امیر مرادی، مدیرکل مدیریت بحران استانداری گیلان حدود ۳۰ تا ۵۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی آبخور سد سفیدرود را در معرض تنش دانست و گفت: سیاست دولت تأمین بخش عمده خسارت کشاورزان از طریق صندوق بیمه کشاورزان است.
به گفته او، دولت در بحث بیمه کشاورزی سهم ۷۰ درصدی دارد لذا کشاورزان تنها با پرداخت سهم ۳۰ درصدی میتوانند خسارت کاهش تولید را جبران کنند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری گیلان افزود: طی ۲ سال اخیر شاهد پرداخت به موقع خسارت محصولات کشاورزی از سوی بیمهها هستیم.
مرادی همچنین گفت: علاوه بر بیمه کشاورزی، تسهیلات ۲۰ میلیون تومانی کم بهره (۴ درصد) به کشاورزان پرداخت میشود که در این راستا شاهد تخصیص ۷۰ میلیارد تومانی به ۵ بانک عامل هستیم.
شالیکاران گیلانی بیمه کشاورزی را جدی بگیرند
او از پرداخت ۶۹ میلیارد تومانی خسارت بیمه کشاورزی سال ۱۴۰۱ در استان گیلان خبر داد و گفت: سال گذشته ۵۲ هزار هکتار از اراضی کشاورزی گیلان بیمه شدند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری گیلان افزود: از ابتدای سال زراعی جدید تاکنون شاهد بیمه ۳۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی در استان هستیم.
مرادی مبلغ پرداخت خسارت به کشاورزان در محصول برنج را بالغ بر ۴۲ میلیارد اعلام و تصریح کرد: با توجه به احتمال ایجاد تنش آبی در این سال زراعی، به شالیکاران گیلانی توصیه میشود بیمه کشاورزی را جدی بگیرند.
او حجم آب ذخیره شده در پشت سد سفیدرود طی سال ۱۴۰۱ را ۸۵۰ میلیون مترمکعب دانست و گفت: این حجم آب ۵۰ درصد کمتر از سال قبلتر بود؛ در حالی که ذخیره آبی سال جاری ۳۵ درصد کمتر از سال گذشته است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری گیلان از پیش بینی نیاز آبی ۲ میلیارد متر مکعبی محصول برنج در استان خبر داد و افزود: در این راستا ستاد مدیریت بحران استان را با محوریت ۱۷ فرماندار تشکیل دادیم و مقرر شده همانند سال گذشته کلیه مصوبات قرارگاه جهادی آب را اجرایی کنیم.
جلوگیری از هدر رفت آب در شبکه آبیاری با لایروبی انهار کشاورزی
مرادی با اشاره به برنامه ریزی شرکت آب منطقهای استان برای لایروبی همه انهار و رودخانههای درجه یک و دو در شهرستانها از طریق بسیج کلیه امکانات دستگاههای دولتی و بخش خصوصی، تصریح کرد: سال گذشته ۵۰۰ کیلومتر از انهار را لایروبی کردیم که نقش مهمی در جلوگیری از هدر رفت آب در شبکه آبیاری داشت.
او همچنین با تأکید بر لزوم مدیریت مزارع از طریق مصرف کودهای پتاسه گفت: این کودها علاوه بر کاهش مصرف آب، با ریشه دهی گیاه امکان استفاده از آبهای زیرزمینی را فراهم میکنند.
مدیرکل مدیریت بحران گیلان شرکت آب منطقهای استان را دارای ۴۲۰ ایستگاه پمپاژ دانست و افزود: جهاد کشاورزی استان نیز همین تعداد ایستگاه پمپاژ دارد که نیازمند تجهیز و تعمیر و بازسازی برای بهره برداری در سال جاری هستند؛ این در حالی است که سال گذشته ۳۰۰ میلیون متر مکعب از این ایستگاهها برای کشاورزی استحصال کردیم.
مرادی از تخصیص اعتبار ۱۸ میلیاردی برای ساماندهی و سردهنه سازی رودخانهها خبر داد و تصریح کرد: به دنبال احداث سردهنههای دائمی هستیم تا هزینهها را مدیریت کنیم.
او همچنین از تخصیص اعتبار ۱۲۰ میلیارد تومانی استمهال بازپرداخت تسهیلات دریافتی از سوی کشاورزان جهت خرید ماشین آلات کشاورزی و موتور پمپ و ... خبر داد و یادآور شد: تاکنون ۷۷ میلیارد تومان را جذب کردیم.
شرایط آبی امسال سختتر از ۱۴۰۱ است
مدیرکل مدیریت بحران گیلان شرایط آبی امسال را سختتر از سال ۱۴۰۱ اعلام کرد و گفت: خوشبختانه به علت بارش خوب برف در بالادست، اراضی کشاورزی غیر آبخور سد، مشکل کم آبی ندارند، اما اراضی انتهای شبکه آبخور سد بسیار آسیب پذیر هستند و لذا بر بیمه کشاورزی اصرار داریم.
مرادی از افزایش رقم پرداخت خسارت بیمه در آینده نزدیک خبر داد و افزود: تاکنون ۳۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی گیلان بیمه کشاورزی شدند و امیدواریم هر ۲۳۸ هزار هکتار اراضی شالیزاری استان نیز بیمه شود.
او با بیان اینکه طی سال گذشته تاکنون هیچگونه گزارشی از خرابی یا سرقت در ایستگاههای پمپاژ نداشتیم، یادآور شد: مسئولیت ایستگاهها را به دهیاران واگذار کردیم.
مدیرکل مدیریت بحران گیلان تأکید کرد: از نیمه اردیبهشت ماه شاهد رهاسازی آب سد سفیدرود خواهیم بود و لذا کشاورزان بر اساس تقویم زراعی نهایت استفاده را از این آب ببرند.