سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گزارش باشگاه خبرنگاران جوان بخوانید؛

تنوع رنگ و اصالت در پوشاک زنان بختیاری

یک طراح و مدرس لباس درمورد برخی از ویژگی های پوشاک زنان بختیاری توضیحاتی داد.

ایل‌ها و عشایر ایران، یکی از مهم‌ترین و در عین حال، متفاوت‌ترین اقشار جامعه به لحاظ زیست بوم، نوع و شیوه معاش و عملکرد‌های اجتماعی به شمار می‌روند و زنان، برجسته ترین و مؤثرترین عنصر و رنگ و بومی ایلات عشایر هستند  به گونه‌ای که بدون زن، زندگی هویت و معنایی نخواهد داشت.

مناطق بختیاری نشین، یکی از مناطق وسیع ایران هستند که بعداً قسمت‌های وسیعی از آن، با توجه به پیشامد‌های خاص زمانه خود محدودتر شده است. 

ایل بختیاری، قومی هستند که در استان‌های خوزستان، چهارمحال و بختیاری، لرستان و بخش‌هایی از اصفهان زندگی می‌کنند.

 آن‌ها گروهی متمدن و شاخه‌ای از قوم لر هستند که در یکی از باستانی‌ترین نقاط ایران زندگی می‌کنند.

 مسئله پوشاک و فرهنگ مربوط به آن در اقوام و جوامع مختلف ازجمله ایل بختیاری متفاوت است. 

پوشش آن‌ها ریشه در اصالت قوم بختیاری و فرهنگ غنی آن‌ها دارد و علاوه بر زیبایی منحصربه فردش، از تنوع و گوناگونی خیره کننده‌ای داراست. 

تکتم حسین زاده، طراح و مدرس لباس، درمورد پوشاک دختران و زنان بختیاری و ویژگی‌های آن بیان کرد: نوع پوشاک دختران و زنان بختیاری برحسب قرار گرفتن آن‌ها در موقعیت‌های مختلف، تغییر می‌یابد. این امر، نمادی از تحول و دگرگونی و ایفای نقش جدیدی است که در هر مرحله از زندگی بر دوش آن‌ها محول می‌شود.

به گفته این طراح لباس، پوشاک یکی از مهم‌ترین و بارزترین بعد فرهنگی و هویتی هر تمدن، ملت و ایلی است که با آن شناخته می‌شوند چرا که در ساختار هویتی یک جامعه، مؤلفه‌های زیادی نظیر زبان (گویش) و ادبیات، قصه‌ها و اساطیر، موسیقی، تاریخ و جغرافیا و پوشاک دخیل هستند. اما به نظر می‌رسد مهم‌ترین مؤلفه مرتبط با بحث هویت، پوشاک آن قوم یا ایل است.

سرجامه ها؛ لَچک، مینا و پیشانی بند- بند سوزن - چادر 

تکتم حسین زاده اظهار کرد: در این دوره، زنان از سرپوش به نام «لَچک، مینا» و «پیشانی بند» استفاده می‌کنند. 

 لَچک انواع متنوعی مانند؛ لَچک منجوق دوزی، لَچک الماس نما، و لَچک ریالی دارند.

 لَچک، سرپوشی است از دوتکه‌ی مستطیلی شکل رنگارنگ از جنس مخمل که آستر دارد. برش و دوخت لَچک از دو تکه پارچه‌ی ناهمرنگ است که قسمت جلو آن مخمل و تکه‌ی کوچک‌تر به شکل نیم دایره است و با پارچه‌های نازک تری به کلاهک دوخته می‌شود.

به گفته این طراح لباس،  لچک معمولاً با منجوق، الماس، ریال، سکه، طلا و اشرفی یا ریاله‌ای نقره تزیین شده است. لَچک به وسیله‌ی دو بندینک زیر چانه گره زده می‌شود، دو طره بلند (گیسوان بلند) از فرق سر جدا و به چپ و راست صورت می‌برند و از زیر لچک می‌گذرانند.

او ادامه داد: زنان بختیاری قسمتی از مو‌های خود را در رشته‌های متعددی بافته و در عقب سر، آویزان می‌کنند و بخش دیگر را با چین و شکن در اطراف صورت و روی پیشانی قرار می‌دهند.

مینا

 این مدرس لباس بیان کرد: مینا، تور حریر رنگارنگ و سبک با ابعاد مستطیل و عرض یک الی یک و نیم متر است، طول دو الی چهار متر که شانه و کتف، آرنج، سینه و کمر را می‌پوشاند و  نقش‌های ساده‌ای دارد که بعد از دولا سه لا به لچک سنجاق می‌کنند و بقیه را روی شانه‌ها و پشت سر می‌اندازند و مو‌های جلوی سر را تاب می‌دهند و از زیر لچک بیرون می‌آورند و در پشت مینا پنهان می‌کنند. معمولاً انتهای مینا تا پشت پاشنه پا می‌رسد. 

پیشانی بند

او ادامه داد: پیشانی بند: یک رشته باریک به طول دور سر و عرض چهار پنج انگشت است که روی پیشانی می‌بندند. 

بند سوزن یا سیزن بن 

به گفته این مدرس لباس، بند سوزن از پشت سر تا کمرگاه آویزان می‌شود. دو سر این ریسمان را که پر از مهره و زینت آلات دیگر است، به وسیله‌ی گیره یا دو سنجاق قفلی بر روی لچک محکم می‌کنند. 

چادر

 از جنس پارچه تور و گاهی مزین به تار‌ها و نقش ها، کناره‌های چادر اغلب دارای سکه وزر و زیور است.

تن جامه ها؛ جوِه یا جومه - یل یا کت 

تکتم حسین زاده تصریح کرد: جوِه یا جومه یا همان پیراهن زنان با رنگ‌های مختلف از پارچه‌های الوان و ساتن است که روی شلوار قری می‌پوشند، معمولاً دارای برشی ساده، آستین راسته، یقه گردو جلو باز است با سه دکمه که بلندی آن تا پایین زانو و تا مچ پا می‌رسد و در دو نوع چاک‌دار و بدون چاک وجود دارد و سه دکمه بر آن می‌دوزند.

یل یا کت 

جنس مخمل ساده یا گل‌دار گاهی با سردست مزین با یقه ایستاده و گاه خوابیده که روی پیراهن می‌پوشند.

پا جامه ها؛ شلوار قری - پا پوش 

او گفت: شلوار قری، شلوار زن بختیاری به صورت دامنی پرچین با عرض یک متر و طول شش الی دوازده متر است، هرچه عرضش بیشتر باشد چین و قرش زیادتر است و برای نشست و برخاست، مناسب است.

 آن را تخته تخته می‌دوزند و از لیف بالایش رشته‌ای پنبه‌ای (بند شلوار) رد می‌کنند و محکم گره می‌زنند تا حجم سنگین آن را تحمل کنند، این نوع شلوار را شلوار قری می‌گویند.

پا پوش

تکتم حسین زاده افزود: زنان بختیاری در گذشته گیوه می‌پوشیدند، ولی امروزه، پوشیدن گیوه در میان آن ها، دیگر معمول نیست. آن‌ها کفش چرمی رویه دار به رنگ مشکی می‌پوشند که به آن اُرسی می‌گویند.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۵
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۸:۵۵ ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۲
باید لباس تمام اقوام ایران زمین .مراسم های متنوع انها
در یوتیوب برای جذب توریست
به تصویر بکشیم
هم منبع درامد است و هم شناخت بهتر وطن مان و
خنثی کردن شایعات مافیای رسانه چند دهه علیه وطن مان
حتی تنوع اب و هوا .عذا وووووو در یوتیوب بگذاریم
ناشناس
۱۸:۵۲ ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۲
باید به لباسهای سنتی مان بیشتر اهمیت دهیم
هم حذب توریست میکنند و
هم میشه مدل جهانی بشه برای بقیه خانمها
چرا اینقدر توانیهای ایران زمین دست کم میگیریم
ما خیلی توانایی داریم که دینا میتواند ازش استفاده کند
پبدنی
۱۷:۲۱ ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۲
در فرهنگ مردم ایرانزمین همیشه شیک پوشی و رنگارنگی و تنوع و در عین حال پوشیدگی همیشه وجود داشته است و از ایران باستان تا کنون زن ایرانی همیشه پوششی جهانی و زیبا و واقعا پوشش و با تزیینات گوناگون داشته است و این فرهنگ گوشه گوشه ایران و فلات هزاران ساله و دهها هزار ساله ایران بزرگ است که همیشه مانا و ماندگار بوده و هست که جهان همیشه از چشمه های این فرهنگها نوشیده و بی بهره نبوده است
ناشناس
۱۷:۱۹ ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۲
اینکه در برخی مناطق از وسایل براق در لباسهای خانمهااستفاده میشده احتمالا برای آن بوده که اگرگم شوند به راحتی بتواننددربیابان وجنگل آنها راپیدا کنند.
بازفتی
۱۵:۱۷ ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۲
این لباسها و فرهنگ های رنگارنگند که رنگین‌کمانی از فرهنگ و اقوام را در ایران عزیز و بزرگ ،تشکیل داده اند
ناشناس
۱۳:۳۷ ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۲
سلام ما با افتخار هنوز در خانه ها میپوشیم
ناشناس
۱۱:۵۷ ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۲
این لباس‌های چند سال بعد از انقلاب بود ولی یه عده‌ای خدا نشاسی آمدن با تبلیغات و کارشناسی فرهنگ غربی شرقی تولیدی لباس‌های سازمانی و مدرسه رفتن و مسخره کردن لباس‌های محلی ایران را از بین بردن که کسی جرات لباس محلی نداشت هم برای حجاب خوب بود هم برای قوم ایرانی الان فقط مقداری هست در اقوام ایرانی اینم دارند از بین می‌برند که کارگران میخواه فیلم قشنگی بسازه روی به لباس محلی میبره که در فیلم باشه همیشه مشکل هست که قبلآ کی بود من نبودم آن بوده که گمنام می‌شوند و همین ساده فراموشی میشه
ناشناس
۱۵:۵۹ ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۲
مردم در پوشیدن لباس مختارند در بسیاری از نقاط ایران مردم لباس محلیشان را در شهرهایشان با افتخار میپوشند و در بختیاری و ایل بختیاری و گرمسیر و سردسیر هم اینگونه است ولی بیشتر در مراسمات رسمی و عروسیها ،بیشتر است
ناشناس
۱۱:۰۱ ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۲
این لباسها الان فقط در مراسم عروسی استفاده میشن؛ و بعضی از پیرزن ها هم در روستاها استفاده میکنن.
ناشناس
۱۵:۱۳ ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۲
پیرزنها اکثرا تیره میپوشند
انشانیان،M,Mir,
۱۰:۲۸ ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۲
رنگهای لباسهای این ایل بزرگ در واقع برگرفته از طبیعت زیبا و رنگارنگ این مناطق است
از سبزی سبزه ها تا زردی بیابان و آبی دریاها
Mis
۱۰:۲۲ ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۲
سکه های نقش بسته و زنجیروار قرار گرفته بر روی «مینا،می نا»سکه هوایی مربوط به دوران های مختلف از هزاره و سده های پیش علی الخصوص از ساسانیان تا به امروز بوده آمد که امروزه با ریالها تزیین میشوند
Andikai
۱۰:۱۸ ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۲
فرهنگ بختیاری امروزی، فرهنگی به یادگار و به جای مانده از سرزمینهایی بیش از ده هزار ساله و بجای مانده از تمدنهای ایلامیان و اقوام دیگر است که سنگ نوشته ها و کتیبه هایشان در سراسر خاک خوزستان وجود دارد و زاگرس میانی و در دو سوی رشته کوههای زاگرس وجود دارند ،میباشد فرهنگ این گوشه از کشورمان فرهنگی از ده هزارسال پیش تاکنون است درود بر جای جای ایران عزیز و پهناور و مردمانش از البرز تا زاگرس و از شمال تا جنوب و از شرق تا مرکز و تا غرب تا سواحل طلایی کشورمان
زاگرسیان
۰۹:۴۸ ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۲
بختیاری سرزمینی است چهارفصل از مرکز و زاگرس میانی تا خوزستان و سواحل ،سرزمینی است رنگارنگ و با تنوع فراوان آب و هوایی و پراکنده در چهار استان ،مردمان دلدار و وطن پرست و خوب با دلی به اندازه به وسعت ایران عزیز ،سرزمین آب و آفتاب ،سرزمین رودهای ملی و دریاچه های ملی ،سرزمین انرژی ،سرزمین همسایه دریا و همسایه مرکز و سرزمین رنگ و نقش و طرح و سرزمین تولید و تلاش و شکوفایی و پویایی ،سرزمینی با بیشترین تفاوت آب و هوایی در ایران عزیز و سرزمینی که در جهان امروز میتواند برای ایران پهناور مان نقش های خوبی در رشد و پیشرفت و شکوفایی مردمان و کشورمان برعهده بگیرد
با آرزوی پیشرفت روز افزون مردمان بختیاری و مردمان ناز و نازنین کشورمان
ناشناس
۰۹:۰۸ ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۲
در نمایشگاه صنایع دستی ایل بختیاری از پارچه های آنها نمایش دهید و به فروش هم برسانید.