مجاهده سلمانی متخصص طب کار و فلوشیپ اختلالات خواب و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد در توضیح بهداشت خواب اظهار داشت: بهداشت خواب به معنی این است که ساعت خواب و بیداری باید منظم باشد.
وی در مورد راحتی در خواب گفت: شبها باید از مصرف غذاهای حجیم و پرکالری پرهیز کنیم وحواسمان باشد از سر شب که در خانه چراغهای زیادی روشن است از ساعت ۹ شب به بعد لامپهای خانه را کم کم خاموش کنیم و خانه به سمت تاریکی برود تا مغز برای زمان خواب آماده بشود.
این متخصص افزود: برای روز اگر فرد میخواهد فعالیت بدنی شدید داشته باشد باید قبل از تاریک شدن هوا این فعالیتهای ورزشی را انجام دهد. از ساعت ۹ شب به بعد فعالیت ورزشی و بدنی شدید را توصیه نمیکنیم و در ساعات آخر شب بدن باید آرامش داشته باشد.
به گفته سلمانی افراد باید از مصرف مواد کافیین دار، چای، قهوه، نوشابههای گاز دار در شبها بعد از ساعت ۹ شب خودداری کنند. همچنین استفاده از تبلت، تلفن همراه و وسایل الکترونیکی ممنوع است و نباید از نورهای مصنوعی که زمان خواب را به عقب میاندازد خودداری کنیم.
وی افزود: کمبود یا وجود برخی از مواد غذایی ممکن است باعث به هم خوردن برنامه ساعت خواب ما شوند، خیلی مهم است اگر فردی رژیم میگیرد زیر نظر شخص متخصص تغذیه باشد و کمبودهای بدن را بداند و آنها را جبران کند، رژیم غیر اصولی میتواند چرخه خواب را به هم بزند.
وی با اشاره به اینکه سیستم خواب در ماه مبارک رمضان تغییر میکند، تاکید کرد:فرد روزه دار مقداری از شب را برای سحری به اجبار بیدار است. توصیه میکنم حتما مقدار کمبود خواب جبران شود چرا که در غیر اینصورت کاهش تمرکز و دقت و خواب آلودگی برای فرد در طول روز ایجاد میشود.
به گفته این متخصص، کمبود خواب سحر به راحتی قابل جبران است. اگر برنامه ریزی خوبی داشته باشیم هم از معنویات این ماه استفاده میکنیم و هم ساعت خواب کافی داریم تا در کارهایمان اختلال ایجاد نشود.
سلمانی افزود: یک سری خصوصیات فردی در خواب افراد است که هرفردی باید آن را بشناسد. مثلا فردی شب زود میخوابد و صبح زود بیدار میشود، این افراد در ماه رمضان هیچ مشکلی ندارند، ولی افرادی هستند که شب دیر میخوابند و صبح زود بیدار میشوند.
این افراد به خاطر استفاده از ابزارهای الکترونیکی بعد از سحر خوابشان به هم میریزد، آنها با رعایت چند توصیه ساده میتوانند بعد از سحر خوب بخوابند. افراد روزه دار سحر را کوتاه بیدار باشند و مدت زمان زیادی صرف پختن و آماده کردن غذا نکنند، این افراد باید در محیطی آرام و بدون سر و صدا غذا را صرف کرده و نور محیط باید خیلی کم باشد. همچنین از مصرف چای نوشیدنی کافیین دار کمتر استفاده شده و در سحر و بیشتر از آب به عنوان نوشیدنی استفاده شود.
منبع: برنا