محمدجواد حیدریپور، مدیرکل سازمانهای مردمنهاد و خیرین سلامت در نشست صمیمی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با جمعی از خیرین، مؤسسات خیریه و بنگاههای اقتصادی مسئولیتپذیر اجتماعی حوزه سلامت گفت: چنین نشستهایی با حضور وزیر بهداشت یعنی بالاترین سطح در وزارتخانه مغتنم است که مستقیم پای درددل شما بنشینند و به ارائه طریق در این زمینه بپردازند و همینجا از حضور ارزشمند ایشان و اهمیتی که برای این حوزه مهم قائلند نیز قدردانی و تشکر میکنم.
حیدریپور، با اشاره به حضور پررنگ خیرین سلامت در حوزههای تامین تجهیزات پزشکی و ساختوساز مجموعههای درمانی در تمام شهرهای کشور گفت: رتبه ایران در حوزه نیکوکاری رتبه بسیار قابل توجهی است؛ به گونهای که رتبه نیکوکاری جمهوری اسلامی ایران در ۱۰ساله منتهی به سال ۲۰۲۱ میلادی در جهان، ۲۲ بوده است.
وی افزود: بسیاری از اقدامات نیکوکاری در کشور ثبت نمیشود که اگر این اقدامات لحاظ شود ایران جزو ۱۰ کشور نیکوکار در دنیا خواهد بود.
مدیرکل سازمانهای مردمنهاد و خیرین سلامت با پرداختن به حضور بیش از ۳۰درصدی خیرین در پروژههای عمرانی حوزه سلامت افزود: چنانچه وزیر بهداشت نیز تصریح کردند، در سال گذشته ما با رشد ۱۰۰درصدی کمکهای خیرین روبهرو بودهایم که این مسئله بسیار امیدبخش و نویددهنده دوران تازهای در زمینه مشارکت مردمی در نظام سلامت است.
حیدریپور با اشاره به ضرورت سامان مندی امور برای بهرهگیری از مشارکتهای مردمی گفت: به منظور توسعه و ساماندهی امور، بانکهای اطلاعاتی گوناگونی از قبیل اطلاعات خیرین حوزه سلامت کشور، تشکلهای غیردولتی و مردمنهاد و مؤسسات خیریه حوزه سلامت، گروههای داوطلب و مؤسسات خیریه بیمارستانی، تدوین و بهروزرسانی شده است.
مدیرکل سازمانهای مردمنهاد و خیرین سلامت افزود: تاکنون بیش از ۲۱هزار خیر که با نظام سلامت همراهی و همکاری مینمایند، شناسایی شدهاند و اطلاعات بیش از ۲۷۰۰ تشکل مردم نهاد حوزه سلامت (همراه با شعبات) در سرتاسر کشور گردآوری شده و در سال گذشته بیش از ۱۰۰۰ تشکل نیز برای بار دوم، براساس شاخصهای تدوینشده، با نظارت و همکاری مراجع ذیربط صدور مجوز، رتبهبندی و ارزیابی شدند.
حیدریپور راهاندازی سامانه جامع اداره کل را در راستای شفافیت، دوری و پرهیز از بروکراسی و تسهیل مشارکتهای مردمی و حضور خیرین و تشکلها در عرصه سلامت دانست و افزود: ۴ سامانه نیازسنجی حوزه سلامت مبتنی بر اطلاعات جغرافیایی، مدیریت داوطلبان سلامت و تشکیل رزومه اجتماعی به عنوان مشوق کار داوطلبانه، رتبهبندی و ارزیابی تشکلهای مردم نهاد و مددجویی در ذیل این سامانه تعریف شده که انشاالله با همکاری هر چه سریعتر حوزههای ذیربط به بهرهبرداری خواهد رسید.
رضا محمودی لموکی، مشاور وزیر در امور اجتماعی و دبیر کارگروه خیرین سلامت و مشارکت های مردمی، مصداق بارز مشارکت مردمی را در سالیان اخیر و پاندمی کرونا دانست و گفت: بسیاری از خیرین، تشکلهای مردمنهاد و مؤسسات خیریه، شرکتها و بنگاههای اقتصادی مسئولیتپذیر اجتماعی با حضور فعال، نقش خود را در راستای برنامههای وزارت بهداشت به خوبی نشان دادند. این امر نتیجه اعتماد بدنه غیردولتی به نظام سلامت است و ما به امید خدا در سالهای آینده شاهد مشارکت هر چه بیشتر مردم در ارتقای سطح سلامت و بهبود شاخصهای نظام سلامت خواهیم بود.
مشاور وزیر در امور اجتماعی در ادامه با اشاره به نقش بیش از ۷۵درصدی دیگر بخشهای خارج از وزارت بهداشت و مردم در دستیابی به سلامت همگانی افزود: سازمان جهانی بهداشت و کشورهای پیشرو در سلامت با اتخاذ رویکرد جامع به سلامت به جای توجه محدود بر عوامل پزشکی و رفتاری مؤثر بر سلامت، توجه خود را بر مولفههای اجتماعی موثر بر سلامت و مشارکتهای مردمی و ترویج مسئولیتپذیری، پاسخگویی و اقدام مشترک افراد و دیگر سازمانها و نهادهای دولتی و مردمنهاد معطوف کردهاند.
محمودی ضمن ابراز امیدواری نسبت به معافیت تجهیزات خریداریشده توسط خیرین سلامت برای مراکز بهداشتی درمانی دولتی و خیریه از شمول مالیات بر ارزش افزوده و اختصاص سهم صنایع زیربنایی در بحث مشارکتهای اجتماعی گفت: ما باید در پی کاهش تصدیگری دولتی در حوزه سلامت و واگذاری بسیاری از برنامهها به تشکلهای مردمنهاد و خیرین حوزه سلامت باشیم.
وی با اشاره به ظرفیت مهم مسئولیتپذیری اجتماعی بنگاههای اقتصادی افزود: طراحی سازوکار نشان ملی مسئولیتپذیری اجتماعی سلامت برای شرکتها و بنگاههای اقتصادی فعال در حوزه سلامت با همکاری سازمان استاندارد از دیگر کارهای مورد توجه این حوزه است.
دبیر کارگروه خیرین سلامت و مشارکت های مردمی با پرداختن به احیا و بازآفرینی کارکرد تسهیلگری نظام سلامت در حوزه خیرین و سازمانهای مردمنهاد افزود: تشکیل کارگروه و ستاد عالی خیرین و مشارکت مردمی در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با حضور خیرین و فعالان مدنی شاخص و افراد صاحب نظر و ذیربط از مهمترین کارهای امسال این حوزه به شمار میرود. هم چنین باید به توانمندسازی و جهتدهی مدیران حوزه سلامت به سوی بهرهگیری از ظرفیت خیرین و تشکلهای مردمنهاد بپردازیم و اهمیت بدهیم.
مشاور وزیر در امور اجتماعی و دبیر کارگروه خیرین سلامت و مشارکتهای مردمی با اشاره به دیپلماسی سلامت و جلب مشارکت ایرانیان خیر خارج از کشور و هدایت این ظرفیت به حوزه سلامت گفت: بهرهگیری از ظرفیت خیرین شاخص ملی و تاثیرگذار در ارکان عالی وزارت بهداشت نظیر هیات امنای دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی کشور از ضروریات به شمار میرود.
همچنین باید بتوانیم در کنار همه این امور خیر و حضور ارزشمند خیرین در حوزه سلامت، مشارکت خیرین و خیریهها را به سوی آموزش، فرهنگسازی، پژوهش، پیشگیری و توانمندسازی سمنها و جوامع سوق داده و نگاه و رویکرد جدیدی به امر خیر در حوزه سلامت ایجاد کنیم تا ارتقای سواد و سلامت همگانی به توسعه پایدار و عدالت در سلامت بینجامد و دیدگاه درمانمحوری به دیدگاه بهداشت و پیشگیری و بهبود سبک زندگی تغییر یابد.
گفتنی است نشست صمیمی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با جمعی از خیرین، مؤسسات خیریه و بنگاههای اقتصادی مسئولیتپذیر اجتماعی حوزه سلامت، پنجشنبه، ۲۴ فروردین در مرکز همایشهای بینالمللی رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شد.