برای فرد محرومیت از یک تا ۱۰سال شرکت در کنکور در نظر گرفته می‌شود. در واقع برای فرد متخلف محرومیت و عدم جلوگیری از ورود به دانشگاه اعمال می‌شود. البته باید عدله کافی برای محرومیت فرد متخلف به سازمان سنجش ارسال شود. طبق پروتکل‌ها عمل کنند تا عدالت اجتماعی رعایت شود و حقی از کسی ضایع نشود.

او با بیان اینکه عوامل اجرایی در حوزه سوالات دخل و تصرفی ندارند، افزود: برای ورود مسئولان به محل آزمون هم باید تمهیدات کافی اندیشیده شود؛ محافظین آن‌ها نباید به محل آزمون ورود کنند. تجمع صورت نگیرد و با داوطلب صحبت نشود.

پورعباس با اشاره به اینکه عوامل اجرایی آزمون باید شبکه سازمان سنجش را به رسمیت بشناسند، گفت: برای نیرو‌های حفاظت آزمون، تقویض اختیار صورت گرفته است. عواملی که کار خود را به خوبی انجام دهند و تقلبی را کشف کنند مورد تشویق ویژه قرار می‌گیرند. عوامل اجرایی باید در نوشتن صورت‌جلسه‌ها دقت کنند.

همکاری ۱۲۵ هزار نفر در بحث اجرا و حفاظت با مجموعه سازمان سنجش

معاون برنامه ریزی و مدیریت منابع سازمان سنجش آموزش کشور هم اظهارکرد: تلاش‌های ارزنده و مستمر برای تحقق اهداف سازمان سنجش در زمینه حفاظت منجر به مصوبه شورای امنیت کشور شد که بر اساس آن تکلیفی برای دستگاه‌های مختلف برای برگزاری آزمون تعریف شد.

محمدحسین حاجیلو با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۱۲۵ هزار نفر در بحث اجرا و حفاظت با مجموعه سازمان سنجش همکاری دارند، گفت: هماهنگی‌های لازم برای برگزاری آزمون انجام شده است؛ هماهنگی‌هایی که مورد تایید دستگاه‌های نظارتی است. موظف هستیم تمهیدات لازم را در بحث حفاظت دقیق و با برنامه انجام دهیم ولو لازم باشد که حتی لایه بازرسی بدنی را دو لایه کنیم.

او به برگزاری نوبت اول آزمون سراسری ۱۴۰۲ اشاره کرد و افزود: با برگزاری جلسات متعدد و هماهنگی‌هایی که انجام شد در برگزاری نوبت اول آزمون سراسری ۱۴۰۲ که در دیماه ۱۴۰۱ برگزار شد ضابطان قضایی و امنیتی در استان‌ها و شهرستان‌ها به یاری سازمان سنجش آمدند.

معاون برنامه ریزی و مدیریت منابع سازمان سنجش آموزش با بیان اینکه در زمان برگزاری آزمون تمام قوانین و مقررات باید رعایت شود، یادآور شد: در زمان برگزاری آزمون هیچ کدام از عوامل اجرایی و حفاظتی اجازه بردن موبایل سر جلسه آزمون ندارند. پس از برگزاری آزمون خستگی نباید باعث شود عوامل حفاظتی وظیفه مهم خود را برای پیگیری پاسخنامه‌ها بر اساس دستورالعمل‌ها و تحویل آن به مجموعه قرنطینه قرائت فراموش کنند.

حاجیلو اضافه کرد: دفترچه‌های غایبان و پاسخنامه‌ها بایستی بر اساس دستورالعمل پیگیری شوند و در اختیار قرنطینه قرائت قرار بگیرند.

او با بیان اینکه تا امروز ۲هزار و ۳۸۹ دستگاه آشکارساز کاملا به روز شده است، گفت: پس از هر آزمون این دستگاه‌ها بروزرسانی می‌شوند. عوامل حفاظتی که این دستگاه را در اختیار دارند باید این دستگاه را تا پایان آزمون در جلسه روشن نگه دارند و حتی برای یک لحظه هم این دستگاه خاموش نکنند.

معاون برنامه ریزی و مدیریت منابع سازمان سنجش آموزش افزود: خانواده‌ها حتی‌الامکان نباید در محل آزمون حضور پیدا کنند. با این حال امسال محلی جدا از محل آزمون برای خانواده‌ها در نظر گرفته می‌شود و شأن آن‌ها حفظ خواهد شد. تمام تلاش ما این است که حق به حق دار برسد.

حاجیلو با بیان اینکه امسال بر اساس دستورالعمل معاون رییس جمهور تفاوت‌هایی را در برگزاری آزمون اعمال کرده‌ایم، به عدم تسری ماده ۴۷ قانون تامین اجتماعی به دستگاه تابع مربوط با اجرای آزمون اشاره کرد و گفت: تمامی مراکز آموزشی و پژوهشی وابسته به وزارت علوم، وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، وزارت آموزش و پرورش و دانشگاه آزاد اسلامی موظف هستند در خصوص حوزه برگزاری آزمون با سازمان سنجش کشور همکاری کنند.

او گفت: برای پرداخت حق الزحمه در آزمون‌های مختلف با پیگیری‌های مستمر موفق شدیم سال گذشته تعرفه ۷۵ هزار تومان را به ۱۳۰ هزار تومان در سراسری برسانیم، اما بهای تمام شده این آزمون برای سازمان با ۷۱۱ ماموریت جدیدی که برای اولین بار احصا شد ۱۷۷ هزار و ۳۰۰ تومان بود. مبلغ ۶۲ هزار تومان از این ۱۳۰ هزار تومان در این آزمون به عنوان حق‌الزحمه سرانه در اختیار دانشگاه‌ها قرار داده می‌شود.

او گفت: در واقع با پیگیری‌های مستمر رشد ۷۳ درصدی در پرداختی داشته‌ایم.

حسن مروتی معاون امور آزمون‌های سازمان سنجش هم با بیان اینکه ارگان‌های مختلف به صورت مستقیم و غیرمستقیم با سازمان آزمون سنجش در ارتباط هستند و این سازمان مخاطبان بسیاری در کشور دارد، اظهارکرد: کنکور ماروتن بزرگی است که با همکاری و هماهنگی همه ارگان‌ها انجام می‌شود؛ می‌توان گفت برگزاری کنکور یک کار ملی است که تمام این کار‌ها و تلاش‌ها انجام می‌شود تا عدالت اجتماعی برقرار شود.

او با اشاره به اینکه درصدد هستیم از ظرفیت کل کشور و مشارکت تمام اساتید برای طراحی سوال و ایجاد بانک سوال بهره ببریم، افزود: ما ۲ نوع پذیرش داریم و داوطلبان کنکور معمولا یا با آزمون و یا بدون آزمون پذیرش می‌شوند. اگر آموزش عالی در استان فارس گسترش پیدا کند قطعا پذیرش بالا می‌رود.

مروتی گفت: قانون سنجش و پذیرش در سال ۱۴۰۲ با تغییراتی رو به رو شد. شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوبه‌ای داشت که بر اساس آن اعلام شد کنکور باید در طول سال ۲بار برگزار و تاثیر قطعی معدل در آن اعمال شود. در واقع تعداد برگزاری‌ها برای هر پذیرش، ۲ بار است.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.