مجلس نمایندگان ژاپن در جلسه روز سه شنبه لایحه جنجالی اصلاح قانون مهاجرت را تصویب کرد.
به گزارش خبرگزاری شین هوا، این لایحه به مقامات ژاپن امکان میدهد اتباع خارجی را که برای پناهندگی چندین بار درخواست داده اند، اخراج کنند. سازمانهای حامی پناهجویان به شدت از بازنگری جنجالی قانون مهاجرت انتقاد کرده اند. این نهادها بر این باورند چنانچه این لایحه در مجلس سنا هم تصویب و قانونی شود، موجب اخراج افرادی به کشورهای زادگاهشان خواهد شد که در آنجا با آزار و اذیت مواجهند.
دولت ژاپن معتقد است از نظام کنونی که امکان اخراج اتباع خارجی را مادامی که درخواست پناهندگی آنها بررسی میشود، نمیدهد، ممکن است سوءاستفاده شود و میگوید اتباع خارجی با علم به اینکه در مدت بررسی درخواست شان اخراج نمیشوند چندین بار درخواست پناهندگی میدهند.
نسخه اصلاح شده این قانون که قرار است در مجلس سنای ژاپن به رای گذاشته شود به بازداشتهای طولانی در بازداشتگاههای مهاجران -ویژه پناهجویان احتمالی- از جمله اتباع خارجی که اعتبار روادید آنها تمام شده است و از قوانین خروج تبعیت نکرده اند، پایان خواهد داد.
بر اساس قانون اصلاح شده زمانی که برای سومین بار یا بیشتر درخواست پناهندگی داده میشود، دولت میتواند کسانی را که نتوانسته اند توضیح دهند چرا درخواست پناهندگی دارند، به کشورهایشان بازگرداند. با این حال، قانون اصلاح شده به افرادی از مناطقی که درگیر مناقشات هستند وضعیت شبه پناهجو میدهد و به آنها امکان میدهد در ژاپن بمانند حتی اگر برای دریافت پناهندگی کامل واجد شرایط نباشند.
در ژاپن در سال ۲۰۲۲ به رقم بی سابقه ۲۰۲ نفر پناهندگی داده شد. اما این رقم از بین ۳۷۷۲ درخواست اعطا شد که باعث میشود ژاپن از این نظر بسیار عقبتر از برخی کشورهای اروپایی و آمریکا باشد که سالانه به دهها هزار نفر پناهندگی میدهند.