هرچند قیمت مصوب مرغ گرم کیلویی ۶۳ هزار تومان است، اگر در روزهای اخیر به بازارهای عرضه مرغ سر زده باشید، متوجه شدهاید که فروشندگان حاضر به عرضه مرغ به قیمت مصوب نیستند؛ البته اگر مرغی در فروشگاههای شهر باشد! گویا یکی از دلایل گران و نایاب شدن مرغ، تحویل ندادن بهموقع کنجاله سویا و همچنین کاهش جوجه ریزی در اسفند بوده است.
رئیس انجمن پرورش دهندگان مرغ گوشتی در این باره گفته است: علت افزایش قیمت گوشت مرغ در بازار، وقفه یک هفتهای تولید جوجه یک روزه در اسفند سال گذشته، حذف برخی گلههای مرغ مولد و کمبود نهادههای دامی است.
او افزود: افزایش قیمت گوشت مرغ در بازار مقطعی است و به زودی نرخ این کالا به روال عادی بازمی گردد؛ زیرا اکنون میزان جوجه ریزی بین ۱۰۰ تا ۱۱۰ میلیون قطعه است. با این حال باتوجه به حل مشکل نهادههای طیور و روال عادی تولید در فروردین، به زودی بازار این محصول شرایط عادی را تجربه میکند.
مشاهدههای میدانی از بازار گوشت و مرغ مشهد نشان میدهد هم اکنون قیمت هرکیلو مرغ به بیش از ۷۰ هزار تومان رسیده است؛ البته مرغی هم که در بازار به فروش میرسد، مرغ کامل نیست؛ چون فروش این محصول برای فروشندگانی که مرغ را بین ۷۰ تا ۷۵ هزار تومان از عمده فروشان میخرند سودی ندارد، از این رو مرغ به صورت تفکیک شده (ران مرغ حدود کیلویی ۱۱۰ هزار تومان) و (سینه حدود کیلویی ۱۳۰ هزار تومان) به فروش میرسد.
برای بررسی بیشتر وضعیت عرضه مرغ به بازار استقلال مشهد سر زدیم و با فروشندگان و شهروندان گفتگو کردیم. آن طور که بررسیها میگوید، برخی فروشگاههای اینترنتی، مرغ گرم را با اندازه متوسط کیلویی ۱۰۴ هزار تومان و مرغ گرم را با اندازه بزرگ کیلویی ۱۲۵ هزار تومان به فروش میرسانند.
کمبود مرغ در بازار
محسن داوری، فرماندار شهرستان مشهد در حاشیه بازدید سرزده از بازار گوشت و مرغ مشهد گفته بود: استفاده مردم از گوشت مرغ در ماه مبارک رمضان افزایش یافته است.
او افزود: کسریای در بازار مشاهده نشد و مرغ و گوشت در بازار با قیمت مصوب و به میزان کافی ارائه میشود، با این حال مشاهده نشان میدهد که توزیع مرغ در شهر کاهش یافته و همین موضوع، موجب ایجاد مشکلاتی برای شهروندان شده است.
خانمی که برای مراسم مهمانی خود به منظور خرید گوشت مرغ به خیابان استقلال آمده است، میگوید: در ماه رمضان که مردم به مرغ و پروتئین نیاز دارند و دولت باید بیش از میزان نیاز آنها این کالا را تأمین کند، متأسفانه مرغ در بازار پیدا نمیشود. به چند فروشگاه مراجعه کرده ام و همه فقط ران و سینه مرغ دارند و میگویند مرغ کامل نداریم. خریداری دیگری میگوید: گوشت قرمز که گران شده، حالا نوبت به گوشت مرغ رسیده است. مسئولان راهنمایی کنند که چه ماده پروتئینی بخریم.
گفت وگوها با چندنفر از فروشندگان نشان میدهد که اکنون قیمت هرکیلوگرم مرغ بین ۷۰ تا ۷۵ هزار تومان است. آنها دلیل کمبود مرغ کامل را، به توزیع کنندگان عمده ربط میدهند و میگویند: توزیع کنندگان عمده به دلیل اینکه توزیع مرغ کامل برایشان صرفه اقتصادی ندارد، ترجیح میدهند آن را به صورت قطعه بندی شده به فروش برسانند. برخی فروشندگان که مرغ را با نرخ بیشتر از قیمت مصوب میفروشند، نیز مدعی اند سودی از بابت فروش این کالا نمیبرند؛ چون آن را گرانتر از قیمت مصوب میخرند.
آنها تأکید میکنند:فقط برای جوری جنس، مرغ کامل عرضه میکنند؛ وگرنه ترجیح میدهند قطعات مرغ را به فروش برسانند. به گفته فروشندگان، کمبود مرغ علاوه بر اینکه موجب نارضایتی مردم شده، واحدهای صنفی عرضه کننده این کالا را نیز با مشکل مواجه کرده است؛ چون با کاهش فروش روزانه، فروشگاهها در تأمین هزینههای جاری مانند حقوق کارگران به مشکل برخورده اند.
برپایه مشاهدهها، کمبود مرغ در بازار موجب شده است مراکز عرضه کننده مرغ منجمد با استقبال زیادی مواجه شوند، به طوری که برای خرید مرغ منجمد در برخی مناطق شهر صف تشکیل شده است. در این میان، برخی فروشندگان بیان میکنند: در روزهای اخیر، افزایش قیمت مرغ موجب شده است تقاضا برای آلایش مرغ نیز افزایش بیابد و این روزها شهروندان بیشتری به دنبال پای مرغ، گردن مرغ و سنگدان هستند.
فروش بیشتر از نرخ مصوب، تخلف است
با این حال امیر دلداری مدیر بازرسی و نظارت اصناف مشهد میگوید: عرصه مرغ بیش از قیمت مصوب، تخلف است و شهروندان باید هرگونه تخلف و گران فروشی در این زمینه را به شماره ۱۲۴ اطلاع دهند.
او با اشاره به اینکه تأمین مرغ در بازار برعهده جهادکشاورزی است، ادامه میدهد: قیمت مصوب هرکیلو مرغ منجمد، ۴۵هزار تومان و نرخ مصوب هرکیلو مرغ گرم ۶۳هزارتومان است.
کمبودی در توزیع مرغ منجمد نداریم
سعادت علی نیا مدیرکل پشتیبانی اموردام خراسان رضوی نیز در گفتگو میگوید: کمبودی در زمینه مرغ منجمد در بازار نداریم و هرکیلو مرغ منجمد درب سردخانه، ۴۰ هزار تومان و برای مصرف کننده نیز بین ۴۳ تا ۴۵ هزار تومان است.
او میافزاید: اسفند سال گذشته ۴ هزار تن کسری جوجه ریزی در استان داشتیم که این کسری از محل ذخایر شرکت پشتیبانی اموردام تأمین شده است. میانگین روزانه توزیع در استان باتوجه به معرفی نامههای مدیریت جهاد شهرستانها حدود ۱۵۰تن است.
تا لحظه تنظیم گزارش، مسئولان سازمان جهادکشاورزی خراسان رضوی برای توضیح درباره وضعیت بازار مرغ در استان، حاضر به مصاحبه نشدند و فعلا منتظر جواب این سازمان هستیم.
افزایش هزینه تمام شده تولید
مرغداران معتقدند که از زمان حذف ارز ۴ هزارو ۲۰۰ تومانی، عرضه تمام شده تولید مرغ افزایش فراوان داشته است، به طوری که اکنون قیمت تمام شده هرکیلو مرغ زنده برای مرغداران، کمتر از ۵۰هزار تومان نیست، این درحالی است که قیمت هرکیلو مرغ زنده را دستوری و روی ۴۴هزار تومان نگه داشته اند. این موضوع باعث شده است برخی تولیدکنندگان از چرخه تولید خارج شوند و برخی نیز با ظرفیت کامل جوجه ریزی نکنند.