علی علیزاده علیآبادی رییس موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع سازمان تحقیقات و آموزش و ترویج وزارت جهادکشاورزی افزود: گیاه انگلی دار واش ارس تهدید جدی برای درختان ارس است و در گذشته تعلیف دام از عوامل مانع طغیان این گیاه انگلی بود.
وی ادامه داد: اکنون یکی از عوامل طغیان گیاه انگلی دار واش که موجب بیماری ارس واش در درختان جنگلی میشود خروج دام از عرصهها است.
علیزاده بیان کرد: گیاه دار واش از علفهای خوش خوراک در تعلیف دام است که در گذشته به وسیله چوپان برای تعلیف جمعآوری میشد.
رییس موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع سازمان تحقیقات و آموزش و ترویج وزارت جهادکشاورزی در پاسخ به خبرنگار ایرنا درباره وضعیت جنگلهای ارس در کشور در زمینه این بیماری انگلی افزود: آمار دقیقی در دست نیست و باید کار تحقیقاتی تکمیل شود.
به گزارش خبرنگار ایرنا، شناخته شدهترین و رایجترین روشهای کنترل این آفت مبارزه مکانیکی با قطع و برش و نابودکردن سرشاخه های آلوده است که این روش موجب کنترل و کاهش کلونی های انگلی می شود و با کاهش تولید بذر انگل، انتشار آن برای سالهای بعد نیز کاهش مییابد.
از وسعت ۹.۷ میلیون هکتاری استان سمنان حدود ۳۵۲ هزار هکتار جنگل است که از این مساحت حدود ۱۵۰ هزار هکتار جنگل سوزنی برگ ارس را شامل می شود و از شهرستان گرمسار تا شهرستان میامی در استان سمنان را در برگرفته است و تراکم گونه ارس در شهرستانهای مهدیشهر، دامغان و شاهرود بیشتر از سایر مناطق استان سمنان است.
بیماری ارس واش گیاه نیمه انگل خاص مخروطیان است که حیات درختان ارس را با تهدید جدی روبرو کرده است. این گیاه فاقد ریشه است ولی به علت داشتن سبزینه و کلروفیل نیمه انگلی محسوب میشود و پس از مستقرشدن روی گیاه میزبان از شیره خام میزبان تغذیه میکند و در صورت شدت آلودگی، درختان به مرور زمان ضعیف و در نهایت خشک میشوند.
ارس درختی بسیار مقاوم و سازگار با هر نوع آب و هواست و برگهایی چون دیگر گونههای سرو و بوی بسیار تندی دارد. بسیار دیر رشد و از جمله درختان حفاظت شده به شمار میآید که قطع آن ممنوع است.
درخت ارس دارای رشد بسیار کندی است و به گفته کارشناسان سالانه بین یک تا ۲ سانتیمتر رشد می کند و بیشتر درختان ارس در استان سمنان دارای قدمت ۲۰۰ سال به بالا هستند.